Kinesiske krisetall: - Sammenbrudd

Kinas nullsmittestrategi påfører landets økonomi stor skade.

NEDSTENGT: Kinas handelssentrum Shanghai har vært nedstengt siden mars, i et forsøk på å temme et utbrudd av den smittsomme coronavarianten omikron. Foto: REUTERS / Aly Song / NTB
NEDSTENGT: Kinas handelssentrum Shanghai har vært nedstengt siden mars, i et forsøk på å temme et utbrudd av den smittsomme coronavarianten omikron. Foto: REUTERS / Aly Song / NTB Vis mer
Publisert

Der coronapandemien på mange måter føles som et tilbakelagt mareritt her hjemme i Norge, gjør nye utbrudd i Kina stor skade på landets økonomi.

Som følge av de kinesiske myndighetenes nullsmitte-strategi, har de innført store nedstengninger i Shanghai, som er et stort handelssentrum. Dette har de kinesiske myndighetene gjort for å forsøke å bremse utbredelsen av den svært smittsomme omikronvarianten.

- Verste siden pandemien begynte

Det gir store utslag på aktiviteten i den kinesiske økonomien. Ferske tall for april viser at varehandelen, det viktigste målet på forbrukernes pengebruk, falt brutale 11,1 prosent fra april i fjor til april i år, skriver Financial Times.

Det er mye mer enn fallet på 6,6 prosent som økonomer hadde anslått i forkant.

Også industriproduksjonen er kraftig hemmet av nedstengningene. Der økonomer hadde ventet en liten økning fra april i fjor, viste fasit en tilbakegang på 2,9 prosent.

- Det er åpenbart at det er Kinas nullsmitte-politikk som fører til et sammenbrudd i industriproduksjonen og forbrukernes pengebruk, og for tida er vi på det verste nivået siden pandemien begynte, sier Naeem Aslam, analytiker ved Avatade til The Guardian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer