Dansk LO-leder

Kastet etter varsler: - Ingen lovbrudd

25 varsler om seksuell trakassering og grenseoverskridende atferd ble den danske LO-lederens bane. En gransking konkluderer med tre tilfeller av uønsket atferd og ingen lovbrudd. Nå er det duket for oppvask.

GIKK: Tillitten smuldret og fagforeningstopp Lizette Risgaard gikk av i april. Foto: Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix / Reuters / NTB
GIKK: Tillitten smuldret og fagforeningstopp Lizette Risgaard gikk av i april. Foto: Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Saken har fått bred omtale og vakt stor oppmerksomhet i Danmark etter at Ekstra Bladet og Berlingske i vår fortalte om en lang rekke varsler mot 62 år gamle Lizette Risgaard.

Lederen av Danmarks største fagforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), skulle ved ulike anledninger ha klappet flere menn, ansatt i eller omkring fagforeningen, på rumpa, kunne de to avisene fortelle.

Hendelsene skulle ha funnet sted både i jobbsammenheng og på fest over flere år.

Påstandene om «upassende, grenseoverskridende og krenkende atferd» førte til at ledere i forbund etter forbund under FH meddelte at de ikke lenger hadde tillit til Risgaard.

Den manglende tilliten førte til at Risgaard valgte å trekke seg. På Facebook skrev hun den gang at årsaken var at beskyldningene kom i veien for fagbevegelsens kamp. Hun har avvist tafsing, og seksuelle intensjoner, seinest i et større intervju i Finans for tre dager siden.

- Ingen lovbrudd

Torsdag kom den 300 sider omfattende rapporten fra et uavhengig granskingsutvalg.

Den konkluderer med at det har forekommet fysisk berøring i fem (av 25 varslede) saker. I tre av disse vurderer juristene i utvalget at berøringene var uønskede og må ansees som berøringer med seksuelle undertoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.