Kinas «mareritt»: - En spiral

Kinas rigide nullsmitte-politikk møtes med demonstrasjoner og drar ned landets økonomi.

SLITER: Kinesisk økonomi sliter tungt som følge av landets strenge nullsmittestrategi. Her fra en nedstengning i storbyen Shanghai. Arkivfoto: Aly Song, Reuters/NTB
SLITER: Kinesisk økonomi sliter tungt som følge av landets strenge nullsmittestrategi. Her fra en nedstengning i storbyen Shanghai. Arkivfoto: Aly Song, Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Der de fleste andre land i verden har valgt å leve med coronasmitte i samfunnet, tviholder det kinesiske kommunistpartiet på sin nullsmittestragi. Den innebærer blant annet et strengt testregime, omfattende restriksjoner og kontante nedstengninger ved selv det minste tegn til lokale smitteutbrudd.

Magasinet Foreign Policy beskriver nullsmittestrategien som «Kinas mareritt».

- For Kinas unge framstår corona som en mindre trussel enn den fra myndighetene, sier reporter og forfatter Tracy Wen Liu til magasinet.

Nå begynner det å tære på tålmodigheten.

Tirsdag ble sju personer pågrepet av politiet i byen Linyi i Shangdong-provinsen under noe så sjeldent i Kina som en demonstrasjon mot myndighetene, melder NTB.

Bremser lettelser

Innbyggerne protesterte mot myndighetenes rigide null-covid-politikk, til tross for relativt lave smittetall.

Tirsdag ble det rapportert om 2230 nye smittetilfeller. Det er ned fra mandagens 7691 nye smittede, som var det høyeste dagstallet på et halvt år.

Alt i alt er det beskjedne størrelser i et land med 1,3 milliarder innbyggere, men de ferske tallene har fått myndighetene til å sette bremsene på det som før helgen så ut til å kunne tolkes som tegn til planlagte lettelser i tiltakene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.