Kaoshelg for storbank. Aksjen stuper

I helga har den sveitsiske storbanken Credit Suisse jobbet hardt for å overbevise investorer og aksjonærer om at de ikke er i trøbbel. Men aksjen fortsetter å stupe.

KRISEMØTER: Toppsjefene i Credit Suisse har brukt helga på å forsikre investorer og aksjonærer om at bankens finanser er sunne. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB
KRISEMØTER: Toppsjefene i Credit Suisse har brukt helga på å forsikre investorer og aksjonærer om at bankens finanser er sunne. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB Vis mer
Publisert

Det var fredag alarmen gikk for ledelsen i Credit Suisse og i finansmiljøet for øvrig.

Da steg plutselig prisen på bankens «credit default swaps»(CDS), på norsk «kredittapsforsikring», et finansielt instrument som likner en forsikring.

Det betyr i praksis at personen som kjøper CDS skal bli kompensert av selgeren dersom et selskap går konkurs.

Da prisen på CDS-ene steg før helgen, ble det sett på som at konkursfaren ved den sveitsiske banken hadde økt ganske markant. For Credit Suisse steg prisen til nivåer man ikke har vært i nærheten av siden finanskrisa.

Krisemøter i helga

Det førte til at bankens toppsjefer måtte bruke helga på å forsikre store klienter, motparter og investorer om at bankens likviditet og kapitalposisjon er god, på tross av bekymringer i markedet.

«Vår posisjon er klar. Credit Suisse har en sterk kapital- og likviditetsposisjon og balanse. Aksjeprisutviklingen endrer ikke på det», heter det i et notat fra banken i helga, ifølge Financial Times.

At han peker på aksjeprisen er ikke så overraskende. Så langt i år har aksjeprisen falt med 55 prosent. At folk bekymrer seg for bankens ve og vel er ikke så unaturlig, for de siste to åra har vært strabasiøse, skriver Reuters.

Skandaler

I 2020 måtte den daværende administrerende direktør, Tidjane Thiam, slutte i banken etter en spionasjeskandale. Det dreide seg blant annet om at banken hadde leid et spionasjeselskap til å spionere på tidligere bankansatte.

Samtidig kom det fram at finansregulatoren i Sveits mente Credit Suisse hadde feilinformert dem om omfanget av overvåkningen.

Året etter var det finansene til banken som ble rammet, under det som ble omtalt som en av de mest spektakulære fiaskoene i moderne finanshistorie.

Den fram til da relativt ukjente børshaien Bill Hwang hadde gjennom sitt investeringsselskap, Archego, tjent store penger på vellykkede investeringer i teknologiaksjer som LinkedIn, Facebook, Google, Amazon og Netflix.

Hedgefondet gjorde stadig flere risikable investeringer med delvis lånte penger, og i mars 2021 raknet eventyret da Hwang ble tvunget til å selge unna lånefinansierte aksjeposisjoner for over 170 milliarder kroner.

Mange tapte store beløp på skandalen, men ingen mer enn Credit Suisse, som måtte bokføre et tap på 5,5 milliarder dollar.

Dette førte til at banken måtte skaffe kapital, stoppe tilbakekjøp av aksjer, kutte utbytte og fornye ledelsen.

I samme tidsrom måtte banken også suspendere klientmidler som var knyttet til finansselskapet Greensill Capital, som kollapset. Her mener den sveitsiske storbanken at opp mot 2 milliarder dollar av klientenes penger kan være tapt.

Restruktureringsplan

I sommer ble det dermed ny endring i bankens toppledelse, da Ulrich Körner, som tidligere ledet bankens kapitalforvaltningsvirksomhet, ble utpekt til ny administrerende direktør.

Hans mandat er å kvitte seg med bankgruppens investeringsbank og kutte kostnader. Dette vil antakeligvis føre til at tusenvis av ansatte mister jobben.

En restruktureringsplan skal etter planen presenteres 27. oktober. Analytikere mener likevel at banken kan komme til å ha en kapitalmangel på fire til seks milliarder sveitsiske franc, litt avhengig av hvordan planen utspiller seg.

Credit Suisses utfordringer har vært kjent lenge, og det skal ikke ha vært noen spesifikke hendelser som utløste fredagens dramatikk.

Aksjekursen stuper

På tross av at bankens toppsjefer brukte helga på å forsikre viktige investorer om at bankens finanser er trygge, så fortsatte aksjekursen å stupe mandag, da den falt så mye som 11,5 prosent, ifølge Reuters.

«Det vil utvilsomt bli bråk i markedene og i media fra nå og til slutten av oktober. Alt jeg kan si er at dere må være disiplinerte og holde dere tett på deres klienter og kolleger», skrev Körner til bankens ansatte på fredag.

Analytikere ved JPMorgan skrev også mandag at basert på bankens finanser ved slutten av andre kvartal så anser de Credit Suisses finanser som «sunne».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer