Kinas tause protest: - Bange anelser

- Kina har ikke råd til å ødelegge forholdet til Vesten, sier norsk ekspert, som tror landet vil fortsette å «balansere på en stram line» i denne krigen.

BÅND: Kina og Russland har tette diplomatiske og økonomiske bånd. Kina-kjenner tror det kan virke som Kina nå har fått bange anelser. Foto: Mark Ralston / AFP / NTB
BÅND: Kina og Russland har tette diplomatiske og økonomiske bånd. Kina-kjenner tror det kan virke som Kina nå har fått bange anelser. Foto: Mark Ralston / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rett før OL møttes Kinas leder Xi Jinping og Vladimir Putin i Beijing, der de sa at deres vennskap «kjenner ingen grenser».

Det var bare uker før Putins angrepskrig i Ukraina. Etter inntoget har Vestens massive sanksjoner nærmest sendt russisk økonomi utfor stupet.

Flere spør seg om det er Kina som nå skal redde Russlands økonomi. De to landene har tette diplomatiske og økonomiske bånd. Enkelte mener sågar de to sammen kan danne et nytt økonomisk episenter.

Men selv om Beijing har nektet å fordømme krigen, er det flere ting som tyder på at Kinas evne eller vilje til å hjelpe Russland - er begrenset, skriver CNN, og peker på flere ting:

  • Kina lar rubelen falle i verdi.
  • Kina sitter på deler av Russlands utenlandsreserver, men forholder seg tause.
  • Kina holder tilbake viktige flydeler som Russland kan trenge.
  • De har i likhet med vestlige aktører fryst investeringer i russisk infrastruktur.

- Stadig mer håpløs

Siden invasjonen har rubelen falt over 20 prosent mot dollar og euro. I Kina handles ikke valutaen yuan fritt, men innenfor fastgitte rammer satt av tjenestemenn i Kinas sentralbank (PBOC). Forrige uke økte de grensen for handel med rubelen, noe som la opp til at rubelen kunne falle ytterligere.

Ved å tillate at rubelen faller mot yuan, gjør man ikke Russland akkurat en tjeneste, skriver CNN.

- Vi vet ikke eksakt hva som skjer i forholdet mellom Kina og Russland, men det kan virke som om de kinesiske lederne har fått bange anelser etter hvert som krigen har trukket i langdrag, sier forfatter og Kina-ekspert Torbjørn Færøvik, til Børsen.

- I likhet med Putin trodde Kina kanskje at Ukraina ville overgi seg uten særlig motstand. Nå ser Kina at krigen blir stadig mer håpløs, og at også vanlige russere står fram som krigsmotstandere, legger Færøvik til.

KINA-KJENNER: Torbjørn Færøvik tror Kina ser at krigen blir stadig mer håpløs. Her fra 2006. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
KINA-KJENNER: Torbjørn Færøvik tror Kina ser at krigen blir stadig mer håpløs. Her fra 2006. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Sitter på reserver

Ett av de kraftigste tiltakene Vesten innførte var å begrense tilgangen til Putins «krigskasse» - utenlandsreservene på cirka 640 milliarder dollar som Russland har bygget opp over tid. Disse var ment som en motstandskraft mot sanksjoner, men nå er cirka halvparten fryst: 315 milliarder dollar.

Russland har også reserver verdt 90 milliarder dollar i yuan, og finansminister Anton Siluanov har sagt at han ønsker å benytte seg av disse reservene, ifølge nyhetsbyrået TASS.

Men PBOC har foreløpig ikke ønsket å uttale seg om disse reservene. Enkelte tror det er usannsynlig at de vil gi Russland tilgang.

- Omdømmerisikoen for potensielt brudd på vestlige sanksjoner vil være et stort skritt for PBOC å ta, og gjør det derfor svært usannsynlig, sier Alicia García-Herrero, sjeføkonom for Asia Pacific i Natixis, ifølge CNN.

- Russland uvesentlig for Kina

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, har tidligere påpekt hvor avhengig Kina er av samkvem med resten av verden.

Ifølge Andreassen går nesten 20 prosent av Kinas eksport til USA, og like mye til EU, mens kun to prosent av kinesisk eksport går til Russland.

- Det er ingenting. Økonomisk sett er Russland uvesentlig for Kina, sa Andreassen til Børsen litt tidligere denne måneden.

Ifølge Færøvik er Kina nå lite villig til å hjelpe Russland med våpen og materiell - nettopp på grunn av Kinas avhengighet til Vesten.

- De kinesiske lederne kan under ingen omstendigheter gå for langt i å støtte Putin av frykt for vestlige reaksjoner, i verste fall økonomiske sanksjoner. Kinas handel med USA og Europa er på mange måter langt viktigere enn handelen med Russland, slår Færøvik fast.

Sparket etter Kina-uttalelse

Vestens knallharde økonomiske straffetiltak har sendt russisk flyindustri i en solid skvis.

Flygiganter som Boeing og Airbus er hindret fra å levere reservedeler og tilby vedlikeholdstjenester til russiske flyselskaper.

Noen mener dette vil gå på flysikkerheten løs, fordi flyene i løpet av uker kan gå tom for nødvendige deler, eller fly uten så hyppige utstyrsbytter som er anbefalt.

Valerij Kudinov i det russiske flysikkerhetsorganet Rosaviatsia, som var ansvarlig for å opprettholde flyflåtens luftdyktighet, uttalte tidligere i måneden at Kina «hadde nektet» å bistå med flydeler - og at han dermed var i samtaler med India og Tyrkia om å levere deler.

Kina-uttalelsen førte til at Kudinov ble sparket av russiske flymyndigheter, ifølge Reuters.

- Kina har ikke råd

Stadig flere internasjonale aktører forlater Russland i ekspressfart. Verdensbanken er blant dem som har lagt all Russland-virksomhet på is. Siden 2014 har de ikke utstedt noen nye lån eller gjort investeringer i landet. Nå har, kanskje mer overraskende, også Beijing-baserte Asian Infrastructure Investment Bank gjort det samme, skriver CNN.

«Under disse omstendighetene, og i bankens beste interesse, har ledelsen besluttet at alle aktiviteter knyttet til Russland og Hviterussland er på vent og under vurdering,» heter det i en uttalelse fra banken.

- Jeg tror at Kina vil fortsette å balansere på stram line i denne krigen. Målet er å i ivareta forholdet til både Russland og USA og å forhindre at kinesisk økonomi og kinesiske strategiske interesser blir skadelidende, sier Færøvik til Børsen.

Han viser til at Kina forventer en økonomisk vekst på 5,5 prosent i år.

- Det er den laveste veksten på mange år, og oppblomstringen av covid-19 kan gjøre vondt verre. Kina har derfor ikke råd til å ødelegge forholdet til Vesten, sier Færøvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer