Bitcoin-brøler:

- Kastet milliarder på søppeldynga

IT-ingeniøren fra Wales kjemper en desperat kamp for å få hentet harddisken med 7500 bitcoins han skal ha kastet i 2013.

NEDGRAVD: På ei søppeldynge i Wales skal det ligge en harddisk med bitcoins til en verdi av 2,33 milliarder kroner. Eieren kjemper fortsatt for å få funnet dem, åtte år seinere. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
NEDGRAVD: På ei søppeldynge i Wales skal det ligge en harddisk med bitcoins til en verdi av 2,33 milliarder kroner. Eieren kjemper fortsatt for å få funnet dem, åtte år seinere. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det var i 2009 at den walisiske IT-ingeniøren James Howells skal ha skaffet seg 7500 bitcoins for omtrent ingenting. Verdien av kryptovalutaen var den gang på under ei krone, men har siden opplevd et kursrally uten sidestykke.

Ifølge Howells ligger nå harddisken med de aktuelle bitcoinene nedgravd på ei søppeldynge i Wales. I skrivende stund har de en verdi på 2,33 milliarder kroner.

- Glemte det

For etter at Howells sølte en drink i laptopen sin for et tiår siden ble den demontert. Harddisken med bitcoins ble reddet og satt til side, ifølge waliseren.

- Jeg oppbevarte harddisken i en skuff på kontoret mitt i tre år uten å tenke over det. Jeg var opptatt med familieliv og flytting, forklarer Howells til BBC.

Han forteller at tida gikk, bitcoinene ble glemt, og i 2013 skiftet han IT-utstyr og kastet harddisken i søpla. Harddisken fant så veien til den lokale søppeldynga.

Generaltabben var et faktum.

- Hørte om en fyr fra Norge

Bitcoin var imidlertid på frammarsj i 2013. I november nådde prisen for én bitcoin 1000 amerikanske dollar for første gang.

Med andre ord var Howells allerede dollarmillionær da han kastet sine 7500 bitcoins, dersom man skal tro mannens utrolige historie.

Han forteller om hvordan panikken sakte, men sikkert begynte å gjøre seg gjeldende.

- Jeg hadde hørt noen historier om en fyr fra Norge som hadde kjøpt en rekke mynter til en veldig lav pris og solgt dem til en høy pris, og det var da jeg gikk inn og sjekket kursen, og forsto hva jeg hadde gjort, forklarer Howells til BBC.

Marerittet var i gang for Newport-mannen.

GIR IKKE OPP: James Howells kjemper fortsatt mot myndighetene for å få lete etter harddisken som skal inneholde 7500 bitcoins til en verdi av 2,33 milliarder kroner. Foto: Shutterstock editorial
GIR IKKE OPP: James Howells kjemper fortsatt mot myndighetene for å få lete etter harddisken som skal inneholde 7500 bitcoins til en verdi av 2,33 milliarder kroner. Foto: Shutterstock editorial Vis mer

Nektes å lete

Siden 2013 har han kjempet en innbitt kamp mot lokale myndigheter for å få lete på søppeldynga. Han sier han tror disken kan ligge på samme sted, intakt.

Howells søknader om å grave i søppelet har gang på gang blitt avslått.

I 2017, da verdien av Howells bitcoins skal ha passert snaue 1,5 milliarder kroner, tilbød han myndighetene ti prosent dersom han fikk lete og fant dem.

Men myndighetene har hele veien nektet ham adgang. Deponiet er ikke åpent for publikum, og en overtredelse vil bli ansett som en straffbar handling.

- Å grave opp, lagre og behandle avfallet vil ha en enorm miljøpåvirkning på området rundt, sa en myndighetsperson i et intervju med Wired, ifølge CNBC.

De mener dessuten det er lite sannsynlig at maskinvaren har overlevd etter så lang tid på dynga, og legger til:

- En slik leteoperasjon vil koste millioner - uten noen garanti, verken for at disken blir funnet, eller at den fortsatt er i orden.

Vil donere til lokalsamfunnet

Howells nekter å gi opp kampen. I et ferskt intervju med BBC lover han å gi en fjerdedel til et godt formål, dersom han finner igjen harddisken:

- Jeg har ikke lagt fram tilbudet for myndighetene ennå, men jeg er villig til å øke tilbudet til 25 prosent. Dette vil etter dagens verdi tilsvare 52,5 millioner pund (614 millioner kroner), som jeg ønsker å sette i et covid-19-nødhjelpsfond for innbyggerne i Newport, sier han.

Howells sier han vil ansette et profesjonelt team som skal gjennomføre søket.

- Det vil ikke være så vanskelig som man kanskje skulle tro. Jeg vet når jeg kastet disken, så det vil brukes som referansepunkt for letingen.

Han hevder at investorer har tilbudt seg å betale for det hele, mot en stor andel av den gjenvunne bitcoinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer