Katastrofetall: - Illevarslende

Det russiske budsjettunderskuddet blir stadig større.

TAPER PENGER: Den russiske statskassa blør penger. I januar var budsjettunderskuddet 25 milliarder dollar. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
TAPER PENGER: Den russiske statskassa blør penger. I januar var budsjettunderskuddet 25 milliarder dollar. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden Russland invaderte Ukraina, har Vesten innført historisk harde sanksjoner mot Russland.

Spesielt dreier dette seg om olje- og gassektoren, der Europa har jobbet intenst med å forsøke å fri seg fra sin gassavhengighet av Russland.

I tillegg har EU innført pristak på russisk olje, som trådte i kraft i desember.

Verste siden 90-tallet

Og ting kan tyde på at det har en viss effekt, for i januar falt Russlands olje- og gassinntekter som en stein, og bidro med det til det største budsjettunderskuddet i januar måned siden minst 1998, skriver Bloomberg.

Skatteinntektene fra olje og gass falt 46 prosent, samtidig som de russiske utgiftene økte med 59 prosent som følge av krigen i Ukraina.

Kombinasjonen av disse to faktorene bidro til et månedlig budsjettunderskudd på 25 milliarder dollar, ifølge det russiske finansdepartementet.

Ifølge departementet skyldes inntektssvikten at den russiske Ural-olja har blitt solgt betydelig med betydelige avslag sammenliknet med Nordsjø-olja siden invasjonen av Ukraina i februar i fjor.

I januar kostet ett fat Ural-olje i gjennomsnitt 49,48 dollar fattet. Det er betydelig mindre enn ett far Nordsjø-olje, som hadde en snittpris per fat på 77,82 dollar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer