Inflasjon:

Kinesiske krisetall kan være gladnyhet for nordmenn

Ferske tall fra Kina gir grunn til optimisme for vestlig inflasjon, mener sjeføkonom.

PRISVEKST-BREMS: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener ferske tall fra Kina gir gode utsikter for norsk økonomi. Foto: Shutterstock / NTB
PRISVEKST-BREMS: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener ferske tall fra Kina gir gode utsikter for norsk økonomi. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I natt kom det nye konsumprisindeks-tall fra Kina. En usedvanlig svak oppgang på 0,1 prosent er tallenes tale. Samtidig har prisen for å produsere varer i landet falt med 3,6 prosent på ett år.

- Det kommer til å slå inn i vestlige markeder på en eller annen måte. Det er ikke bare kinesiske varer som faller i pris, men alle som konkurrerer med Kina må sette ned prisene. Det er veldig klare meldinger fra Kina i natt om at inflasjonsbølgen er forbigående, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, til Børsen.

- Det er jo ikke godt nytt for Kina. Det går mye dårligere med Kina enn vi trodde. Men det er aldri så galt at det ikke er godt for noe, for når Kina senker prisene må alle andre danse etter den pipa, fortsetter han.

Venter kraftig fall for inflasjon

Sjeføkonomen tror det betyr at inflasjonen i løpet av neste år blir et tilbakelagt kapittel for denne gang.

- Dette er ingen heroisk prognose, dette er det markedet har priset inn. Skal man tro prognosemakerne så kommer inflasjonen til å gå kraftig ned neste år. Nattas tall fra Kina er vitnesbyrd på det, og øker sannsynligheten for at det skjer, sier han videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer