Kjendisinvestor advarer Trump: - Helvete kommer

- Jeg er lei for å si det, men USA vil slutte å eksistere slik vi kjenner det med mindre vi velger denne løsningen.

ADVARES: USAs president Donald Trump har fått krass kritikk for sitt svar på coronapandemien. De siste dagene har han manet til kamp, men nå får han advarsler om at det ikke er nok. Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB Scanpix
ADVARES: USAs president Donald Trump har fått krass kritikk for sitt svar på coronapandemien. De siste dagene har han manet til kamp, men nå får han advarsler om at det ikke er nok. Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske kjendisinvestoren Bill Ackman sier at han ser med skrekk på de enorme økonomiske konsekvensene som følger coronaviruset. Etter en lang rekke kaotiske dager på USAs børser, rettet han onsdag en advarende pekefinger mot president Donald Trump og amerikanske myndigheters varslede tiltak.

- Det som skremmer det amerikanske folk og landets selskaper nå, er den gradvise utrullingen (av krisegrep), sa han under et intervju på CNBC-programmet «Halftime Report» onsdag.

Nytt børsras

Ingen av krisegrepene som er tatt i USA kunne hindre at landets børser stupte på det som ble en skrekkdag mandag denne uka. Etter en oppgang på New-York-børsene tirsdag, fant de amerikanske børsene nok en gang veien over stupet onsdag.

  • Dow Jones endte ned 6,3 prosent
  • S&P 500 stengte ned 5,2 prosent
  • Nasdaq falt med 4,7 prosent.
President Donald Trump har erklært en nasjonal unntakstilstand i USA. Video: AP. Vis mer

Dow Jones har hittil i år falt med 30,3 prosent, S&P 500 med 25,8 prosent og Nasdaq med 25 prosent, skriver NTB.

Samtidig sank prisen på amerikansk lettolje til det laveste nivået på 18 år, med en prislapp på 20,37 dollar fatet, mens man må 17 år tilbake for å finne billigere nordsjøolje enn i dag, da prisen falt 14 prosent til 24,67 dollar fatet.

- Den eneste løsningen

Den smått kontroversielle milliardæren Bill Ackman mener det bare finnes én eneste løsning på problemet.

- Jeg er lei for å si det, men USA vil slutte å eksistere slik vi kjenner det med mindre vi velger denne løsningen.

SKREMT: Den amerikanske kjendisinvestoren Bill Ackman sier at han ser med skrekk på de enorme økonomiske konsekvensene som følger coronaviruset. Foto: Richard Brian / Reuters / NTB Scanpix
SKREMT: Den amerikanske kjendisinvestoren Bill Ackman sier at han ser med skrekk på de enorme økonomiske konsekvensene som følger coronaviruset. Foto: Richard Brian / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Løsningen han ber om er at USAs president beordrer en total nedstenging av hele landet, umiddelbart.

- Vi må stenge det nå. Det er den eneste løsningen, hevdet han og fortsatte.

- Helvete kommer. Kapitalisme fungerer ikke under en 18 måneder lang nedstenging, men kapitalisme kan fungere under en nedstenging som varer i 30 dager.

- På kanten av stupet

Ackman trakk så fram flere eksempler på hva han mener kommer til å skje hvis det ikke blir tatt umiddelbare grep:

- Hotelindustrien og restaurantnæringen kommer til å gå konkurs først. Boeing står på kanten av stupet, de kommer ikke til å overleve uten krisehjelp fra staten.

- Det er en tsunami på vei, og folk leker fortsatt på stranda, fortsatte han.

Det skulle ikke ta lang tid før det kom kritikk av både Ackman og CNBC, som begge blir anklaget for å ytterligere skremme folk som allerede er livredde. Som Forbes påpeker er det mange som reagerer på at Ackman ber presidenten om å stenge ned hele landet, samtidig som han selv fortsatt kjøper aksjer.

Nyhetsbyrået NTB meldte tidligere onsdag kveld at president Donald Trump nå har påberopt seg en føderal bestemmelse som lar regjeringen ta kontroll over den private sektoren, som en del av USAs koronavirus-innsats.

Tidligere i dag ble det også kjent at USA og Canada stenger grensene mellom landene

Nedtur i Europa

Også i Europa var det nedgang onsdag, mest i Paris der CAC 40-indeksen falt med 5,9 prosent. Siden årsskiftet har den falt med hele 37,2 prosent.

I London falt FTSE 100-indeksen med 4 prosent og ligger nå 32,6 prosent lavere enn ved årsskiftet.

DAX-indeksen i Frankfurt falt med 5,6 prosent onsdag og ligger 36,3 prosent lavere enn ved inngangen til 2020.

Oslo Børs falt med 1,13 prosent onsdag.

Prisen på nordsjøolje fortsatte også å falle, og et fat ble i 21-tiden omsatt for 25,3 dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer