Spetalen om strømkrisa:

- Kapitalismen fungerer ikke

Investor og superkapitalist Øystein Stray Spetalen er klar på hva som er galt med dagens strømmarked. Det er fritt.

STRØMSTØTTE: Diskusjonen om strømstøtte har et fullstendig feil utgangspunkt, mener investor Øystein Stray Spetalen. Foto: Hans Arne Vedlog
STRØMSTØTTE: Diskusjonen om strømstøtte har et fullstendig feil utgangspunkt, mener investor Øystein Stray Spetalen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk mandag ei uke på seg av Stortinget til å legge fram en tidsplan for arbeidet med strømstøtte - også til næringslivet.

Det arbeidet kan han egentlig spare seg, for utgangspunktet for diskusjonen er fullstendig avsporet, mener investor Øystein Stray Spetalen.

Superkapitalisten tar heller kraftig til orde for tung statlig regulering av strøm-markedet.

- Vi må umiddelbart innføre makspris på strøm, kombinert streng regulering av når det er lov til å selge strøm ut av landet. Strømeksport skal bare kunne skje når fyllingsgraden i vannmagasinene sikrer norsk forbruk over en lengre periode. På denne måten tar vi tilbake kontrollen, sier Spetalen til Børsen.

Ikke sosialist

Dette er mer eller mindre identisk med hva blant andre Frp, SV og Rødt har argumentert med.

- Det er ikke hverdagskost at du er så enig med sistnevnte. Men du tar altså til orde for strengere statlig styring?

- Det norske industrieventyret og den norske velferdsstaten bygger historisk sett på tilgang til billig strøm, nedfelt i konsesjonslovene for over 100 år siden. Oljeeventyret i nyere tid bygger på de samme prinsippene, nemlig statlig eierskap og kontroll. Men eksportkablene og det frie strømmarkedet bryter med disse prinsippene. Og det er kjernen i problemet, framholder Spetalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.