Tidligere Ritz-eier og milliardær:

Kastet ut av luksushjemmet

Sir Frederick Barclay var en av Storbritannias rikeste. En bitter skilsmissekamp har sørget for et brutalt fall fra toppen.

BRÅK: Sir Frederick Barclays (t.v.) ekskone har gått til krig mot den tidligere milliardæren for manglende utbetalinger i skilsmisseoppgjøret. Nå har saken blitt enda mer betent. Foto: Kirsty O'Connor / NTB
BRÅK: Sir Frederick Barclays (t.v.) ekskone har gått til krig mot den tidligere milliardæren for manglende utbetalinger i skilsmisseoppgjøret. Nå har saken blitt enda mer betent. Foto: Kirsty O'Connor / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere eier av det ikoniske luksushotellet Ritz i London, Sir Frederick Barclay (87), var i sin tid en av Storbritannias rikeste. Sammen med sin tvillingbror, den nå avdøde mediemogulen Sir David Barclay, hadde brødrene en anslått formue på svimlende 48 milliarder norske kroner i 2018.

Så falt alt i grus. Ifølge The Times skal den tidligere milliardæren nå ha blitt kastet ut av sin luksusleilighet i London.

Etter 34 års ekteskap gikk Frederick Barclay fra sin kone, Lady Hiroko Barclay (79), for tre år siden. Det ble også starten på et opprivende skilsmisseoppgjør.

En skvis

En bitter pengekrangel sendte eksparet strake veien inn i det britiske rettssystemet. For ett år siden ble Barclay beordret til å punge ut 100 millioner pund til Hiroko, men ekskona har ikke sett snurten av pengene.

I rettsdokumentene kommer det fram at 87-åringen har unnlatt å møte sine økonomiske forpliktelser, og at han nå er avhengig av bistand fra nevøene for å finansiere den videre skilsmissekampen.

KRIG MOT EKSMANNEN: Lady Hiroko Barclay (t.v.) tok saken til retten da eksmannen ikke betalte ut det hun hadde krav på. Nå risikerer hun selv å stå i en heftig knipe. Fot0: Kirsty O'Connor / NTB
KRIG MOT EKSMANNEN: Lady Hiroko Barclay (t.v.) tok saken til retten da eksmannen ikke betalte ut det hun hadde krav på. Nå risikerer hun selv å stå i en heftig knipe. Fot0: Kirsty O'Connor / NTB Vis mer

Etter planen skulle ekskona vært 50 millioner pund rikere innen august i fjor. Det resterende beløpet på tilsvarende sum forfaller i mai. Eksmannen har imidlertid ikke overført ei krone hittil, og risikerer derfor fengselsstraff eller en voldsom bot.

- Har ikke penger

På samme tid står Lady Hiroko Barclay i fare for å gå på en kraftig økonomisk smell, ifølge The Guardian. 87-åringen er dømt til å betale ekskonas advokatutgifter på 500 000 pund, et krav han også skal ha misligholdt.

Overfor Independent erkjenner advokat Charles Howard, som representerer 87-åringen, at visse utbetalinger ikke er gjennomført. Advokaten forklarer at eks-milliardærens nevø etter planen skal bidra med nødvendige midler.

- Han (Frederick Barclay) sier at han ikke har penger til å betale, og kontoutskriftene hans ... viser det. Han har blitt kastet ut av hjemmet sitt, sier advokat Charles Howard til avisa.

RASER: Milliardær raser mot Golden-vits etter fredagens «Nytt på Nytt». Video: NRK. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

I fjor ble det kjent at Barclay måtte frigjøre kapital for å kunne betale ekskona. Han kvittet seg derfor med en privat luksusyacht. I stedet for å innfri sine økonomiske forpliktelser, skal milliardæren ha beholdt fortjenesten.

- Forkastelig

Skilsmisse-finten fikk den britiske dommeren, Jonathan Cohen, til å se rødt.

- En del av Barclays tilgjengelige eiendeler var en luksusyacht som skulle selges. Jeg ga ordre som var ment å kontrollere salget, og bruken av inntektene. Han ignorerte mine ordre fullstendig, solgte yachten, og tok pengene selv. Jeg anser denne måten å opptre på som forkastelig, sa Cohen, ifølge The Guardian.

Barclay-brødrene bygget opp sin gigantformue ved å gå inn på eiersiden i flere britiske aviser og magasiner, i tillegg til å investere i detaljhandel og eiendom. I 1995 sikret tvillingbrødrene seg fasjonable Ritz for om lag 75 millioner euro, ifølge The Times.

Hotellet ble solgt for «under halvparten av markedsverdi» i fjor - kort tid etter at Sir David Barclay gikk bort, 86 år gammel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer