LO-lederen om stengt grense

Kjemper for en tapt månedslønn

- En uverdig situasjon, tordner LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

KAMPKLAR: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under fanemarkeringen til LO i Norge og LO i Sverige på gamle broa over Svinesund mandag. Foto: Berit Roald / NTB
KAMPKLAR: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under fanemarkeringen til LO i Norge og LO i Sverige på gamle broa over Svinesund mandag. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Mandag åpnet igjen grensa mellom Norge og Sverige og Norge og Finland for norske arbeidstakere bosatt i nabolandene.

For flere tusen dagpendlere betyr en måneds stengt grense også en tapt månedslønn.

- En uverdig situasjon, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Børsen. Han mener den norske staten har et soleklart ansvar.

- Siden pandemien brøt ut i mars i fjor, har vi visst at dette kunne skje. Da er det ganske utrolig at regjeringen ikke har hatt noen plan, men i stedet valgte å lempe regningen over på arbeidsfolk, sa Gabrielsen under en markering i regi av norsk og svensk LO på den gamle Svinesundbroa mandag.

Ferie - og skatt

Joakim Ahlström bor på svensk side av grensa og jobber på Nexans-fabrikken i Halden. Han forteller til Frifagbevegelse at han har tatt ut ferie for å beholde inntekten mens grensa har vært stengt.

- Det er jo en månedslønn som er borte. Men ironisk nok er jeg trukket skatt for denne måneden. Du blir ikke veldig glad i å betale skatt når du ikke har noen rettigheter for det, sier han til nettstedet.

Helt enkelt var det heller ikke å komme seg på jobb når grensa åpnet. Først dro han over på norsk side for å avlegge coronatest. Det fikk han ikke lov til - uten negativ test å vise til. Dermed bar det tilbake til Sverige, der man i utgangspunktet bare tester folk med symptomer. Dermed måtte han til et privat senter for å få testet seg, skriver Frifagbevegelse.

- Stor belastning

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen slår fast at arbeidstakerorganisasjonen ikke her tenkt å gi seg før saken er løst.

- Vi kan komme i en liknende situasjon igjen. I en måned har flere tusen stått i en uverdig situasjon helt uten inntekt. Dette har selvsagt vært en stor belastning for mange av våre medlemmer som jobber i Norge og betaler skatt til Norge. Nå må disse bli kompensert, sier LO-bossen til Børsen.

Under markeringen på begge sider av grensestreken midt på den gamle Svinesundbroa mandag, slo Gabrielsen fast følgende:

- Vi kommer aldri til å akseptere at regningen for krisen lempes over på arbeidsfolk. Det var regjeringen som stengte grensa 29. januar. Da er det regjeringen som må finne en løsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer