Kim slår økonomi-alarm: «Alvorlig»

Nord-Koreas leder Kim Jong-un varsler offensive tiltak når hans frist til USA for å lette på sanksjonene utløper ved nyttår.

ADVARER: Nord-Korea strever med økonomien, og landets leder advarte søndag om nødvendige endringer da han snakket til partiledelsen mandag. Foto: KCNA
ADVARER: Nord-Korea strever med økonomien, og landets leder advarte søndag om nødvendige endringer da han snakket til partiledelsen mandag. Foto: KCNA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et møte med ledelsen i landets regjeringsparti ba Kim nasjonens militære og diplomater forberede seg på «offensive tiltak for å forsvare landets sikkerhet og suverenitet».

Det er ikke klart hva den «nye veien framover» som Kim varsler, vil innebære om ikke USA kommer med nye tilbud innen nyttår, men det ventes å bli klarere når Kim holder sin nyttårstale ved avslutningen av partimøtet onsdag.

Omverdenen har vært bekymret for om Nord-Korea formelt ville avslutte dialogen med USA og gjenoppta prøvesprengninger og rakettester etter hvert som det ble klart at USA ikke ville lette på sanksjonene.

Samtaler lammet

Samtalene med USA har i det store og hele stanset opp siden det mislykkede toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump i Hanoi i februar i fjor. Nord-Korea krever at USA letter på sanksjonene, mens USA krever at Nord-Korea starter fjerningen av sine atomvåpen før sanksjoner oppheves.

Kim gjorde det på partimøtets andre dag også klart at landet står foran svært vanskelige økonomiske tider og at avgjørende endringer må til.

Hans uttalelser er gjengitt i statlige medier om at det må avgjørende endringer til i Nord-Koreas økonomi. Kim la fram «oppgaver for raskt å korrigere den alvorlige situasjonen for de største industrielle sektorene i nasjonaløkonomien», skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

RIDETUR: Kim Jong-un har tatt seg en ny ridetur i vinterlandskap. Kona Ri Sol-ju rir på hesten til høyre i bildet. Foto: Korean Central News Agency. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hardt rammet

Nord-Korea er hardt rammet av de økonomiske sanksjonene landet er ilagt på grunn av sitt atomvåpenprogram. Nord-Korea offentliggjør ingen økonomiske opplysninger om landet, men Sør-Koreas sentralbank skrev i juli at nabolandets økonomi hadde gått tilbake med 4,1 prosent i 2018.

Dette er den største økonomiske tilbakegangen Nord-Korea har hatt siden den store sultkatastrofen rammet landet på 1990-tallet.

Møtet i partiledelsen i Pyongyang er blitt forlenget med flere dager, også det noe som er svært uvanlig, og som tolkes som uttrykk for at landet befinner seg i store vanskeligheter.

Kina og Russland har foreslått at de strenge FN-sanksjonene mot landet lettes, og ledelsen i Pyongyang har gitt USA en frist til nyttår med å komme med endringer i sanksjonene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer