Katastrofetall: - Illevarslende

Det russiske budsjettunderskuddet blir stadig større.

TAPER PENGER: Den russiske statskassa blør penger. I januar var budsjettunderskuddet 25 milliarder dollar. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
TAPER PENGER: Den russiske statskassa blør penger. I januar var budsjettunderskuddet 25 milliarder dollar. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden Russland invaderte Ukraina, har Vesten innført historisk harde sanksjoner mot Russland.

Spesielt dreier dette seg om olje- og gassektoren, der Europa har jobbet intenst med å forsøke å fri seg fra sin gassavhengighet av Russland.

I tillegg har EU innført pristak på russisk olje, som trådte i kraft i desember.

Verste siden 90-tallet

Og ting kan tyde på at det har en viss effekt, for i januar falt Russlands olje- og gassinntekter som en stein, og bidro med det til det største budsjettunderskuddet i januar måned siden minst 1998, skriver Bloomberg.

Skatteinntektene fra olje og gass falt 46 prosent, samtidig som de russiske utgiftene økte med 59 prosent som følge av krigen i Ukraina.

Kombinasjonen av disse to faktorene bidro til et månedlig budsjettunderskudd på 25 milliarder dollar, ifølge det russiske finansdepartementet.

Ifølge departementet skyldes inntektssvikten at den russiske Ural-olja har blitt solgt betydelig med betydelige avslag sammenliknet med Nordsjø-olja siden invasjonen av Ukraina i februar i fjor.

NHO: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Norge har blitt sårbare gjennom avhengigheten av russisk gass. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Marius Kallelid. Vis mer

I januar kostet ett fat Ural-olje i gjennomsnitt 49,48 dollar fattet. Det er betydelig mindre enn ett far Nordsjø-olje, som hadde en snittpris per fat på 77,82 dollar.

På toppen av dette har den russiske gasseksporten blitt kraftig redusert som følge av krigen.

- Illevarslende

Også andre inntekter, som moms- og selskapsskatt, falt med til sammen 29 prosent.

- Nedgangen i oljeinntektene er forventet, men en 30 prosents nedgang i skatter som er knyttet til forbruk er illevarslende, sier Alex Isakov, økonom ved Bloomberg Economics.

Den eneste gangen den russiske statens skatteinntekter har falt like dramatisk var under den første coronabølgen i 2020.

- Det er åpenbart at budsjettrisikoen øker - både på utgifts- og inntektssiden, sier Natalia Lavrova, sjeføkonom ved BSC Global Markets, til Financial Times.

Januar-tallene, som er de første siden Vesten introduserte et pristak på russisk olje, innebærer at Russlands underskudd allerede er på rundt 60 prosent av det budsjetterte underskuddet for hele året. Likevel framholder det russiske finansdepartementet at de er i rute med å nå sine budsjettmål.

- Første gang i moderne historie

Lavrova sier dette er første gang i moderne russisk historie at de har økt pengebruken dramatisk på et tidspunkt der inntektene faller brått.

- Den eneste gangen vi har sett noe i nærheten var i 2015, da man økte pengebruken på nasjonalt forsvar markant. Men den store forskjellen mellom 2015 og 2023 er at i 2015 var ikke inntektsdynamikken like katastrofal, sier Lavrova.

KORRUPSJON: Ukrainas viseforsvarsminister, Vjatsjeslav Sjapovalov ble raidet av Ukrainas sikkerhetstjeneste etter korrupsjonsanklager. Video delt i sosiale medier skal vise funn av penger i boligen hans. Vis mer

Som følge av det galopperende underskuddet solgte Russland 3,6 tonn gull i januar. I tillegg kvittet de seg med 2,3 milliarder yuan i utenlandske valutareserver. Alt dette for å dekke opp for budsjettunderskuddet.

En betydelig andel av Russlands internasjonale reserver, eller Russlands «krigskasse» som den har blitt omtalt som, har blitt frosset som følge av internasjonale sanksjoner.

Da Russland invaderte Ukraina skal «krigskassa» ha hatt en verdi på over 600 milliarder dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer