Om vinteren 2024:

- Kanskje enda mer krevende

Europeiske energiministre er bekymret for hvordan vinteren 2024 kommer til å bli, ifølge olje- og energiminister Terje Aasland.

SIKRER FORSYNINGER: Norske gass-leveranser har aldri vært viktigere for Europa. Foto: Lise Åserud / NTB
SIKRER FORSYNINGER: Norske gass-leveranser har aldri vært viktigere for Europa. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- De er tydelige på at neste vinter kanskje blir enda mer krevende.

Det sier olje- og energiminister Terje Aasland på telefon til Børsen onsdag ettermiddag fra Praha. Han snakker om sine europeiske energiminister-kolleger, som han denne uka har møtt i regi av EU i den tsjekkiske hovedstaden.

Aasland forteller at det ministrene han har møtt er mest opptatt av nå, er energisikkerhet. Og siden mange europeiske land har fått inn mye russisk gass til å dekke behovet denne vinteren, er det neste vinter de er mest bekymret for.

- Sannsynligheten for at den russiske gassen er helt borte til neste år, er egentlig ganske stor. Det er utfordrende. Kollegaene mine er veldig opptatt av det, og forbereder seg nå på at det kan skje.

- Takknemlige

Det er her Norge kommer inn. Etter at gassleveransene fra Russland til Europa ble mer og mer ustabile, med blant annet sabotasjer på rørledningene Nord Stream 1 og 2 som går mellom Russland og Tyskland, har Norge blitt den viktigste gassleverandøren til Europa.

- De er veldig takknemlige for bidraget vårt til nå. Vi har klart å øke eksporten av gass, som har vært med på å bidra til at lagrene er såpass fulle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer