Kilder: Presset øker

Ingen partiledere sto like fjellstøtt som Erna Solberg før aksjeskandalen var et faktum. Nå lufter flere av hennes egne ideen om å skifte henne ut - men ingen våger å si det åpent.

- IKKE OVERRASKET: Kommentator i Dagbladet Martine Aurdal blir ikke overrasket hvis Erna Solberg trekker seg som partileder i Høyre. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Utad står Høyre-toppene foreløpig last og brast med sin partileder og statsministerkandidat.

Men tonen er noe endret internt i det kriserammede partiet de siste dagene, ifølge Dagbladets opplysninger. Flere uttrykker anonymt en skepsis til om Solberg virkelig kan bli sittende som Høyre-leder.

Fredag ble Erna Solberg, som Dagbladet nylig kunne fortelle, møtt med stående applaus og blomster bak lukkede dører. Kort tid i forveien hadde Solberg stått med tårer i øynene og fortalt landet om en ektemann som angivelig har lurt henne opp i stry.

Venter på avgang

Dagbladet har snakket med sentrale Høyre-folk som beskriver stemningen innad i partiet som trykket og avventende. Partiets fylkesledere slår ring om Erna Solberg.

Men flere av dem som støttet Solberg bak lukkede dører fredag, har tatt en mer avventende rolle i media denne uka, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Kommer det nye fakta på bordet må vi forholde oss til det, sier fylkesleder i Innlandet Høyre, Magne Sørby, til Dagbladet.

Enkelte personer med tilknytning til sentrale verv i Høyre uttrykker på bakgrunn en forventning om at Erna Solberg går av som Høyre-leder. Personene ønsker ikke å komme med en slik anmodning offentlig.

Ble verre enn fryktet

Det er de mange pressesakene som har flyttet på stemningen. Høyres tillitsvalgte var i teorien forberedt på at det ville komme mange saker om Sindre Finnes aksjeforvaltning i løpet av helga og denne uka.

Pressesjef Cato Husabø Fossen og co. stålsatte partiet for at det ville komme saker om Sindre Finnes som ikke ville se bra ut.

Når sakene omsider kom på trykk, ble praksis noe annet enn teori, fortelles det. Omfanget og timing på Sindre Finnes aksjehandler beskrives som langt verre enn de fleste hadde forventet.

Da har også flere i Høyre vanskeligere for å se for seg Erna Solberg som statsministerkandidat i 2025 enn tilfellet var før helga.

Linja ligger fast

Fylkesleder i Rogaland, Ane Marit Braut Neset, sier at Erna Solberg har sentralstyrets fulle tillit som partileder.

- Det er opp til landsmøtet å velge statsministerkandidat, minner hun likevel om.

Linja til Erna Solberg og hennes nærmeste allierte ligger foreløpig fast, ifølge Dagbladets opplysninger: Høyre-lederen insisterer at hun ikke har visst noe om mannens aksjehandler og at partiet ikke trenerte saken for å sikre et godt lokalvalg.

Erna Solberg er ikke sykmeldt, men jobber hjemmefra, blir Dagbladet fortalt. Ting kan endre seg fort, men de som står henne nærmest uttrykker en klokkertro på at Solberg ikke kommer til å trekke seg. Én sentral Høyre-politiker slo til og med fast at Solberg fint kunne være statsministerkandidat i 2025, selv med Sindre Finnes på slep.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer