Flyteknikerstreiken:

Kaoshelg: - Mye på spill

«Den mest dramatiske konflikten i norsk luftfart i nyere tid» kan legge ferieplanene i grus for mange nordmenn de neste dagene.

REISEPLANER: Mange nordmenn har planer om å fly sørover denne helgen. Drømmen om sol og varme kan imidlertid bli et mareritt for mange, dersom det ikke kommer en snarlig løsning i flytekniker-konflikten. Foto: Gorm Kallestad / NTB
REISEPLANER: Mange nordmenn har planer om å fly sørover denne helgen. Drømmen om sol og varme kan imidlertid bli et mareritt for mange, dersom det ikke kommer en snarlig løsning i flytekniker-konflikten. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Den kommende helgen er den største utfartshelga i året, hvor svært mange skal ut på ferie. Samtidig eskalerer kanselleringene dag for dag, så det er mye som står på spill, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Børsen.

Situasjonen i den bredt omtalte flyteknikerstreiken tok en dramatisk vending tirsdag kveld. NHO trakk da i nødbremsen og gikk ut med varsel om en såkalt lockout.

Det innebærer en potensiell full arbeidsstans for samtlige av de 421 flyteknikere i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO). Hvis partene, NHO og NFO, ikke kommer til enighet, vil lockouten tre i kraft fra natt til søndag.

Allerede er 106 NFO-organiserte flyteknikere tatt ut i streik, og antallet innstilte flyginger øker for hver eneste dag.

Elnæs, som har jobbet med luftfart siden 1984, kan ikke huske å ha sett en like alvorlig konflikt i flybransjen.

- Det har selvfølgelig vært konflikter og streiker i løpet av disse åra, men jeg har aldri sett noe liknende denne situasjonen. Dette er den mest dramatiske konflikten i norsk luftfart i nyere tid. Det er dramatisk og sjelden å se en så knallhard kamp mellom partene, hvor alle virkemidler blir tatt i bruk, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.