KI og kriser på hemmelig toppmøte

Kunstig intelligens (KI) står øverst på dagsorden når den hemmelighetsfulle organisasjonen Bilderberg samles til møter i Lisboa de neste tre dagene.

DELTAR: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Finlands avtroppende statsminister Sanna Marin står begge på deltakerlista til årets Bilderberg-møter. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / Reuters / NTB
DELTAR: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Finlands avtroppende statsminister Sanna Marin står begge på deltakerlista til årets Bilderberg-møter. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De rundt 130 deltakerne består av framtredende politikere, akademikere, forretningsfolk og eksperter fra 23 land.

Fra Norge kommer DNB-sjef Kjerstin Braathen, World Economic forum-president Børge Brende, Aker-sjef Øyvind Eriksen og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

De vil blant annet møte USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger, Finlands avtroppende statsminister Sanna Marin, Danmarks statsminister Mette Fredriksen, sjakklegenden Garry Kasparov og OpenAI-toppsjef Sam Altman.

Diskresjon

De årlige møtene er omgitt av et hemmelighetskremmeri der alle samtaler foregår under løfte om gjensidig diskresjon - også kjent som «Chatham House Rule». Det betyr at deltakerne fritt kan benytte seg av informasjonen som blir delt, men ikke røpe noe som helst om avsenderen eller øvrige deltakere.

TOPP: Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB er en av fire nordmenn som er på deltakerlista for årets Bilderberg-møter. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
TOPP: Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB er en av fire nordmenn som er på deltakerlista for årets Bilderberg-møter. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Det foreligger ingen detaljert agenda for møtet, ingen resolusjoner blir publisert og ingen vedtak blir fattet.

Noe som utvilsomt åpner døra for konspirasjonsteoretikere. Når så mange mennesker med så mye makt er samlet, må det jo føre til noe, hevdes det.

Verdensregjering

Helt siden etableringen i 1954 har kombinasjonen av høyt profilerte deltakere og strengt hemmelighold blitt tolket som at organisasjonen i hemmelighet kontrollerer verdenspolitikken.

En av organisasjonens grunnleggere, Denis Healey, sa i et sjeldent intervju med The Guardian i 2001 at påstanden om at Bilderberg arbeider for opprettelsen av en verdensregjering, er kraftig overdrevet, men ikke helt grunnløs.

Organisasjonen selv hevder på sine hjemmesider at alt hemmeligholdet bidrar til fordomsfrie og fruktbare diskusjoner.

Deltakerlista publisert

Også er det altså lettet litt på sløret. Både deltakerlista og en oversikt over årets temaer, er publisert på Bilderbergs hjemmeside.

Dermed er det dekning for å si at Open AI-toppsjef Sam Altman og sentrale toppfolk i Microsoft, DeepMind og Google alle har sitt å bidra med når kunstig intelligens (KI) topper lista over årets temaer.

De øvrige temaene som skal diskuteres bak lukkede dører er:

 • Banksystemet
 • Kina
 • Grønt skifte
 • Europa
 • Budsjettarbeid
 • India
 • Handelspolitikk
 • Nato
 • Russland
 • Trusselbildet
 • Ukraina
 • Ledelsen av USA

Ønsker regulering

Da Sam Altman møtte til høring i Kongressen tirsdag, ga han uttrykk for at kunstig intelligens bør brukes med varsomhet.

OpenAI er selskapet bak skriveroboten ChatGPT, og Altman snakket om muligheter og utfordringer knyttet til kunstig intelligens.

REGLER: Open AI-toppsjef Sam Altman tok til orde for regulering av kunstig intelligens da han snakket for Kongressen tidligere denne uka. Foto: Patrick Semansky, AP / NTB
REGLER: Open AI-toppsjef Sam Altman tok til orde for regulering av kunstig intelligens da han snakket for Kongressen tidligere denne uka. Foto: Patrick Semansky, AP / NTB Vis mer

- Når denne teknologien utvikler seg, forstår vi at folk er engstelige for hvordan den kan endre måten vi lever på. Det er vi også, sa Altman før han la til at reguleringstiltak fra myndighetenes side vil være helt avgjørende for å redusere risikoen ved stadig kraftigere KI-systemer.

Konkret foreslo han at det må utstedes lisenser til de kraftigste KI-systemene, der brudd på vedtatte standarder for sikkerhet vil føre til at lisenser blir inndratt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer