Panamakanalen:

Kaos rammer: - Kan bli verre

Tørke fører til køer og forsinkelser gjennom Panamakanalen. Det kan bli dyrt.

KØ: Tørke og restriksjoner skaper problemer i en av verdens viktigste kanaler, Panamakanalen. Foto: Aris Martinez/Reuters/NTB.
KØ: Tørke og restriksjoner skaper problemer i en av verdens viktigste kanaler, Panamakanalen. Foto: Aris Martinez/Reuters/NTB. Vis mer
Publisert

Antall skip som kan passere gjennom Panamakanalen, en av verdens viktigste kanaler, er redusert på grunn av tørke. Det fører til forsinkelser, også for norske rederier.

Lang kø

- Norske rederier er også påvirket. Forsinkelsen kan være på mellom 17 og 20 dager, men det varierer, sier rådgiver i beredskapsavdelingen ved Norges Rederiforbundet, Line Falkenberg Ollestad, til Børsen.

I 2022 ble over 20 000 000 tonn med last fraktet til Europa gjennom kanalen. Fire av ti containerskip til og fra USA hvert år passerer også gjennom Panamakanalen.

Ifølge CNBC venter akkurat nå 154 kommersielle skip i kø for å slippe gjennom.

Tørken fører ikke bare til at færre skip enn vanlig får seile gjennom kanalen. Rederiene er også pålagt å seile med kraftig redusert vekt.

Den lave vannstanden har gjort at myndighetene krever at skipene må være 40 prosent lettere enn normalt. Dette har ført til at skip som allerede var på vei da denne begrensningen kom på plass, har måttet sette igjen av store deler av lasten i andre havner.

- Et annet fartøy kommer kanskje til å måtte hente containerne som ble lagt igjen. Det kommer til å bli verre før det blir bedre, sier leder av North America for Marine Traffic, Adil Ashiq, til CNBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.