Kinesisk økonomi:

Kina: - Deres verste dager har kommet

Kinas statsminister kommer med en sterk advarsel om landets økonomi.

BEKYMRET: Kinas økonomi sliter etter strenge corona-nedstengninger. Landets statsminister, Li Keqiang, mener de nå må ta grep for å få økonomien på rett kjøl igjen. Her snakker han på et EU-møte i Brussel i april 2019. Foto: John Thys/AFP/NTB
BEKYMRET: Kinas økonomi sliter etter strenge corona-nedstengninger. Landets statsminister, Li Keqiang, mener de nå må ta grep for å få økonomien på rett kjøl igjen. Her snakker han på et EU-møte i Brussel i april 2019. Foto: John Thys/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På et internt videomøte onsdag for titusenvis av offisielle tjenestemenn i kom Kinas statminister Li Keqiang med en sterk advarsel.

Keqiang mener nemlig at verdens nest største økonomi kan slite med å oppnå vekst i inneværende kvartal, og oppfordret tjenestemennene til å hjelpe selskaper med å gjenoppta produksjonen etter landets corona-nedstengninger.

Det skriver Financial Times.

- Vi vil prøve å sørge for at den økonomiske veksten fortsetter i andre kvartal. Det er ikke et høyt mål, og langt unna målet vårt på 5,5 prosent. Men vi må gjøre det, sa han i møtet, ifølge avisa.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

- Ikke tilfredsstillende

For mens store deler av verden har åpnet opp igjen etter diverse runder med corona-nedstengninger, har kinesiske myndigheter tviholdt på sin nullsmitte-strategi. Den siste tida har det blant annet vært strenge nedstengninger i Shanghai, landets handelssentrum.

Det har gått hardt ut over kinesisk økonomi.

Tall for april viste at varehandelen, det viktigste målet på forbrukernes pengebruk, falt brutale 11,1 prosent fra april i fjor til april i år.

Det var mye mer enn fallet på 6,6 prosent som økonomer hadde anslått i forkant.

Også industriproduksjonen er kraftig hemmet av nedstengningene. Der økonomer hadde ventet en liten økning fra april i fjor, viste fasit en tilbakegang på 2,9 prosent.

Deler av Li Keqiangs tale ble sendt på kinesisk TV onsdag. Han mener at landets virksomheter må åpne igjen for å få skikk på økonomien.

- Framgangen er ikke tilfredsstillende. Noen provinser rapporterer at bare 30 prosent av virksomhetene har gjenåpnet. Det må økes til 80 prosent innen kort tid, sa han ifølge avisa.

Arbeidsledighet

Han nevnte også at tallet på arbeidsledige mellom 16 og 24 år er på et historisk høyt nivå, på 18,2 prosent, og at ledighetsraten for arbeidsinnvadrere også stiger kraftig.

Kequiang kritiserte likevel ikke myndighetenes nullsmittestrategi.

- Vi må sikre at både forsyningskjedene fungerer, og at corona-forebygging oppnås. Lokale myndigheter har fortalt meg at deres verste dager har kommet, sa han ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer