Skaper hodebry for Biden:

- Katastrofalt

USA-ekspert mener demokraten Joe Manchins opptreden på Fox News kan være dårlig nytt for Joe Biden.

HODEBRY: Etter at Joe Manchin stilte opp på Fox News søndag morgen, har president Joe Biden fått mye å tenke på. Foto: Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB
HODEBRY: Etter at Joe Manchin stilte opp på Fox News søndag morgen, har president Joe Biden fått mye å tenke på. Foto: Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av november var det duket for en politisk kamp innad i Det demokratiske partiet.

President Joe Bidens lovforslag for infrastruktur og klimatiltak ble stemt igjennom i Representantenes hus, men i Senatet er han avhengig av at alle de 50 demokratiske representantene støtter forslaget.

Joe Manchin, demokrat og senator i Vest-Virginia, har tidligere vært tvilende til Bidens lovforslag «Build Back Better».

«Build Back Better» omfatter blant annet penger til gratis barnehage, subsidier til barnepass, helsetjenester for eldre og annen eldreomsorg, samt tiltak for ren energi og elektriske biler, delvis finansiert av økt skatt for rike og selskaper.

Presidentens lovforslag for infrastruktur og klimatiltak skal ha en prislapp på svimlende 15 000 milliarder norske kroner, men nå kan mye tyde på at det blir med forslaget. For søndag tok saken en uventet vending.

Da dukket Manchin plutselig opp på Fox News, hvor han ifølge flere amerikanske medier fortalte at han hadde bestemt seg for å ikke støtte lovforslaget. Det falt ikke i god jord hos Biden selv.

Ifølge CNN hadde presidentens øverste rådgivere forsøkt å få tak i Manchin kort tid før han stilte opp på Fox News, men alle anropene skal ha blitt avvist. De skriver også at Biden skal ha vært rasende da han så at Manchin stilte opp på TV-kanalen.

VENN ELLER FI?: Det hersker nå tvil om Joe Manchin (t.v.) vil gjøre det vanskelig for Joe Biden å få gjennomslag for sitt lovforslag «Build Back Better». Foto: Roger L. Wollenberg / UPI / Shutterstock / NTB
VENN ELLER FI?: Det hersker nå tvil om Joe Manchin (t.v.) vil gjøre det vanskelig for Joe Biden å få gjennomslag for sitt lovforslag «Build Back Better». Foto: Roger L. Wollenberg / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer

Kan bli katastrofalt

Jennifer Leigh Bailey er professor i statsvitenskap hos NTNU, og har i flere år undervist i amerikansk politikk. Hun er klar hva på Manchins angivelige nei til lovforslaget vil ha å si for Biden.

- Om Joe Manchin forlater partiet, så er det katastrofalt for demokratene. Da vil de ikke få gjennom noe i Senatet, og de vil i tillegg miste kontroll over dagsordenen i Senatet og i alle komiteene, sier Bailey til Dagbladet.

Senatet består nemlig av 100 medlemmer, hvor det etter presidentvalget er 50-50 mellom demokratene og republikanerne. Om Manchin velger å forlate demokratene, vil republikanerne ha flertall i Senatet, noe som igjen vil gjøre det vanskelig for demokratene.

- Det er nå stor usikkerhet blant demokratene om de har Manchin med på laget eller ikke. Mye står på spill for demokratene, sier Leigh Bailey.

- Det er veldig vanskelig for Biden. Demokratenes prestisje er helt avhengig av at de får ting gjort, fortsetter hun.

- Uforklarlig

Noen timer etter at Manchin hadde stilt opp på Fox News, sendte Det hvite hus ut en pressemelding hvor de hevdet Manchin ikke holdt en avtale han hadde inngått med Biden.

- Hvis kommentarene hans til Fox News og hans skriftlige uttalelse indikerer slutten på forhandlingene, er dette en brå og uforklarlig helomvending, og et brudd på hans løfter til presidenten og senatorens kolleger i Huset og Senatet, het det i pressemeldingen signert pressesjef Jen Psaki.

KRITISERES: President Joe Biden får kritikk etter at han sjekket klokka under en seremoni for de 13 amerikanske soldatene som ble drept i Kabul. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen Vis mer

Derfor er han tvilende

I forrige uke ga Manchin en detaljert begrunnelse for hvorfor han fortsatt ikke var enig med presidenten. Senatoren fortalte til CNN at han var imot utvidelsen av støtten fordi han mente «det skjuler den sanne kostnaden av et program som trolig vil bli utvidet år etter år».

Senatoren har også uttrykt bekymring for hvordan pengestøtten påvirker de totale kostnadene for lovforslaget, hevdet en kilde til CNN.

Kilden fortalte at Manchin hadde gjort det klart at disse dyre tiltakene ville gjøre at pakken oversteg 1750 milliarder dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer