Låneskandalen:

- Kjenner meg ikke igjen

Tidligere NSM-direktør Kjetil Nilsen kan ikke erindre å ha gjort avtaler liknende skandalelånet med Norwegian Property.

SKANDALELÅN: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har ulovlig har tatt opp et lån på 200 millioner kroner. NSM-direktør Sofie Nystrøm går på dagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKANDALELÅN: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har ulovlig har tatt opp et lån på 200 millioner kroner. NSM-direktør Sofie Nystrøm går på dagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Tidligere NSM-direktør, Kjetil Nilsen, benekter kjennskap til lån lik det ulovlige 200 millioner kroner lånet som førte til at nåværende direktør, Sofie Nystrøm, gikk av.
  • Nilsen sier at i hans tid ble det inngått ordinære leieavtaler.
  • Nystrøm hevder at NSM har hatt slike låneavtaler siden 2014.

FORNEBU (DAGBLADET): - Som offentlige tjenestepersoner forsøker vi alltid å gjøre de riktige tingene på korrekt måte. Jeg har vanskelig for å tro at vi gjorde slike låneavtaler i min tid. Det kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Nilsen til Dagbladet.

- I min periode ble det inngått helt ordinære leieavtaler, legger han til.

Fredag ble det kjent at direktør for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Sofie Nystrøm, går av etter at NSM har tatt opp et ulovlig lån på 200 millioner kroner.

Nystrøm går på dagen.

Långiver er Norwegian Property, mangemilliardær John Fredriksens eiendomsselskap.

- Jeg har fått informasjon om at NSM har hatt denne typen låneavtaler siden 2014, og NSM har ved flere anledninger vært i dialog med departementet i forkant av inngåelsen av avtalen. Da jeg ble klar over regelbruddet, iverksatte jeg umiddelbart undersøkelser og tiltak for å korrigere, sa Nystrøm i en uttalelse.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer

Nilsen - som var NSM-direktør fra 2009 fram til våren 2021 -kjenner seg ikke igjen i påstanden om lån tilbake til 2014.

- Dersom det oppsto kostnader under prosjekter, så fikk det gå ut over leieavtalen på ordinær måte, sier han.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Tidligere NSM-direktør Kjetil Nilsen. Foto: NSM
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Tidligere NSM-direktør Kjetil Nilsen. Foto: NSM Vis mer

- Jeg har ingen erindring eller kunnskap om at vi i min tid inngikk noen slik låneavtale, sier Nilsen og legger til:

- Jeg registrerer at leieavtaler som ligger ti år tilbake i tid skal bli gjennomgått. Jeg ser fram til at det blir gjort.

I prosisjonen fra Justisdepartementet fredag skriver departementet følgende om kjennskap til låneavtalen:

«Den endelige kontrakten inneholdt endrede vilkår sammenlignet med det som fremgikk i avtaleutkastet Justis- og beredskapsdepartementet hadde fått tilsendt i mai 2022. Denne kontrakten nevner blant annet eksplisitt en låneavtale mellom partene. Kontrakten som ble inngått 1. juni 2022 var ikke forelagt departementet.»

Under Dagsnytt 18 fredag gjentar justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at justisdepartementet ikke har hatt kjennskap til låneavtalen. Mehl understreker også at Forsvarsdepartmentet - som hadde det overordnede ansvaret for NSM frem til 2019 - foreløpig ikke har hatt kjennskap til slike låneavtaler.

Dagbladet har bedt Nystrøm om en kommentar til Nilsens uttalelser. Nystrøm har foreløpig ikke svart.