Ekstremværet «Hans»

Kistefos tar krisegrep

Ekstremværet «Hans» preger store deler av Sør-Norge. Mens nødetatene akkurat nå evakuerer store deler av Hønefoss i Ringerike kommune, vokser også bekymringen i nabokommunen Jevnaker i nord-øst.

NÆRT STIGENDE VANN: Jevnaker kommune varsler samtidig at Randsfjorden vokser raskt. Det utløser krisegrep ved ikoniske Kistefoss Museum. Foto: Fredrik Hagen / NTB
NÆRT STIGENDE VANN: Jevnaker kommune varsler samtidig at Randsfjorden vokser raskt. Det utløser krisegrep ved ikoniske Kistefoss Museum. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NVE har allerede utvidet det røde farevarselet for Viken og Innlandet til og med torsdag, og de store fjordene som skal ta imot alt vannet ventes å stige kraftig de kommende dagene, skriver avisa Hadeland.

Jevnaker kommune varsler samtidig at Randsfjorden vokser raskt.

«De foreløpige prognosene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tilsier en økning av vannstanden på én meter fra tirsdag til torsdag. Det kommer nye prognoser onsdag. Situasjonen er usikker», skriver kommunen på sine nettsider.

Situasjonen berører også Kistefos museum, som bokstavelig talt er bygget rett over Randselva.

- Vi stenger museet fra i morgen til og med mandag, da vannføringen øker, sier Kari Roll-Matthiesen, direktør for Kistefos Museum, til Børsen.

- Trygghet for våre gjester og ansatte er i høysetet til enhver tid, fortsetter hun.

Museet er kjent som hjertebarnet til milliardæren Christen Sveaas.

Finansmannen Christen Sveaas er ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste, god for 13 milliarder kroner. Det gjør ham til den 19. rikeste personen på 2022-oversikten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer