Kjerkol om skjenkestoppen:
- Formidabelt press

Torsdag må helseminister Ingvild Kjerkol stå skolerett i stortingssalen om skjenkestoppen. Hun sier hun har opplevd den siste tiden som veldig hard. Samtidig hyller hun Erna Solberg.

VIRKER IKKE: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol beskyldes av andre trøndere for å være «en trønder som ikke virker» etter innføringen av den omstridte skjenkestoppen. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet

VIRKER IKKE: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol beskyldes av andre trøndere for å være «en trønder som ikke virker» etter innføringen av den omstridte skjenkestoppen. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det totale forbudet mot skjenking har blitt en real hodepine for regjeringen og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Serveringsbransjen har slått alarm, og ifølge NHO Reiseliv frykter nesten halvparten av alle utelivsbedriftene konkurs. I Bergen har allerede fire utesteder måttet gi tapt etter at skjenkestoppen ble innført 14. desember.

Både Frp og MDG la onsdag fram forslag i Stortinget om å overkjøre regjeringen slik at forbudet skal oppheves umiddelbart. Samtidig varsler bransjeorganisasjonen SMB søksmål mot regjering.

Flere Ap-ordførere, byrådslederen i Bergen og Fellesforbundet har også alle krevd at det må tillates å servere alkohol til maten igjen.

«En trønder som ikke virker»

Onsdag var saken også tema i NRKs Debatten, der helseministeren ble stilt til veggs av kokker, politikere og forskere.

Kjerkol er klar på at hun har kjent på presset den siste tiden.

- Det er klart det har vi opplevd veldig hardt gjennom det siste døgnet. Jeg tror jeg skal unngå de mest fargerike beskrivelsene av det siste døgnet, men det har vært et ganske formidabelt press.

FORSTÅR: Ingvild Kjerkol føler med de som ikke får feiret julen slik de ønsker i år. Reporter: Frode Andresen / Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

Kjerkol forteller at hun spøkefullt har fått beskjed fra sambygdinger om at hun er «en trønder som ikke virker», på grunn av innføringen av skjenkestoppen. Hun er åpen på at det er mange som rammes av skjenkestoppen.

- Næringer rammes og arbeidsplasser trues. Men det har en medisinskfaglig begrunnelse som vi har drøftet ut fra den helhetsvurdering av det smittevernloven pålegger oss. Og det å ha tiltakspakker er en veldig klar anbefaling fra Helsedirektoratet og FHI, sånn at tiltakene virker sammen.

Stilles til veggs

Torsdag må Kjerkol redegjøre i Stortinget om begrunnelsen for skjenkestoppen. Forslagene fra Frp og MDG om å åpne kranene igjen hastebehandles seinere samme dag.

Onsdag satte Norge ny smitterekord med nesten 8 000 registrerte coronatilfeller. Helseministeren viser til den økende smitten og påfølgende innleggelser på sykehus når hun skal begrunne behovet for forbudet.

- Formålet er jo å stoppe smittespredningen av den nye varianten, sier hun.

I fjor vår var Arbeiderpartiet med å stemme for en oppmykning av skjenkeforbudet som gjaldt da. Kjerkol sier de har lært av det som skjedde den gang.

- Det viste seg å ikke fungere. Det er erfaringer og læring fra den prosessen som gjør at vi står bak beslutningen fra 13 desember med en full nasjonal skjenkestopp, som fagmyndighetene veldig tydelig anbefalte oss.

Hyller Erna

Helseministeren kommer også med uventet ros av en av sine argeste politiske motstandere. Hun gleder seg over Høyre-leder Erna Solbergs støtte til regjeringen.

- Jeg synes tidligere statsminister Erna Solberg hadde noen kloke vurderinger av det, og på den måten begrunnet hvorfor Høyre ikke kommer til å støtte dette i Stortinget. Det kunne nok sikkert vært fristende også for Høyre å påføre regjeringen et nederlag. Men dette er altså smittevernfaglig begrunnet.

Solberg har nemlig vært krystallklar på at hennes parti ikke vil blande seg inn i regjeringens vedtak om smitteverntiltak.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål og gir en oppdatering om coronasituasjonen, 5. januar 2022. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Høyre har ikke tenkt å gjøre som Ap gjorde i opposisjon for et år siden. Da opplevde vi at stortingsflertallet overkjørte regjeringen på akkurat dette, mot alle faglige anbefalinger. Det tror jeg vi alle lærte ikke var lurt, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Sammen med Høyres stemmer har regjeringspartiene flertall på Stortinget, og forslagene om å vrake skjenkestoppen nå blir derfor trolig nedstemt torsdag. Dagbladet får bekreftet fra flere kilder i Arbeiderpartiet at stortingsgruppen stiller seg bak regjeringen i saken.

- Kan bli justeringer

Frps Bård Hoksrud er en av dem som har stått høyest på barrikadene mot skjenkeforbudet, og står bak partiets forslag om å oppheve det. Han er ikke imponert over Kjerkols forklaring.

- Først og fremst så synes jeg ikke Kjerkol forholder seg til realitetene her. Selvfølgelig er det alvorlig med 8000 nye smittetilfeller det siste døgnet, men skjenkeforbudet til Kjerkol har vært i effekt i nesten en måned, og det er jo nå vi dessverre opplever så høye smittetall, sier Hoksrud.

- Dette er også et svært inngripende tiltak og har store konsekvenser for ansatte og bedrifter. Selvfølgelig skal vi nøye overveide smitteverntiltak, men ikke for moro skyld. Det blir ikke mer smitte av å drikke et glass vin til pizzaen på restaurant, i stedet for et glass eplemost, fortsetter helsepolitikeren.

ADVARER: Dagbladet møtte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i Helse- og omsorgsdepartementet onsdag. Antibac og munnbind har blitt en selvfølge. Kjerkol advarer mot å ha forhåpninger om lettelser neste uke. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
ADVARER: Dagbladet møtte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i Helse- og omsorgsdepartementet onsdag. Antibac og munnbind har blitt en selvfølge. Kjerkol advarer mot å ha forhåpninger om lettelser neste uke. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

Selv om skjenkestoppen ikke avblåses denne uka, åpner helseministeren døra på gløtt for at det kan komme oppmykninger. Neste uke forteller regjeringen hvilke tiltak som skal gjelde etter 14. januar.

- Det er tre muligheter nå. Det er å nedjustere, beholde dagens tiltak eller stramme enda mer inn. Jeg tror ingen skal gå og håpe på at det blir lettelser av alle tiltak, sier Kjerkol og fortsetter:

- Så kan det også være en anledning til å justere tiltakene hvis vi ser at vi har høstet kunnskap som gjør at vi treffer enda bedre ved å justere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer