Kinesiske krisetall: - Sammenbrudd

Kinas nullsmittestrategi påfører landets økonomi stor skade.

NEDSTENGT: Kinas handelssentrum Shanghai har vært nedstengt siden mars, i et forsøk på å temme et utbrudd av den smittsomme coronavarianten omikron. Foto: REUTERS / Aly Song / NTB
NEDSTENGT: Kinas handelssentrum Shanghai har vært nedstengt siden mars, i et forsøk på å temme et utbrudd av den smittsomme coronavarianten omikron. Foto: REUTERS / Aly Song / NTB Vis mer
Publisert

Der coronapandemien på mange måter føles som et tilbakelagt mareritt her hjemme i Norge, gjør nye utbrudd i Kina stor skade på landets økonomi.

Som følge av de kinesiske myndighetenes nullsmitte-strategi, har de innført store nedstengninger i Shanghai, som er et stort handelssentrum. Dette har de kinesiske myndighetene gjort for å forsøke å bremse utbredelsen av den svært smittsomme omikronvarianten.

- Verste siden pandemien begynte

Det gir store utslag på aktiviteten i den kinesiske økonomien. Ferske tall for april viser at varehandelen, det viktigste målet på forbrukernes pengebruk, falt brutale 11,1 prosent fra april i fjor til april i år, skriver Financial Times.

Det er mye mer enn fallet på 6,6 prosent som økonomer hadde anslått i forkant.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Også industriproduksjonen er kraftig hemmet av nedstengningene. Der økonomer hadde ventet en liten økning fra april i fjor, viste fasit en tilbakegang på 2,9 prosent.

- Det er åpenbart at det er Kinas nullsmitte-politikk som fører til et sammenbrudd i industriproduksjonen og forbrukernes pengebruk, og for tida er vi på det verste nivået siden pandemien begynte, sier Naeem Aslam, analytiker ved Avatade til The Guardian.

Han legger til at tallene fra Kina «gjør traderne nervøse for utsiktene for verdensøkonomien».

Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, sier at det ikke er noe sjokk at de kinesiske tallene er lave.

- Men tallene skuffer mer enn ekspertene hadde sett for seg. Det er jo tall nå som ikke er så ulike som midt under cornapandemien, sier Johansen til Børsen.

- Hva forteller det oss?

- Det forteller noe om alvorligheten av den nedstengningen som skjer. Dette er er på en måte gammel informasjon, det er apriltall, men vi vet dessverre at de ikke har rukket å åpne opp så mye siden da.

Tommy Wu, Kina-økonom ved Oxford Economics, mener nedstengningen påfører forsyningskjedene i Kina alvorlig skade.

- Det langvarige nedstengningen i Shanghai og ringvirkningene i hele Kina, så vel som logistikkforsinkelser som følge av kontroller på motorveiene, har hatt en alvorlig påvirkning på innenlandske forsyningskjeder, sier Wu til nyhetsbyrået AFP.

Skip ligger i kø

Siden mars har det vært nedstengning i Kinas nest største by, Shanghai. Byen har blant annet verdens største containerhavn, noe som gjør at nedstengningen merkes langt utenfor Kinas grenser.

Den strenge kinesiske coronapolitikken legger ytterligere press på de globale forsyningskjedene, og eksperter mener at global skipsfart vil lide langt utover sommeren.

- Det ligger rekordmange skip utenfor Shanghai som hverken får losse eller laste. Det ser ut til å vær dobbelt så mange skip som ligger der som det har vært før, sier Johansen.

Det vil vi trolig merke i Norge også.

- I forrige runde tok det lang tid før vi merket det her hjemme, men det slår nok fortere denne gangen enn sist. Det spekuleres i at det kan få konsekvenser for leger og sykehus, der mye av det de trenger produseres langt borte, sier Johansen, og fortsetter:

- Så har det konsekvenser når skipene blir liggende der, for da kan de ikke brukes til noe annet heller. Det påvirker handelen til resten av verden.

- Vil ta tid

Nedstengningen kan altså føre til ytterligere forsyningsproblemer, og bidra til å presse inflasjonen ytterligere oppover.

Shanghai blir sett på som Kinas handelssentrum, men ifølge myndighetene i byen ser man ikke for seg en bred gjenåpning før 1. juni.

Det merkes altså på den kinesiske økonomien. Ifølge Bloombergs økonomer er den økonomiske skaden som følge av nedstengningene «mye bredere og dypere enn forventet».

Forrige uke ble det også innført nye coronarestriksjoner i hovedstaden Beijing.

Johansen peker på at det kan ta litt tid før man ser bedring, da immuniteten er lavere i Kina enn i Europa, og den kinesiske vaksinen er heller ikke like effektiv.

- Jeg tror ikke vi får se en ordentlig bedring før vaksineringen blir bedre. Nå får jo også folk en viss immunitet fordi de blir syke, men det tar tid, sier Johansen.

- Ikke bærekraftig

Den strenge nedstengningen i Shanghai har heller ikke blitt spesielt godt mottatt blant innbyggerne i byen. Den siste tida har det blitt delt en rekke videoer på kinesiske sosiale medier som viser mulige coronapositive mennesker som blir tvunget i karantene med makt.

I noen nabolag skal ett mulig positivt coronatilfelle ha ført til at alle i bygningen ble tvunget til å holde seg innendørs.

Til tross for misnøyen blant kineserne har president Xi Jinping trappet opp arbeidet med å slå ned viruset, ifølge NTB. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa i forrige uke at de har vært i kontakt med kinesiske eksperter, og bedt dem endre strategi.

- Når det kommer til strategien om nullvisjon for covid så tror vi ikke at det er bærekraftig tatt i betraktning virusets utvikling og hva vi forventer i framtida, sa Tedros.

Krise i eiendomssektoren

Også tallene for den kinesiske eiendomssektoren er dyster lesning. I rene penger falt eiendomssalg med 46,6 prosent fra april i fjor til i år. Det er det største fallet siden august 2006, og en markant forverring fra fallet i mars, som var 26,17 prosent, skriver Reuters.

I flere enn 80 byer har myndighetene tatt grep for å forsøke å få opp etterspørselen. Det dreier seg om subsidier, lavere renter og avdrag, men så langt har det ikke gitt noen effekt.

- Uten en gjenåpning i sikte gir et lite kutt i rentene liten støtte til potensielle førstegangskjøpere, sier sjeføkonom ved Nomura, Ting Lu.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer