Tang Xiaoou:

KI-topp døde brått: Kursen raser

Grunnlegger av det kinesiske KI-selskapet SenseTime gikk uventet bort fredag.

STORT FALL FRA TOPPEN: SenseTime ble grunnlagt i 2014 og var på et tidspunkt et av verdens mest verdifulle selskaper innne kunstig intelligens. Så ble selskapet bannlyst av USA. Foto: Reuters / Aly Song / NTB
STORT FALL FRA TOPPEN: SenseTime ble grunnlagt i 2014 og var på et tidspunkt et av verdens mest verdifulle selskaper innne kunstig intelligens. Så ble selskapet bannlyst av USA. Foto: Reuters / Aly Song / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Milliardær og grunnlegger av det kinesiske KI-selskapet SenseTime, Tang Xiaoou (55), døde uventet fredag.

Dødsfallet omtales av en rekke medier, deriblant Business Insider, og bekreftes av SenseTime selv i en uttalelse.

- Det er med stor sorg vi kunngjør bortgangen til professor Tang Xiaoou, vår elskede grunnlegger og en anerkjent vitenskapsmann innen kunstig intelligens (KI). Professor Tang døde på grunn av helseproblemer 15. desember 2023, klokka 23.45, opplyser selskapet.

Mandag morgen stuper selskapets aksjekurs og faller med opp mot 18 prosent ved Hongkong-børsen.

Bannlyst

SenseTime, som har spesialisert seg på teknologi for ansiktsgjenkjenning, var på et tidspunkt et av verdens mest verdifulle selskaper innen kunstig intelligens.

I 2019 svartelistet USA 28 kinesiske selskaper, deriblant SenseTime, noe som utløste et kraftig fall fra toppen.

Bakgrunnen for bannlysingen var at Washington mente selskapet var involvert i brudd på rettighetene for uigurer og andre muslimske minoriteter i Xinjiang.

Sjokkpåstand

Grunnleggerens bortgang skjer også bare uker etter at Grizzly Research slapp en påstandsbombe om at selskapet har drevet omfattende regnskapsforfalsking.

- Vi tror at SenseTimes ikke tjener penger på ansiktsgjenkjenning lenger, fordi det er mye konkurranse, og den kinesiske regjeringen foretrekker vanligvis å gi gode avtaler til selskaper som er mesteparten kinesisk-eide, skrev Grizzly Research i sin utgitte rapport i november.

SenseTime gikk hardt ut mot påstandene og beskrev dem som «ubegrunnede». Selskapet unnslapp likevel ikke et kraftig kursfall like etter rapporten ble kjent, og et fall på hele 80 prosent siden børsnoteringen.