Kjemper mot skattebomba: Eier lakseaksjer

Frp-topp Helge André Njåstad møtte Mowi-sjefen og varslet kamp mot lakseskatten. Han eier selv aksjer i fire oppdrettsselskaper, inkludert Mowi, som alle har stupt på børs. - Frp har alltid kjempet for at næringslivet ikke skal skattes i hjel, sier Njåstad om aksjene.

KJEMPER MOT SKATTEN: Helge André Njåstad har bredt eierskap i oppdrettsnæringen, og kjemper innbitt mot lakseskatten som fikk aksjekursen til selskapene til å stupe. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KJEMPER MOT SKATTEN: Helge André Njåstad har bredt eierskap i oppdrettsnæringen, og kjemper innbitt mot lakseskatten som fikk aksjekursen til selskapene til å stupe. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp har varslet kamp mot den nye lakseskatten, såkalt grunnrenteskatt, regjeringen presenterte i forrige uke.

I et oppslag på IntraFish, nyhetsnettstedet for oppdrettsnæringen, avbildes Frp-topp Helge André Njåstad sammen med Mowi-sjef Ivan Vindheim.

«Her starter de kampen mot grunnrenteskatten», lyder artikkelen.

Oppdrettsnæringen i Norge stupte på børsen da regjeringen slapp sin skattebombe forrige onsdag, og store verdier forduftet på dagen. Flere av de største selskapene gikk ned 40 prosent på børsen i løpet av formiddagen.

Næringen har også selv slått alarm, og hevdet at en grunnrenteskatt på oppdrett vil avbefolke den norske kysten.

Aksjer i oppdrett

Helge André Njåstad har selv eierskap i intet mindre enn fire sjømatselskaper, viser Dagbladets gjennomgang. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte dette.

Ett av disse selskapene er nettopp Mowi, som Njåstad poserte velvillig sammen med.

De andre tre selskapene er Salmar, Grieg Seafood og Austevoll Seafood.

Njåstad er den eneste stortingsrepresentanten med et så bredt eierskap i sjømatnæringen, viser Dagbladets gjennomgang.

Kan tjene stort

Njåstad avviser overfor Dagbladet at han står i en uheldig dobbeltrolle, eller burde la være å kjempe mot lakseskatten han selv kan tjene privat på at fjernes.

- Vil ikke si at jeg har en dobbeltrolle, nei. Jeg har småposter i disse selskapene. Av patriotiske grunner har jeg alltid hatt noen små poster i selskapene fra Austevoll som er børsnotert, sier Njåstad

Aksjeposten til Njåstad i Austevoll Seafood er i dag verdt omtrent 85 000 kroner, ifølge Dagbladets beregninger.

- Du er den eneste på Stortinget som har eierskap i fire oppdrettsselskaper, er det riktig at du skal fronte denne saken for Frp?

- Det er mange i Frp som fronter dette. Jeg kommer fra en region der havbruk er viktig og derfor engasjerer jeg meg i det. Alle aksjeposter stortingsrepresentanter har er det full åpenhet om - og det er bra. Frp har alltid kjempet for at næringslivet ikke skal skattes i hjel og det kommer vi til å mene uansett framover også, sier Njåstad.

Dersom lakseskatten ikke skulle bli noe av likevel, tyder alt på at verdiene til oppdrettsselskapene vil hente seg inn igjen.

Njåstads verdier i Salmar gikk ned 40 prosent da regjeringen kom med lakseskatten forrige uke. Nevnte Mowi stupte også nær 40 prosent i verdi da regjeringens skattenyhet ble kjent.

Bjørnstad: - En styrke

Også Sivert Bjørnstad, Frp's finanspolitiske talsperson, har eierskap i oppdrettsnæringen. Bjørnstad eier i likhet med Njåstad aksjer i Mowi.

I tillegg har Bjørnstad aksjer i Lerøy Seafood.

- Mitt eierskap er helt åpent i Stortingets register. Jeg eier aksjer i mange ulike selskaper og mener det er en styrke at også folkevalgte bidrar til sysselsetting og vekst over hele landet, skriver Bjørnstad i en SMS til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer