Panamakanalen:

Kaos rammer: - Kan bli verre

Tørke fører til køer og forsinkelser gjennom Panamakanalen. Det kan bli dyrt.

KØ: Tørke og restriksjoner skaper problemer i en av verdens viktigste kanaler, Panamakanalen. Foto: Aris Martinez/Reuters/NTB.
KØ: Tørke og restriksjoner skaper problemer i en av verdens viktigste kanaler, Panamakanalen. Foto: Aris Martinez/Reuters/NTB. Vis mer
Publisert

Antall skip som kan passere gjennom Panamakanalen, en av verdens viktigste kanaler, er redusert på grunn av tørke. Det fører til forsinkelser, også for norske rederier.

Lang kø

- Norske rederier er også påvirket. Forsinkelsen kan være på mellom 17 og 20 dager, men det varierer, sier rådgiver i beredskapsavdelingen ved Norges Rederiforbundet, Line Falkenberg Ollestad, til Børsen.

I 2022 ble over 20 000 000 tonn med last fraktet til Europa gjennom kanalen. Fire av ti containerskip til og fra USA hvert år passerer også gjennom Panamakanalen.

Ifølge CNBC venter akkurat nå 154 kommersielle skip i kø for å slippe gjennom.

Tørken fører ikke bare til at færre skip enn vanlig får seile gjennom kanalen. Rederiene er også pålagt å seile med kraftig redusert vekt.

Den lave vannstanden har gjort at myndighetene krever at skipene må være 40 prosent lettere enn normalt. Dette har ført til at skip som allerede var på vei da denne begrensningen kom på plass, har måttet sette igjen av store deler av lasten i andre havner.

- Et annet fartøy kommer kanskje til å måtte hente containerne som ble lagt igjen. Det kommer til å bli verre før det blir bedre, sier leder av North America for Marine Traffic, Adil Ashiq, til CNBC.

Det trengs derfor flere skip for å få samme last gjennom kanalen. Med det kommer høyere kostnader, og mer press på ventelista.

- Fordyrende

Skip som står i kø kan velge å heller ta andre ruter for å nå fram til destinasjonene sine. Det kan imidlertid føre til lange omveier, og dermed kreve mer tid og drivstoff.

Ifølge administrerende direktør ved logistikkfirmaet OL USA, Alan Bear, kan eksportører med opprinnelse i ASEAN regionen og sør i Kina, for eksempel velge Suezkanalen istedenfor.

For skip fra lenger nord i Asia er dette imidlertid ikke en mulighet. De kan derfor risikere opp til 14 dager ekstra på ferden til destinasjonene sine.

Denne økte kostnadene kan ende hos forbrukerne.

- Forsinkelser er generelt et fordyrende element, sier Falkenberg Ollestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer