Kaoset som felte henne: - Dommedagskult

Liz Truss gikk fra krise til krise i sin historisk korte tid som britenes statsminister, og fikk så hatten passet omtrent hver eneste dag.

TRAKK SEG: Liz Truss fikk seks stormfulle uker som Storbritannias statsminister. Torsdag trakk hun seg. Foto: Pa Photos / NTB
TRAKK SEG: Liz Truss fikk seks stormfulle uker som Storbritannias statsminister. Torsdag trakk hun seg. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert

Det var ingen enkel oppgave hun tok på seg da hun ble utpekt til Storbritannias nye statsminister, Liz Truss.

Hun fikk utvilsomt en blytung jobb i fanget. Økonomien var på vei inn i en resesjon, britiske husholdninger sto overfor en skrekkelig økning i strøm- og gassregninger, og noe som ble beskrevet som den verste levekårskrisen på 40 år.

Som Boris Johnsons etterfølger overtok hun en økonomisk «katastrofe», var CNNs vurdering. Det klarte hun ikke å håndtere, er hennes egen vurdering av hvorfor hun gir seg.

- Jeg kom til jobben i ei tid med stor økonomisk og internasjonal ustabilitet. Jeg anerkjenner, gitt situasjonen, at jeg ikke kan levere på mandatet jeg er valgt til av det konservative partiet, sa Truss i en kort uttalelse utenfor Downing Street torsdag.

- Dommedagskult

I seks stormfulle uker var hun Storbritannias statsminister. Det som for alvor gjorde at det blåste opp til storm var partiets skattekuttpakke, omtalt som et minibudsjett.

Skattepakken ble lagt fram av daværende finansminister Kwasi Kwarteng, og var en økonomisk redningspakke på flere titalls milliarder pund og skattekutt for å støtte husholdninger og bedrifter.

Den samlede kostnaden var på 45 milliarder pund, og skulle i hovedsak finansieres med å ta opp mer statsgjeld. Det reagerte markedene svært negativt på.

- Investorer ser ut til å være tilbøyelige til å se på det britiske konservative partiet som en dommedagskult, sa sjeføkonom Paul Donovan, ved USSB Global Wealth Management, ifølge Huffington Post, i kjølvannet av at Truss og Kwarteng presenterte minibudsjettet.

For reaksjonene lot så definitivt ikke vente på seg. Det britiske pundet stupte i verdi. Minibudsjettet ble lagt fram på en fredag, og mandag etter var et britisk pund verdt 1,0327 amerikanske dollar - en historisk bunnotering.

I tillegg fikk britiske statsobligasjoner kjørt seg kraftig i markedene, noe som i praksis betød at det ble dyrere for den britiske staten å låne penger. Ikke spesielt gunstig, gitt at skattekuttene skulle finansieres med låneopptak.

- Skattelette til de rikeste

Et av ankepunktene mot skattekuttpakken var at det var de best bemidlede britene som ville dra nytte av dem. Det ble ikke oppfattet som særlig fornuftig i situasjonen verdensøkonomien og den britiske økonomien er i.

- Det var mye reaksjoner blant folk og presse, og også internt i det konservative partiet. De kunne ikke tro at det var sånne type skattelettelser hun snakket om da hun kjempet om lederskapet i sommer. At det var skattelette til de rikeste, som ville øke forskjellene mellom rike og fattige ytterligere, sa Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder Erik Mustad til Børsen tidligere denne uka.

- Det har vært skrekkblandede tilbakemeldinger på alt som har skjedd de tre siste ukene.

Finansministeren avsatt

Et par uker etter at skattekuttpakken ble lagt fram fikk den også politiske konsekvenser. Fredag i forrige uke måtte finansminister Kwarteng finne seg i å bli avsatt og erstattet av den mer sentrumsorienterte Jeremy Hunt.

Da ble det vei i vellinga. I rekordfart barberte Hunt bort 32 milliarder fra det bebudede skattekuttet.

«Den kanskje største u-svingen i britisk økonomisk historie har ført til et helt ekstraordinært omgjøringsbudsjett», var dommen fra politisk redaktør i BBC, Faisal Islam.

Mandag denne uka, altså for bare tre dager siden, gikk Truss ut på BBC og beklaget.

- Jeg vil ta mitt ansvar og beklage de feilene jeg har gjort. Jeg ønsket å hjelpe folk med energiregningene, og å ta tak i de høye skattene, men vi gikk for langt og for raskt fram, sa Truss.

Men en unnskyldning holdt altså ikke for britenes ferske statsminister. Utover uka økte presset for hver time som gikk, og i dag gikk det ikke lenger for Truss. Hun trakk seg etter seks kaotiske uker som britenes statsminister.

Dermed må det konservative partiet på nytt se seg om etter en leder. Samtidig vil ropene om nyvalg øke, men det er noe de konservative for alt i verden vil unngå. For skal man gå etter meningsmålingene, vil de tape et slikt valg med stor margin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer