I begynnelsen av februar varslet Walt Disney Co en omfattende omorganisering som ville føre til at 7000 personer mister jobben. Det utgjør 3,6 prosent av Disneys globale arbeidsstyrke.
Omstruktureringen inngår i et forsøk på å kutte kostnadene med hele 5,5 milliarder dollar. I arbeidet med å holde skuta flytende, har selskapet også skrudd opp prisene for besøkende på Disneyland og Disney World.

Bladde opp for Disney-fest
At inflasjonen tvinger virksomheter til å fordele kostnadene utover, er ikke et ukjent fenomen. Ifølge Wall Street Journal har Disneys prisøkninger det siste året imidlertid overgått inflasjonen for de siste ti åra.
Det fikk fansen til å se rødt.
- Ivrig
Ifølge CNN har Disneys administrerende direktør Bob Iger nå tatt bladet fra munnen om kritikken. Under en konferanse denne uka la han seg flat når temaet om selskapets «grådighet» ble løftet fram.
- I vår iver etter å øke fortjenesten, kan vi ha vært litt for aggressive med noen av prisgrepene våre. Jeg tror det finnes en måte å få virksomheten til å vokse på, men at vi må være smartere rundt hvordan vi priser produktene, forklarte han.
Iger trakk seg opprinnelig som administrerende direktør i 2020 etter nesten to tiår i ledelsen av Disney. I fjor ble han riktignok hentet tilbake etter at styret avsatte etterkommeren Bob Chapek. Sistnevnte fikk fyken etter elendig økonomistyring.

Disney-arving: - Skatt oss nå!
- Grundig titt
Dermed hviler et enorm ansvar på Igers skuldrer for å få virksomheten på riktig spor. Selv om sjefen tar selvkritikk på beslutningen om å øke prisene for «aggressivt», vil han ikke kutte i billettprisene igjen.
I Disneys første resultatrapport siden han ble gjeninnsatt som sjef i november, ble det klart at andelen Disney+-abonnenter også hadde falt med 1 prosent til 168,1 millioner kunder.

Disneys toppsjef går på dagen
I 2021 ansatte Disney 190 000 mennesker over hele verden, hvorav 80 prosent var på heltid. Nå kommer altså kuttet.
- Vi kommer til å ta en grundig titt på kostnadene for alt vi lager, både på TV og film. Det er fordi ting i en svært konkurransepreget verden rett og slett har blitt dyrere, sa Iger da resultatet ble lagt fram i februar.