LNG-kaos:

Kapasiteten sprengt: - Voldsom vending

Flere titalls skip med flytende gass kan bli tvunget ut av Europa.

LNG: Over 35 skip med flytende naturgass (LNG) ligger utenfor kysten av Spania, der kapasiteten til å ta dem i mot er sprengt. Bildet viser det russiske skipet «Nikolay Yevgenov», som frakter LNG, i Barcelonas havn i juni. Illustrasjonsfoto: Nacho Dose / Reuters / NTB
LNG: Over 35 skip med flytende naturgass (LNG) ligger utenfor kysten av Spania, der kapasiteten til å ta dem i mot er sprengt. Bildet viser det russiske skipet «Nikolay Yevgenov», som frakter LNG, i Barcelonas havn i juni. Illustrasjonsfoto: Nacho Dose / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina har fått fart på gassprisene, etter at Russland har strupet leveransene. Frykten for gassmangel har fått Europa til å febrilsk lete etter alternativer til russisk gass.

Nå satses det blant annet tungt på flytende naturgass (LNG).

Kaos

Flere titalls skip med LNG sirkler nå rundt utenfor Spania. Der blir de liggende inntil videre. Problemet er at havnene som kan ta dem imot, er fulle.

Under tittelen «erklæring om eksepsjonell driftssituasjon», advarer det spanske statlige gasselskapet Enagas om at de kan måtte avvise lossing av LNG på grunn av sprengt kapasitet på terminalene.

Hvis ikke problemene løser seg snart, kan skipene måtte tvinges til å levere LNG-en i havner utenfor Europa, skriver Reuters.

- Har slitt

- LNG har jo virkelig vært den kilden til gass Europa har vendt seg mot nå, etter bortfallet av russisk gass, sier Sindre Knutsson, gassanalytiker i Rystad Energy, til Børsen.

De siste åra har utnyttelsesgraden på terminalene ligget på rundt 40 prosent. Nå er den nær 100 prosent, ifølge Knutsson.

- Så Europa har rett og slett slitt med å få inn disse lastene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer