Kinas tause protest: - Bange anelser

- Kina har ikke råd til å ødelegge forholdet til Vesten, sier norsk ekspert, som tror landet vil fortsette å «balansere på en stram line» i denne krigen.

BÅND: Kina og Russland har tette diplomatiske og økonomiske bånd. Kina-kjenner tror det kan virke som Kina nå har fått bange anelser. Foto: Mark Ralston / AFP / NTB
BÅND: Kina og Russland har tette diplomatiske og økonomiske bånd. Kina-kjenner tror det kan virke som Kina nå har fått bange anelser. Foto: Mark Ralston / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rett før OL møttes Kinas leder Xi Jinping og Vladimir Putin i Beijing, der de sa at deres vennskap «kjenner ingen grenser».

Det var bare uker før Putins angrepskrig i Ukraina. Etter inntoget har Vestens massive sanksjoner nærmest sendt russisk økonomi utfor stupet.

Flere spør seg om det er Kina som nå skal redde Russlands økonomi. De to landene har tette diplomatiske og økonomiske bånd. Enkelte mener sågar de to sammen kan danne et nytt økonomisk episenter.

Men selv om Beijing har nektet å fordømme krigen, er det flere ting som tyder på at Kinas evne eller vilje til å hjelpe Russland - er begrenset, skriver CNN, og peker på flere ting:

  • Kina lar rubelen falle i verdi.
  • Kina sitter på deler av Russlands utenlandsreserver, men forholder seg tause.
  • Kina holder tilbake viktige flydeler som Russland kan trenge.
  • De har i likhet med vestlige aktører fryst investeringer i russisk infrastruktur.

- Stadig mer håpløs

Siden invasjonen har rubelen falt over 20 prosent mot dollar og euro. I Kina handles ikke valutaen yuan fritt, men innenfor fastgitte rammer satt av tjenestemenn i Kinas sentralbank (PBOC). Forrige uke økte de grensen for handel med rubelen, noe som la opp til at rubelen kunne falle ytterligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.