Kinas svekkede økonomi skaper frykt

At Kina sliter økonomisk, har ført til uro for at Beijing kommer til å føre en mer aggressiv linje overfor omverdenen. Men en svensk ekspert toner ned risikoen.

ØKONOMISKE PROBLEMER: Kinas president Xi Jinping talte nylig om de økonomiske problemene. Her ba han folk være tålmodige og framholdt at vestlige lands problemer øker som følge av «materialisme» og «åndelig fattigdom». Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
ØKONOMISKE PROBLEMER: Kinas president Xi Jinping talte nylig om de økonomiske problemene. Her ba han folk være tålmodige og framholdt at vestlige lands problemer øker som følge av «materialisme» og «åndelig fattigdom». Foto: Ng Han Guan / AP / NTB Vis mer
Publisert

Flere indikatorer tyder på at Kinas økonomi befinner seg i en utsatt situasjon.

Stor ungdomsledighet, synkende priser på forbruksvarer og mindre eksport er alle faresignaler. I tillegg er det stor bekymring for landets sterkt gjeldstyngede eiendomssektor.

Nye tall viser at både forbruket og produksjonen ved landets fabrikker avtok ytterligere i juli til tross for myndighetenes løfte om å støtte bedrifter som sliter. Samtidig kom det ingen ny oversikt over ungdomsledigheten, som er et sensitivt tema i Kina, ifølge nyhetsbyrået AP.

For å håndtere den vanskelige situasjonen, overrasket Kinas sentralbank nylig med å senke flere renter.

Ideologisk tale

De svake tallene ble også fulgt opp med publiseringen av en sterkt ideologisk tale fra president Xi Jinping. Her tar han til orde for at det må bygges en sterk sosialistisk og samlende ideologi. Samtidig hevder han at vestlige land får stadig større problemer fordi de er preget av «materialisme og åndelig fattigdom».

- Vi må opprettholde historisk tålmodighet og insistere på å gjøre en stødig og trinnvis framgang, sier Xi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.