Kanonuke på børsene: Rekordras

Oslo Børs noterte seg for fire rekorder denne uka. Ekspertene tror ikke at veksten blir like bratt i tida framover.

Oslo 20210722. 
Oslo Børs bygning i Oslo.
Foto: Erik Johansen / NTB
Oslo 20210722. Oslo Børs bygning i Oslo. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka har rekordene falt som fluer på børsen både her hjemme og i USA.

Rekord på rekord

Fredag satte Oslo Børs ny rekord for fjerde dag på rad. Hovedindeksen endte på 1159 poeng, en oppgang på 0,05 prosent.

Så langt i år har Oslo Børs steget hele 19 prosent.

Det er heller ikke bare her hjemme at børsen har steget og steget den siste tida. Også i USA har pilene gått oppover.

Den bredt sammensatte S & P 500 nådde også nye rekordnivåer fredag, og endte på 4468, en oppgang på 0,16 prosent. Oppgangen så langt i år er på hele 20,74 prosent.

Også Dow Jones-indeksen avsluttet med ny bestenotering, med 35 515,38. Dermed har indeksen steget 17,51 prosent så langt i år.

Svimlende overskudd

Det er lenge siden børsene kløyv over nivåene de hadde før corona, og nå er de altså på historisk høye nivåer. Det forklarer Olav Chen, leder for Allokering og Globale Renter i Storebrand Asset Management, på følgende måte.

- Akkurat den siste tida så har det jo vært selskapsresultater. Både amerikanske og norske selskaper har rapportert resultatene for andre kvartal, og de har vært kjempebra, sier Chen.

Her i Norge eksemplifiseres det best med Equinor, som leverte et kraftig forbedret driftsresultat i andre kvartal. Det justerte driftsresultatet i andre kvartal endte på 4,64 milliarder dollar, opp fra 350 millioner dollar i samme periode i 2020. Det justerte driftsresultatet etter skatt var 1,58 milliarder dollar, opp fra 650 millioner i fjor.

Går vi til USA viste tallene for nettgiganten Facebook et overskudd på svimlende 10,4 milliarder dollar i forrige kvartal. Resultatet er mer enn doblet sammenliknet med samme periode i fjor.

- Det er ikke noe i veien med inntjeningen. Det er sjeldent vi har sett så bra inntjening i de børsnoterte selskapene. Dette er ikke bare et amerikansk fenomen, det er globalt, sier Chen, og legger til:

- Bedriftene tjener penger som hakka møkk. Så lenge de tjener penger og det er riktig utvikling på corona, til tross for delta-viruset, så går markedene bra. Spesielt når rentene holdes lave.

- Selskapene i god stand

Maria Landeborn, senior strateg i Danske Bank mener børsoppgangen i vår og sommer har vært godt motivert, og mener det ikke er noen fare for at man er inne i en boble.

- Men unntak av noen få hardt rammede bransjer, som reiseliv og hotell for eksempel, så er selskapene faktisk i veldig god stand etter krisa. I USA var lønnsomheten blant amerikanske selskaper den høyeste noensinne dette kvartalet, sier Landeborn til Børsen.

Chen i Storebrand peker på det at rentene har blitt holdt på et rekordlavt nivå, er kjempeviktig for å forstå hvorfor det går så godt for selskapene og på børsen, sier Chen.

- Mye av årsaken til at selskapene leverer så bra resultater henger sammen med at myndighetene har brukt penger som fulle sjømenn, sier Chen.

Han ramser opp statlige overføringer, garantiordninger og at sentralbanken har trykket opp penger for å finansiere pengeforbruket, samt det statlige gjeldsopptaket

- Det har vist seg i resultatene og balansen til selskapene.

- Ikke børsras

Landeborn trekker fram den amerikanske sentralbanken, som trolig kommer til å trappe ned stimuleringsordningene det nærmeste halvåret.

- Det betyr ikke at vi står foran noe børsras, men jeg tror at oppgangen går inn i et betydelig roligere fase.

- Veksten i de fleste regioner har nådd toppen og kommer gradvis til å bli lavere framover. Gevinstveksten vil også bli lavere nå som tapet fra krisa er hentet inn, og selskapene får tøffere tall å sammenlikne med fra året før, sier Landeborn.

- Kan du si noe om hva du tror om utviklingen framover?

- Jeg tror at børsen vil fortsette å stige på litt sikt, men takten kommer til å bli litt lavere. Største delen av børsoppgangen etter krisen ligger bak oss nå.

Frykter høyere renter

Chen sier at det i tiden framover er «grunn til å forvente og frykte høyere renter». Det siste halvåret har markedene fulgt nøye med på stigende inflasjon, som skulle føre til høyere renter.

Men siden mars har renteforventningene falt, sier Chen, noe som skyldes massiv pengetrykking og avtakende inflasjonsfrykt, fordi markedet forventer at oppgangen er midlertidig.

- De kommende månedene er det likevel knyttet spenning rundt om den amerikanske sentralbanken skal annonsere en mindre aggressiv pengepolitikk, noe som kan færre til høyere renter og større fallhøyde for aksjemarkedene, sier Chen, og fortsetter:

- Den økonomiske veksten er likevel god, og skulle tilsi aksjemarkedsoppgang, men dersom inflasjonen stiger som følge av en overopphetet økonomi som følge av for mye stimuli, er sentralbankene nødt til å dra i bremsen noe.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer