- Kannibalisering

Salg av champagne sprudler. Likevel er det grunn til å feire med måte - framtidas champagne vil nemlig være tam og kjedelig.

BITTER ETTERSMAK: Salget av champagne er rekordhøyt. Samtidig frykter flere for sprudlevinens framtid. Foto: NTB
BITTER ETTERSMAK: Salget av champagne er rekordhøyt. Samtidig frykter flere for sprudlevinens framtid. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn 325 millioner flasker champagne, til en verdi av rekordhøye 72 milliarder kroner, ble sendt fra Champagne i 2022, ifølge CNBC.

Samtidig mener flere eksperter at klimaendringer vil ødelegge smaken. Dermed kan det hende at framtidas champagne slett ikke er fra Champagne.

Vinproduksjonen flyttes nemlig nordover. Noen har til og med begynt å produsere i Norge.

- Solbrent

Hetebølger, tørke og ekstremvær truer produksjonen i det franske vindistriktet Champagne. Det amerikanske finansbyrået S & P skriver i en rapport at risikoen for tørke i området vil tredoble seg fram mot 2050.

Det varme været kan endre druens utvikling og forårsake skade, ifølge vinekspert Matt Hodgson.

- Hvis druene blir for eksponert for UV-stråler blir de solbrent. Det vil ødelegge smaken, sier han.

I tillegg vil varme endre druens surhet - det er dette som gir champagnen friskhet og «sting», ifølge Hodgson.

Flere erfarne vinanmeldere merker allerede at champagnen har fått en modnere og søtere smak.

- På mine 30 år som vinanmelder har jeg, og flere av de med lang erfaring, merket en klar endring mot en rikere smak, sier vinanmelder Susy Atkins.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.