Raser mot oljegiganter

- Kan velte verdensøkonomien

Oljegigantenes planlagte produksjonskutt kan tippe verdensøkonomien over kanten, advarer Det internasjonale energibyrået (IEA).

BEKYMRET: Administrerende direktør i Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol, her fra talen han holdt under energimessa i Stavanger tidligere i høst. Foto: Carina Johansen / NTB
BEKYMRET: Administrerende direktør i Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol, her fra talen han holdt under energimessa i Stavanger tidligere i høst. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Anført av Russland og Saudi-Arabia besluttet det mektige oljekartellet Opec+ i forrige uke å kutte produksjonen med to millioner fat om dagen.

Det utløste frykt, uro og kraftige reaksjoner fra flere vestlige land. I tydelige ordelag slutter Det internasjonale energibyrået IEA seg til kritikken:

«Vestlige regjeringer er rasende etter at Opec+ bestemte seg for det mest omfattende produksjonskuttet siden pandemien. De har god grunn til å være opprørt. Kartellets grep kan vippe den globale økonomien over kanten», advarer IEA.

- På randen

Kritikken framsettes i byråets månedlige oljemarkedsrapport, som kom torsdag kveld.

- Med vedvarende høyt inflasjonspress og tyngende rentehevinger, kan høyere oljepriser bli vippepunktet for en verdensøkonomi som allerede står på randen av resesjon, skriver IEA i rapporten.

Resesjon er et uttrykk for et langvarig tilbakeslag for økonomien.

IEA påpeker at det nå er flere sammenfallende uromomenter i et marked som «sliter med å finne veien gjennom den verste globale energikrisen i historien».

Opec+ består av 13 ikke-vestlige oljeeksporterende land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer