Stein Sandvik:

Kino-ikon er død

Som kinodirektør i Bergen endret han bransjen i hele Norge, minnes tidligere kolleger i minneord.

GIKK BORT: Stein Sandvik ble bisatt onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
GIKK BORT: Stein Sandvik ble bisatt onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Stein Sandvik, tidligere kinodirektør i Bergen Kino, døde 23. oktober, 76 år gammel. Han var kjent for å revolusjonere kino-Norge, og sto blant annet bak Filmweb.

«Beskjeden om Stein Sandviks bortgang kom brått og uventet for mange, selv om han hadde slitt med helseplager i lengre tid. På tross av dette var Stein en aktiv og entusiastisk person som elsket livet og levde i nuet, til det siste».

Det skriver tidligere Bergen kino-direktør Elisabeth Halvorsen og filmprodusent David Splide i et minneord i Bergens Tidende.

Faksimile Dagbladet 7. juni 2001.
Faksimile Dagbladet 7. juni 2001. Vis mer

Han ble bisatt fra Store kapell Møllendal i Bergen onsdag.

Sandvik startet sin karriere som kulturkonsulent i Bergen kommune før han i 1979 startet i jobben som filmkonsulent ved Bergen kino. I 1994 tok han over som direktør, ifølge minneordet.

«Som leder for Bergen Kino opererte Stein mer som en gründer enn en byråkrat. Han var ujålete, uredd og direkte, noe som gjorde at han ble lagt merke til i hele bransjen. Det må nevnes at hans handlekraftige styring av kinoen nok til tider skapte både sjalusi og konkurranse blant hans kinodirektør-kollegaer rundt om i landet», fortsetter de.

Han startet kinokjeden Norsk Kinodrift, nettstedet og billett-tjenesten Filmweb og Bergen Internasjonale Filmfestival.

«Da han forlot Bergen Kino etter 30 år, var Kino-Norge totalt forandret fra da han startet i 1979».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer