Burgundslipp på Aker Brygge:

Kaosscener: - Aldri hatt før

- Man kan jo spørre seg hvorfor noen vil ligge fire uker i kø hvis de ikke er interessert i vin?

BURGUND-SLIPP: Dagen mange vinfanatikere har ventet på har kommet - og det bys opp til kaosscener på Vinmonopolet. Video: Christina H. Korneliussen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Torsdag vil det være store penger i omløp når Vinmonopolet på Aker Brygge inviterer til spesiallansering av over 500 eksklusive viner fra Burgund-området i Frankrike.

Det årlige slippet tiltrekker seg mange vinentusiaster. De ivrigste legger seg i kø flere uker i forveien. Håpet er altså å sikre seg noen edle dråper, der prisene rangerer fra noen få hundrelapper og helt opp til 75 000 kroner.

- Dette er en legendarisk seanse. Vi har historisk mange mennesker utenfor her. Det er et par hundre mennesker. Det har vi aldri hatt før, sier Per Meling, produktsjef i Vinmonopolet, til Børsen.

- I år er det litt spesielt. På grunn av pandemien har vi enda flere produkter enn vanlig, legger Halvor Bing Lorentzen til, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Vinmonopolet til Børsen.

KØ: Køen utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge ble flyttet dagen før burgund-slippet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KØ: Køen utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge ble flyttet dagen før burgund-slippet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Massiv puls

Vinmonopolet har imidlertid satt kvoteregler som setter et tak på tolv flasker totalt per kunde og maksimalt en flaske per kunde av de aller mest spesielle utgavene.

De mest eksklusive vinene kan i teorien bli solgt for opp mot 200 000 kroner i utlandet. Idet dørene åpnet klokka ti, var det full spurt på enkelte inn mot varene.

Handlekurver ble veltet over ende og lå strødd utover gulvet da flere ivrige tok seg inn i butikken.

- Vi har massiv puls, sier vinentusiast og veteran Bjørn Håvard Larsen på vei inn til slippet, og legger til at han har sovet ute i seks døgn for å delta på begivenheten.

- Hvor mye penger tenker du å bruke i dag?

- Det finner vi ut når banksjefen ringer, og er forbanna, sier Larsen.

FIRE NETTER I KØ: Oda Emilie Randmæl, også kjent som «Piemonte Girl» tilbragte fire netter i køen utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIRE NETTER I KØ: Oda Emilie Randmæl, også kjent som «Piemonte Girl» tilbragte fire netter i køen utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Har noen teorier

Oda Randmæl var den eneste kvinnen i køen fram til dagen før vinslippet. Etter fire netter i kø har det dannet seg et visst bilde av hva slags folk som overnatter for å sikre seg de edleste dråpene.

- Det har vært ganske annerledes i år. Tidligere har det vært en genuin vininteresse, mens i år er det mye annet ... Folkene er hyggelige de, vi har spilt kort og hatt det dødshyggelig.

- Det er folk som får betalt av andre for å stå i kø?

- Jeg vet ikke og jeg spør ikke, men jeg har noen teorier. Man kan jo spørre seg hvorfor noen vil ligge fire uker i kø hvis de ikke er interessert i vin? Men jeg skal ikke legge meg opp i hva de gjør med den vinen. Jeg har fått ganske mye godt her, sier hun til Børsen og smiler bredt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer