Arbeidstilsynet:

Kjempebot etter snømåking

Hytteselskapet måtte punge ut etter usikret snømåking.

BLE DYRT: Da Arbeidstilsynet fikk øye på denne karen, usikret tre meter over bakken, ble arbeidet umiddelbart stoppet. Foto: Arbeidstilsynet
BLE DYRT: Da Arbeidstilsynet fikk øye på denne karen, usikret tre meter over bakken, ble arbeidet umiddelbart stoppet. Foto: Arbeidstilsynet Vis mer
Publisert

I februar var Arbeidstilsynet på uanmeldt tilsyn i et hyttefelt på Hovden på Sørlandet. Der oppdaget de en arbeider ved ei av hyttene til Otralaft Hytteservice AS, som måket snø fra et tak uten sikring.

De stoppet umiddelbart arbeidet, som foregikk med en fallhøyde på tre meter. Åtte måneder seinere tikket det inn en bot på 180 000 kroner.

Det skriver Fædrelandsvennen (Fvn).

Arbeidstilsynet konkluderer med at et fall ville medført alvorlig personskade, og at dette enkelt kunne vært forebygget. Dermed har tilsynet landet på en «streng reaksjon».

- Arbeideren vurderte at det var liten risiko og lot sela ligge i bilen. Vi har ikke sjanse til å springe rundt og etterse at guttene gjør slik rutinene våre tilsier, sier daglig leder i selskapet, Peik Bachmann, til avisa.

Selskapet har nå gitt en advarsel til den aktuelle arbeideren.

Hvorfor er flybilletter dyrere nå enn før? Det forlanger EU svar på. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Videre står det at praksisen normalt er 50 000 kroner, men at Arbeidstilsynet, når de har fastsatt bota, har lagt vekt på bedriftens størrelse og økonomi når de har fastsatt bota.

- Gjør vi en feil skal vi selvsagt ta konsekvensene, men her synes jeg det ble veldig urimelig og helt ut av proporsjon, sier Bachmann videre.

Selv om selskapet kan klage på Arbeidstilsynets vedtak, har de valgt å la være, noe de begrunner med at de ikke ønsket å risikere flere kostnader.

- På generelt grunnlag blir overtredelsesgebyr ilagt når vi vurderer at arbeidstakerne har vært utsatt for overhengende fare, og arbeidet på grunn av dette har blitt stanset. Beløpet som ilegges settes etter en mest mulig objektiv vurdering basert på flere kriterier, forklarer tilsynsleder Bjørn Tore Hansen til Fvn.