Dansk LO-leder

Kastet etter varsler: - Ingen lovbrudd

25 varsler om seksuell trakassering og grenseoverskridende atferd ble den danske LO-lederens bane. En gransking konkluderer med tre tilfeller av uønsket atferd og ingen lovbrudd. Nå er det duket for oppvask.

GIKK: Tillitten smuldret og fagforeningstopp Lizette Risgaard gikk av i april. Foto: Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix / Reuters / NTB
GIKK: Tillitten smuldret og fagforeningstopp Lizette Risgaard gikk av i april. Foto: Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Saken har fått bred omtale og vakt stor oppmerksomhet i Danmark etter at Ekstra Bladet og Berlingske i vår fortalte om en lang rekke varsler mot 62 år gamle Lizette Risgaard.

Lederen av Danmarks største fagforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), skulle ved ulike anledninger ha klappet flere menn, ansatt i eller omkring fagforeningen, på rumpa, kunne de to avisene fortelle.

Hendelsene skulle ha funnet sted både i jobbsammenheng og på fest over flere år.

Påstandene om «upassende, grenseoverskridende og krenkende atferd» førte til at ledere i forbund etter forbund under FH meddelte at de ikke lenger hadde tillit til Risgaard.

Den manglende tilliten førte til at Risgaard valgte å trekke seg. På Facebook skrev hun den gang at årsaken var at beskyldningene kom i veien for fagbevegelsens kamp. Hun har avvist tafsing, og seksuelle intensjoner, seinest i et større intervju i Finans for tre dager siden.

- Ingen lovbrudd

Torsdag kom den 300 sider omfattende rapporten fra et uavhengig granskingsutvalg.

Den konkluderer med at det har forekommet fysisk berøring i fem (av 25 varslede) saker. I tre av disse vurderer juristene i utvalget at berøringene var uønskede og må ansees som berøringer med seksuelle undertoner.

Samtidig konkluderes det med ingen av tilfellene tilsier noe lovbrudd, da ingen av de tre berørte jobbet i FH.

For de resterende 20 sakene varierer status. Oppsummert handler det om at de involverte ikke har ønsket å medvirke, ikke opplever seg krenket eller ikke kan identifiseres. For andre saker skriver granskingsutvalget at de ikke fult ut kan belyses eller at de ikke kan dokumenteres ut over at det er ord mot ord uten andre vitner.

- Jeg er glad for at prosessen baserer seg på bevis og ikke anonyme påstander, skriver Risgaard på Facebook. Om de tre tilfellene skriver hun at det «aldri har vært hennes hensikt å krenke noen».

For tidlig konklusjon?

Konklusjonene får debatten i det danske LO til å blusse kraftig opp.

Flere forbundsledere gir nå uttrykk for at det ble konkludert for raskt og at man burde ventet til granskingsrapporten var ferdig, skriver DR.

Til den danske kringkasteren sier journalist og kommentator i podkasten Fagbevægelsen uden filter, Gitte Redder, at saken har overskygget FHs faglige arbeid.

- Nå skal man ut av Lizette-sakens skygge. Det skjer bare hvis man er sikker på at det ikke kommer noe mer, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer