Raser mot oljegiganter

- Kan velte verdensøkonomien

Oljegigantenes planlagte produksjonskutt kan tippe verdensøkonomien over kanten, advarer Det internasjonale energibyrået (IEA).

BEKYMRET: Administrerende direktør i Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol, her fra talen han holdt under energimessa i Stavanger tidligere i høst. Foto: Carina Johansen / NTB
BEKYMRET: Administrerende direktør i Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol, her fra talen han holdt under energimessa i Stavanger tidligere i høst. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Anført av Russland og Saudi-Arabia besluttet det mektige oljekartellet Opec+ i forrige uke å kutte produksjonen med to millioner fat om dagen.

Det utløste frykt, uro og kraftige reaksjoner fra flere vestlige land. I tydelige ordelag slutter Det internasjonale energibyrået IEA seg til kritikken:

«Vestlige regjeringer er rasende etter at Opec+ bestemte seg for det mest omfattende produksjonskuttet siden pandemien. De har god grunn til å være opprørt. Kartellets grep kan vippe den globale økonomien over kanten», advarer IEA.

- På randen

Kritikken framsettes i byråets månedlige oljemarkedsrapport, som kom torsdag kveld.

- Med vedvarende høyt inflasjonspress og tyngende rentehevinger, kan høyere oljepriser bli vippepunktet for en verdensøkonomi som allerede står på randen av resesjon, skriver IEA i rapporten.

KOTKA, FINLAND: Det er oppdaget fire lekkasjer på gassrørledningene i Østersjøen. - Dette var ingen ulykke, sier Finlands tidligere forsvarsminister Jussi Niinistö. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto/video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Resesjon er et uttrykk for et langvarig tilbakeslag for økonomien.

IEA påpeker at det nå er flere sammenfallende uromomenter i et marked som «sliter med å finne veien gjennom den verste globale energikrisen i historien».

Opec+ består av 13 ikke-vestlige oljeeksporterende land.

- Reell fare

Energibyrået justerer nå prognosene kraftig ned.

«Det massive kuttet i oljeforsyningen fra Opec+ øker energiusikkerheten på verdensbasis», heter det blant annet fra IEA.

Tidligere denne uka ropte Det internasjonale pengebyrået (IMF) og Verdensbanken et rungende varsko om hva som kan være i vente.

- Det er en risiko og reell fare for en verdensomspennende resesjon neste år, advarte Verdensbanken-sjef David Malpass ifølge Reuters.

I en oppdatert prognose anslår IMF at cirka en tredjedel av verdensøkonomien vil krympe i minst to kvartaler på rad, i år og neste år, og at den tapte verdiskapingen gjennom 2026 vil være fire billioner dollar.

SKATTEBOMBE: Regjeringen hente inn 33 milliarder årlig ved å øke skattene på naturressurser. Video: NTB Vis mer

I kroner blir det 42 839 milliarder.

IMF reduserte vekstprognosen for samlet BNP-vekst til 2,7 prosent, ned fra tidligere anslåtte 3,2 prosent.

På steingrunn

Saudi-Arabias utenriksminister, Adel al-Jubeir, har på sin side forsvart det planlagte produksjonskuttet med at Opec+ ønsker å stabilisere markedet og unngå store svingninger i prisene.

Argumentasjonen faller på steingrunn i IEAs ferske analyse, som kutter prognosen for verdens etterspørselsvekst neste år med mer enn 20 prosent.

For årets siste tre måneder venter IEA at etterspørselen etter olje vil stupe med 340 000 fat olje daglig, ned fra nivåene i september på 101,2 millioner fat daglig.

IEA venter at det reelle produksjonskuttet fra Opec+ vil bli nærmere 1 million fat per dag, gitt at medlemslandene inkludert Russland, ikke har klart å oppfylle tidligere produksjonsmål.

Oljeprisen har likevel igjen begynt å lukte på nivåer opp mot 100 dollar fatet. Fredag morgen ligger prisen på rundt 94,8 dollar fatet, opp fra nivåer rundt og under 90 dollar fatet den siste måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer