Sommerferie 2021:

«Katastrofale» ferietall: - En økonomisk tragedie

En sentral del av Norges reiseliv er fortsatt i krisemodus.

KRISE: Mange nordmenn har lagt ferien til eget land i år, som her i Loen. Men mangelen på utenlandske turister har forlenget krisa for en sentral del av Norges reiseliv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRISE: Mange nordmenn har lagt ferien til eget land i år, som her i Loen. Men mangelen på utenlandske turister har forlenget krisa for en sentral del av Norges reiseliv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da vår ble til sommer i år, satt fortsatt store deler av Norges reiseliv og ventet på en avgjørende beskjed fra regjeringen.

- Vi nærmer oss en massakre innen bransjen, sa Franck Vogt til Børsen i begynnelsen av juni.

Som salgsdirektør i reisebyrået Terranova Scandinavia hadde han nettopp lagt bak seg 15 måneder med nær null kroner i omsetning og signalene for sommeren var heller ikke gode.

SALGSDIREKTØR: Franskfødte Franck Vogt har gjort karriere på å selge Norge til utenlandske turister. Foto: Privat
SALGSDIREKTØR: Franskfødte Franck Vogt har gjort karriere på å selge Norge til utenlandske turister. Foto: Privat Vis mer

Som en såkalt «incoming» turoperatør har reisebyrået spesialisert seg på å selge norgesferier til utenlandske turister, med Frankrike og Italia som sitt hovedmarked.

De er utelukkende rettet mot utenlandske turister, men det siste året har det knapt vært én utenlandsk turist å oppdrive.

- Fortsatt katastrofalt

Da beskjeden om at utenlandske turister igjen kunne reise til Norge endelig kom, satt selskapet klart.

- Vi fikk en god del trafikk, med veldig mange som bestilte i siste minutt.

Det har imidlertid vært langt fra nok til å redde sesongen. Ifølge Vogt har selskapet under et normalår omsetning på i underkant av 70 millioner kroner. Nå ligger de an til å nå 5 millioner i 2021.

- Det er fortsatt katastrofalt, men vi har i det minste fått litt å gjøre, sier Vogt og legger til:

- Det hjelper utrolig mye på psyken at vi har fått folk tilbake på kontoret, men økonomisk er det en tragedie.

- Året i år blir tøft. Vi har noen turister fra nord til sør i landet, men det er tøft.

VANT: Omsorgsarbeider Eirik Reberg avviser at det er som å vinne i lotto: - Jeg har ærlig tjent hver smitt og smule Video: Kristin Svore. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

Selv om den erfarne reiselivsaktøren ser mørkt på året i år, kan Vogt juble over gode signaler for 2022.

- Det ser faktisk ut til at turistene kommer tilbake til neste år. Vi har fått veldig mange bookinger til neste år og er på vei mot normalen, sier han.

Vogt forteller at individuelle bookinger fra utenlandske turister allerede har nådd samme nivå som på samme tid i 2019.

- Når det gjelder gruppereiser er det litt lavere, for spesielt i land som USA, Canada, Brasil og Sør-Afrika er mange usikre på hvordan innreisereglene blir for dem.

- Så utrolig lite

Situasjonen er imidlertid ikke like lys for store deler av bransjen, ifølge Astrid Bermål som er leder av Virke Reiseliv.

- Jeg håper at det er så bra som mulig når vi kommer til neste år. Ikke noe vil være bedre enn om Franck får rett, og at vi ser 2019-nivåer til neste år. Men det er dessverre ikke noe som tyder på at bransjen i helhet ligger så godt an, sier Bergmål til Børsen.

TVILER: Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv, tviler på at normaltilstanden er rett rundt hjørnet for reiselivet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TVILER: Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv, tviler på at normaltilstanden er rett rundt hjørnet for reiselivet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun minner om at reiselivsaktørene som regel ikke får pengene inn på konto før tett opp mot avreise.

- Selv om man får en booking, så er ikke det det samme som penger i kassa. Pengene kommer kort tid før reisen. Derfor vil disse selskapene behøve hjelp med likviditet fram til reiserestriksjonene er fjernet og vi igjen kan reise som normalt, sier Virke-toppen.

Dessuten er 2021 allerede spolert for denne delen av bransjen, ifølge Bergmål:

- Vi får fortsatt tilbakemeldinger om at det er tøft for dem som lever av internasjonalt reiseliv. Det har kommet noen turister etter at det åpnet opp litt, men det er så utrolig lite sammenliknet med et normalår. Selv om det er bitte litt aktivitet nå, så er det ikke noe virksomhetene kan leve av fram til neste år.

- Tror på normalår

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, er imidlertid hakket mer optimistisk når hun trekker fram tro på «gledelige tall» for 2022.

- Mange i bransjen tror på et normalår i 2022. Markedet er der, men det er helt avhengig av lettelser i myndighetenes reiserestriksjoner, sier hun til Børsen.

GODE SIGNALER: Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, sier mange i reiselivsnæringen tror på et normalår i 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GODE SIGNALER: Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, sier mange i reiselivsnæringen tror på et normalår i 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Både Virke Reiseliv og NHO Reiseliv ber regjeringen og Stortinget om å prioritere de hardest rammede aktørene først i køen, når krisehjelpen skal deles ut, samt at støtteordningene forlenges for dem som trenger det aller mest.

- Konferansehotellene i storbyene har ingen glede av årets sommersesong, nattklubbene lider under regler om bordservering, konsertscener likeså. Det er mange som fortsatt er hardt rammet, og som må få støtte videre, sier Krohn Devold.

Bergmål i Virke ser også lyspunkt framover.

- Det som er veldig positivt er at bookingene for neste år viser at disse selskapene har livets rett. Dette er virksomheter som har et kundegrunnlag når restriksjonene forsvinner og man igjen kan reise som normalt. Nå gjelder det å komme seg gjennom denne tida.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Terranova Scandinavia hadde «sett seg nødt til å ta opp et nytt lån for å dekke faste kostnader.» Dette medfører ikke riktighet, opplyser Vogt tirsdag.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer