Flyteknikerstreiken:

Kaoshelg: - Mye på spill

«Den mest dramatiske konflikten i norsk luftfart i nyere tid» kan legge ferieplanene i grus for mange nordmenn de neste dagene.

REISEPLANER: Mange nordmenn har planer om å fly sørover denne helgen. Drømmen om sol og varme kan imidlertid bli et mareritt for mange, dersom det ikke kommer en snarlig løsning i flytekniker-konflikten. Foto: Gorm Kallestad / NTB
REISEPLANER: Mange nordmenn har planer om å fly sørover denne helgen. Drømmen om sol og varme kan imidlertid bli et mareritt for mange, dersom det ikke kommer en snarlig løsning i flytekniker-konflikten. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Den kommende helgen er den største utfartshelga i året, hvor svært mange skal ut på ferie. Samtidig eskalerer kanselleringene dag for dag, så det er mye som står på spill, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Børsen.

Situasjonen i den bredt omtalte flyteknikerstreiken tok en dramatisk vending tirsdag kveld. NHO trakk da i nødbremsen og gikk ut med varsel om en såkalt lockout.

Det innebærer en potensiell full arbeidsstans for samtlige av de 421 flyteknikere i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO). Hvis partene, NHO og NFO, ikke kommer til enighet, vil lockouten tre i kraft fra natt til søndag.

Allerede er 106 NFO-organiserte flyteknikere tatt ut i streik, og antallet innstilte flyginger øker for hver eneste dag.

Elnæs, som har jobbet med luftfart siden 1984, kan ikke huske å ha sett en like alvorlig konflikt i flybransjen.

- Det har selvfølgelig vært konflikter og streiker i løpet av disse åra, men jeg har aldri sett noe liknende denne situasjonen. Dette er den mest dramatiske konflikten i norsk luftfart i nyere tid. Det er dramatisk og sjelden å se en så knallhard kamp mellom partene, hvor alle virkemidler blir tatt i bruk, sier han.

- Det forteller også mye om hvor skarp situasjonen er mellom partene.

RAMMER MANGE: NHO-sjefen Ole Erik Almlid kaller flyteknikernes krav for ekstreme, og sier det rammer mange. Video: Maja Walberg Klev / Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

- Veldig dramatisk

Etter to år med corona-restriksjoner har mange booket utenlandsferie i år, og flere flyplasser har ikke nok personell til å takle alle reisende. På toppen av dette kommer altså flyteknikerstreiken som rammer en rekke flyginger for reisende til og fra Norge.

- Det er klart at dette er veldig, veldig dramatisk for flyselskapene. De er fortsatt ikke ferdig med etterdønningene fra to år i fryseboksen under pandemien. De kommer fra de to verste åra i luftfartens historie, med enorme underskudd, forteller Elnæs.

Til tross for dette mener flyanalytikeren at selskapene trolig klarer seg greit gjennom de neste dagene.

- SAS, Norwegian og Widerøe tåler nok en periode med streik, men det forkludrer det gode resultatet de hadde håpet på i sommer. Det kommer også en tøff vinter, hvor mye blir kostbart for forbrukerne og flere kan nedprioritere flyreiser, sier han og understreker:

- Derfor er det selvfølgelig viktig at sommermånedene er gode for flyselskapene, for det er der størstedelen av inntektene ligger.

VANSKELIG: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det kan bli vanskelig å være passasjer ved flere streiker i sommer. Vis mer

Starten på slutten

En løsning kan imidlertid være like rundt hjørnet. For NHOs varslede lockout kan bety at vi nærmer oss slutten på flyteknikerstreiken, mener Kristin Alsos, forskningsleder ved Fafo.

- Dette er en eskalering av konflikten. Mest sannsynlig blir det tvungen lønnsnemnd hvis ambulansefly blir satt på bakken, sa Alsos til Børsen tirsdag.

NHOs lockout omfatter flyteknikere fra selskapet Babcock, som drifter luftambulansene i Norge, Medevac i SAS og flyteknikere som trengs for å opprettholde planlagt syketransport i Nord-Norge.

Dersom konflikten ikke løses innen NHOs lockout-frist, vil det med andre ord bety at alle ambulanseflyene vil stå på bakken i løpet av få dager.

Alsos mener det vil bety slutten på streiken.

- Ja, det er det. Hvor fort det går før det blir kritisk og dermed tvungen lønnsnemnd, skal jeg ikke si sikkert, sa Alsos.

Flyanalytiker Elnæs mener mye tyder på at regjeringen ikke vil vente lenge før de griper inn, dersom partene ikke snart blir enige.

- Hvis partene ikke blir enige innen søndag, så er det regjeringen som sitter med nøkkelen - i form av tvungen lønnsnemnd. Den nøkkelen blir i så fall vridd om før søndag, mener flyanalytikeren.

- Det er voldsomt

De potensielle feriekrisene står imidlertid i kø.

For selv om SAS foreløpig har sluppet langt billigere unna flyteknikerstreiken enn Norwegian og Widerøe, kan de bli kastet ut i en ny storm til uka.

STREIKEFARE: Det kan gå mot streik i SAS fra 29. juni. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair kaller det en dårlig situasjon for alle involverte. Vis mer

Allerede førstkommende onsdag er det nemlig meklingsfrist mellom SAS-pilotene og selskapet. Dersom de ikke kommer til enighet blir det streik fra og med onsdag.

- Det kan påvirke 350 ruter og mellom 40–45 000 reisende hver eneste dag. Det er voldsomt. Dersom det blir streik, så vil det være snakk om en isolert SAS-situasjon. Hvis den eventuelle streiken også strekker ut i tid, så vil det skade SAS' merkevare og tillit i markedet. Potensielt kan dette påvirke SAS i lang tid framover, mener Elnæs.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer