Kilder: Truet med å forlate forhandlingene

NHO fortalte regjeringen at det ikke var noe poeng med strømstøtte uten direkte overføringer til bedrifter. Bak lukkede dører var tonen tidvis amper, og «det gikk en kule varmt».

KLARE KRAV: Bak lukkede dører var NHO krystallklare på sine krav overfor regjeringen og stilte ultimatum.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

KLARE KRAV: Bak lukkede dører var NHO krystallklare på sine krav overfor regjeringen og stilte ultimatum.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er sånn at når vi mener det, så mener vi det, og så satte vi foten ned og sier at det må på plass, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Dagbladet.

Kilder forteller Dagbladet at NHO truet med å forlate forhandlingene om strømkrisepakke til bedriftene hvis de ikke fikk gjennomslag.

- Det var opp til de andre om de var med på det eller ikke. Og det var helt uaktuelt for oss å være med på noe annet, sier Almlid videre.

- Var det et ultimatum?

- Ja, det var et ultimatum, og det har vært det hele tiden, at vi ikke kan være med på noe som ikke har en direkte tilskuddsordning, svarer NHO-sjefen.

- En kule varmt

Det var tilløp til dramatikk i kulissene da regjeringen, LO, NHO og Virke sammen skulle bli enig om en strømstøttepakke til næringslivet.

- I alle disse prosessene, enten det er her eller corona eller hva det er for noe, så går det en kule varmt innimellom, det er det ingen tvil om, bekrefter Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke, overfor Dagbladet.

Dagbladet er kjent med at regjeringens mål hele tida var å få pakken klar før mandag 19. september. Da møtes Stortinget til ekstraordinært strøm-møte.

Dragkampen mellom aktørene ved regjeringens bord medførte at tidsskjemaet bare så vidt holdt.

NHO-krav

LO var i bunn og grunn tilfreds med regjeringens forslag allerede fredag 9. september, én hel uke før pakka ble presentert, etter det Dagbladet forstår.

Ifølge kilder tett på prosessen satt NHO hardt mot hardt etter hvert som prosessen gikk mot slutten.

NHO-sjef Ole Erik Almlid gjorde det ettertrykkelig klart for regjeringen og de andre partene at NHO krevde en direktestøtte til bedriftene for å stå bak pakka.

Bak lukkede dører skal NHO ha fortalt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at «det ikke var noe poeng» med strømstøtta hvis ikke den inkluderte en direktestøtte til bedrifter.

Mistenkte spill

Kilder i LO forteller at man da mistenkte NHO for å forsøke å spenne politisk bein på den Ap-ledede regjeringen. NHOs bånd til Høyre er velkjent, men på langt nær like tett som LOs bånd til Ap.

Hvis ikke bedriftene fikk uavkortede midler med en gang, ble ikke NHO med videre, var det opplevde inntrykket i regjeringen, etter det Dagbladet forstår.

NHO vant fram.

To motforestillinger

Motforestillingene fra regjeringen gikk i all hovedsak ut på to elementer: Frykten for å gi skattebetalernes penger til selskap som ikke behøver dem, og frykten for å overopphete økonomien.

Utfallet ble dermed en restriktiv støttepakke, som NHO på kammerset likevel sier seg fornøyd med.

Virkes rolle i forhandlingene hever øyebryn blant enkelte Dagbladet snakker med. Virke rykket ut med brask og bram på onsdag og kritiserte regjeringen for manglende fortgang i prosessen.

- Hva i alle dager er det som skjer, sa direktør for samfunnspåvirkning i Virke Stian Sigurdsen til DN.

Virke-utspill

Litt over et døgn seinere ble det innkalt til pressekonferanse. Utspillet beskrives som «snøen som falt i fjor» av én kilde tett på, men flere rister på hodet over utspillet fra virke.

Det vises til at Virke må ha visst at samtalene om krisestøtta var i sluttfasen, all den tid Virke tross alt var en part i samtalene. Å da rykke ut og refse tempoet kort tid før målgang, hevet mange øyebryn blant de andre aktørene.

Statsminister Jonas Gahr Støre benyttet også anledning på onsdag til å understreke at enden på forhandlingsvisa var nær.

- Vi er i sluttfasen av arbeidet, sa Støre til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer