Kinas «mareritt»: - En spiral

Kinas rigide nullsmitte-politikk møtes med demonstrasjoner og drar ned landets økonomi.

SLITER: Kinesisk økonomi sliter tungt som følge av landets strenge nullsmittestrategi. Her fra en nedstengning i storbyen Shanghai. Arkivfoto: Aly Song, Reuters/NTB
SLITER: Kinesisk økonomi sliter tungt som følge av landets strenge nullsmittestrategi. Her fra en nedstengning i storbyen Shanghai. Arkivfoto: Aly Song, Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Der de fleste andre land i verden har valgt å leve med coronasmitte i samfunnet, tviholder det kinesiske kommunistpartiet på sin nullsmittestragi. Den innebærer blant annet et strengt testregime, omfattende restriksjoner og kontante nedstengninger ved selv det minste tegn til lokale smitteutbrudd.

Magasinet Foreign Policy beskriver nullsmittestrategien som «Kinas mareritt».

- For Kinas unge framstår corona som en mindre trussel enn den fra myndighetene, sier reporter og forfatter Tracy Wen Liu til magasinet.

Nå begynner det å tære på tålmodigheten.

Tirsdag ble sju personer pågrepet av politiet i byen Linyi i Shangdong-provinsen under noe så sjeldent i Kina som en demonstrasjon mot myndighetene, melder NTB.

Bremser lettelser

Innbyggerne protesterte mot myndighetenes rigide null-covid-politikk, til tross for relativt lave smittetall.

Tirsdag ble det rapportert om 2230 nye smittetilfeller. Det er ned fra mandagens 7691 nye smittede, som var det høyeste dagstallet på et halvt år.

SKAM: Offentlig gapestokk ble avskaffet i Kina i 2010, likevel har lokale myndigheter benyttet seg av metoden i forbindelse med angivelig brudd på coronaregler. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

Alt i alt er det beskjedne størrelser i et land med 1,3 milliarder innbyggere, men de ferske tallene har fått myndighetene til å sette bremsene på det som før helgen så ut til å kunne tolkes som tegn til planlagte lettelser i tiltakene.

Blant annet er nå en større bilmesse i Guangzhou-provinsen utsatt på ubestemt tid. Og skoler i Beijing vurderer å gå tilbake til hjemmeundervisning, for å nevne noe.

Hemmer vekst

Restriksjonene gir også negative utslag. Den japanske banken Nomura meldte mandag at effektene av covid-politikken drar ned Kinas BNP med 12,2 prosent. Det er en forverring fra forrige ukes 9,5 prosent, skriver Reuters.

- Vi legger til grunn at selv om Beijing kan gi noen mindre lettelser i sin covid-politikk de kommende ukene, vil effekten bli mer enn utliknet ved andre lokale myndigheters nullsmittestrategi, heter det i Nomuras analyse.

Nyhetsbyrået Bloomberg anslår at den viktige produsentprisindeksen vil falle i oktober, for første gang på to år, når tallene offisielt legges fram onsdag.

- Kina faller inn i en deflasjons-spiral. Den innenlandske etterspørselen er meget svak, sier Kina-analytiker Raymond Yeung i Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg.

Nestlederen i EUs handelskammer i Kina, Klaus Zenkel, er bekymret.

- En ting står veldig klart. En rekke konferanser blir avlyst eller utsatt. Folk tør ikke reise. Det er for mange restriksjoner, sier han og viser til at foretak i provinsene Goungzhou og Shenzhen ikke kan delta på Kinas internasjonale importmesse i Shanghai denne uka.

- Hvordan kan man vedlikeholde kunderelasjoner når man ikke kan møtes fysisk, spør Zenkel i et intervju med CNBC.

Selvmord utløste protester

Den siste tida har stadig flere kinesere ytret seg negativt og klaget på matmangel og sviktende akuttmedisinsk behandling som følge av de strenge coronatiltakene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Seinest i helga ble det store protester mot lokale myndigheter etter selvmordet til en 55 år gammel kvinne i den nedstengte byen Hohhot.

CORONA: Kina sin nullsmittestategi skaper kaos hos ansatte i verdens største iPhone-fabrikk. REPORTER: Emily Solem-Young, VIDEO: Twitter @StephenMcDonell & @jenniferzeng97. Vis mer

Myndighetene har innrømmet at nedstengningen forsinket nødetatene.

Lydopptak av kvinnens datter som tryglet sosialarbeidere om å åpne den gjensveisede døra hennes, gikk viralt på kinesiske sosiale medier, skriver NTB.

- Hvem har rett til å sveise igjen inngangsdører? Hvem har rett til å begrense andres frihet til å leve? Hva om det er jordskjelv eller brann, hvem har ansvaret etterpå? sto det i en av kommentarene på Weibo, Kinas svar på Twitter.

Apple-kunder rammes

De inngripende coronatiltakene rammer ikke bare kinesere. I byen Zhengzhou i Henan-provinsen sentralt i Kina førte en omfattende nedstenging til at produksjonen ved verdens største iPhone-fabrikk, Foxconn, ble midlertidig rammet.

Så seint som mandag ble det meldt om 733 nye smittetilfeller i Zhengzhou, mer enn dobbelt så mange som dagen før.

Fabrikkledelsen opplyste at nedstengingen ville føre til forsinkelser av bestillinger av iPhone 14 Pro og iPhone Max.

- Fabrikken opererer for tiden med betydelig redusert kapasitet, het det i en uttalelse fra Apples hovedkontor i USA søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer