«Utsolgt» og «utsolgt». Det er gjennomgangstonen på serveringsstedene som disker opp med en real feiring 17. mai. Lekter’n på Aker Brygge er intet unntak.
Det er de to brødrene Markus Havig Gjelseth og Fridtjof Havig-Gjelseth som driver stedet sammen.
- Det har vært kjempetrøkk, forteller Markus Havig Gjelseth, til Børsen.

Punger ut: - Galskap
- Må planlegge litt
At stedet har blitt populært 17. mai er kanskje ikke så rart, og også ganske naturlig om man ser på historien. Første øl på Lekter’n ble servert på nettopp 17. mai 1986.
På Lekter’n selger de mat- og drikkepakker. Den dyreste pakka koster 2000 kroner, altså relativt langt unna de dyreste bordpakkene man finner andre steder i Oslo.
- Vi har lært oss å gjøre det sånn for å få logistikken til å gå opp. Serveringen åpner klokka 12 den dagen, og da vil alle ha drikke på bordet fem over 12. Da må man planlegge litt mer enn at bestillingen kommer inn en halvtime før, sier Gjelseth, og legger til:
- Vi selger mat- og drikkepakker, men til en rimelig pris, sånn at det ikke skal koste skjorta å feire 17. mai på Lekter’n.
Selv om alle pakkene deres er utsolgt, er det også mulig å komme inn for de som ikke har bestilt seg plass. Det er ikke alle som blir værende der hele dagen - de rusler videre til andre aktiviteter - og da vil det være muligheter for å få seg en plass ved bryggekanten.

- Halve maiomsetningen
At logistikken står i fokus kan man saktens forstå. På Lekter’n har de plass til 800 sittende gjester, og 1200 til sammen. Eierne av stedet har også leid inn mange vakter, ordnet med ekstra toaletter og satt opp ekstra gjerder, i tillegg til at de har to eller tre ganger så mange ansatte på jobb som en vanlig dag.
Det må til for at dagen skal gå så knirkefritt som mulig.

Stenger baren 17. mai: - For mye fyll
Det er heller ikke til å stikke under stol at 17. mai-feiringen er svært viktig for Lekter’n økonomisk.
- Det er jo litt avhengig av hva slags vær man får. I fjor hadde vi en litt regnfull mai, og da sto 17. mai for cirka halve omsetningen den måneden. Det er helt enormt. Det er en veldig viktig dag for oss og våre gjester, sier Gjelseth.
Han understreker at de legger stor ære i å tilrettelegge for levere et godt 17. mai-arrangement, og opplever det også som en svært hyggelig dag å jobbe på.
- Det er en også en fin dag for de ansatte, som får 100 prosent tillegg og har en utrolig morsom dag. Jeg har jobbet de ti siste nasjonaldagene selv, og det er et fantastisk sted å jobbe på. Folk er så glade, og det er smil, gratulasjoner og god stemning, sier Gjelseth.

17. mai-kjempe kutter uteservering
«Doktorgrad i 17. mai»
Markus Havig Gjelseth sier at han og broren Fridtjof har fått en «doktorgrad i 17. mai» gjennom de åra de har drevet stedet. Dermed har de også erfaring i å håndtere det som måtte oppstå av uventede hendelser etter hvert.
Med tanke på beliggenheten er det kanskje ikke så rart at de har opplevd at gjester som synes det har blitt litt vel varmt under dressjakka, har benytta seg av «bademulighetene», i den grad man kan kalle dem det.
- Det har skjedd at folk finner ut at det å ta et bad fra Lekter’n er en god idé, men det er dessverre ikke lov. Det går jo ferjer og sånn på utsida der. Så da må vi samle sammen klærne, og prøve å sørge for at de ikke gjør det neste gang, humrer Gjelseth.
Da skulle også badenymfene være advart før feiringen.