Kjøpsfestens bakrus: - Lider

Den voldsomme kjøpsfesten under coronapandemien kan være en av grunnene til at sportsbransjen har levert negative tall åtte kvartaler på rad, mener XXL-sjefen.

TUNGT ÅR: Administrerende direktør i XXL, Freddy Sobin, innrømmer at det ikke var noe gøy å presentere tallene for 2023. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TUNGT ÅR: Administrerende direktør i XXL, Freddy Sobin, innrømmer at det ikke var noe gøy å presentere tallene for 2023. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kort fortalt

  • XXL rapporterte et tap på 783 millioner kroner før skatt i fjerde kvartal 2023, noe som tilsvarer et daglig tap på 8,5 millioner kroner.
  • Det samlede tapet for hele året var på omtrent 1,4 milliarder kroner.
  • XXL-sjefen, Freddy Sobin, mener at en av grunnene til de negative tallene kan være den store kjøpefesten under coronapandemien.
  • Selskapet har også hatt utfordringer med varebeholdningen og har lagt ned butikker i Østerrike og annonsert at de trekker seg ut av Danmark.

- Det er ikke noe gøy å presentere tall som de vi presenterer i dag. Vi er ikke fornøyd og vi er ikke stolt av disse tallene på noen som helst måte. Det er virkelig ikke gøy, innrømmer administrerende direktør i XXL, Freddy Sobin, overfor Børsen, etter at sportsgiganten har presentert resultatet for fjerde kvartal og hele fjoråret.

Tallenes klare tale viser at selskapet tapte hele 783 millioner kroner før skatt i fjorårets siste tre måneder - noe som tilsvarer et daglig tap, inkludert søndager og helligdager, på 8,5 millioner kroner.

Det samlede tapet for hele fjoråret summerer seg til cirka 1,4 milliarder kroner.

BØRSFALL: XXL-kursen falt kraftig på Oslo Børs etter presentasjon av resultatene i fjerde kvartal. Det kraftig fallet midt i bildet er fra da børsen åpnet torsdag. Skjermdump: InFront
BØRSFALL: XXL-kursen falt kraftig på Oslo Børs etter presentasjon av resultatene i fjerde kvartal. Det kraftig fallet midt i bildet er fra da børsen åpnet torsdag. Skjermdump: InFront Vis mer

Da er det til å forstå at Sobin i pressemeldingen der tallene ble presentert omtaler det som «det mest krevende året i XXLs historie».

- Lang negativ trend

For det har vært turbulent for XXL det siste året. Sobin kom inn som ny toppsjef i mai i fjor, og tilstår at det har vært mer utfordrende enn han hadde sett for seg.

- Delvis så handler det om at markedet har vært negativt i åtte kvartal på rad. Jeg har ikke vært inne i en bransje som har hatt en så lang negativ trend. Det er utfordrende i seg selv, sier Sobin.

Samtidig har også selskapet selv hatt utfordringer - de har måttet ta til dels store grep. Torsdag annonserte de at de trekker seg ut av Danmark, og i fjor la de ned sine siste butikker i Østerrike. De har også avviklet appen sin, og i løpet av fjoråret måtte de hente inn friske midler fra aksjonærene.

Også XXLs varebeholdning har gitt dem utfordringer og mye arbeid.

- Når det gjelder varebeholdning så hadde vi først for mye, og så har vi hatt for lite av det vi trengte, sier Sobin.

Det de har hatt for mye av har de jobbet hardt med å kvitte seg med, og XXL-sjefen beskriver nå varebeholdningen som sunn.

- Selger mest lavprisprodukter

Den siste tida har det handlet mye om å få rett balanse i sortimentet. For det makroøkonomiske bildet preger også XXLs butikkdrift.

- Det finnes litt ulike effekter man kan snakke om, men kundene har mindre i lommeboka i dag. Det leser vi om hver dag. Vi kan se på de varene som hadde en positiv vekst i fjerde kvartal som eksempel: Det er lavprisproduktene, sier Sobin.

- Det vil si at kundene vil ha litt billigere produkter nå enn tidligere. Det synes jeg taler sitt tydelige språk.

Og med den erkjennelsen kan vi spole tida halvannet år tilbake. Under en kvartalspresentasjon gikk tidligere medgründer og toppsjef, Robert Iversen, til verbalt angrep mot ledelsen.

«Dere to vet like godt som meg at retail ikke er så forbanna vanskelig», smalt det fra Iversen, som mente selskapet hadde kastet bort nøkkelen til suksess da man gikk bort fra lavpriskonseptet.

Fikk refs

Da Børsen intervjuet Sobin tidligere i år sa han at han «kanskje ikke er helt enig» i kritikken fra Iversen, men med den ferske erkjennelsen av at kundene vil ha billigere varer, må vi stille spørsmålet igjen:

- Nå ser vi en dreining mot lavpris igjen. Hadde Robert Iversen litt rett likevel?

- Nå har ikke jeg truffet Robert, men jeg tenker at kundene har rett. Det er kundene vi lytter til, og nå viser kundene med all tydelighet at de vil ha lavprisvarer. Det er der det vokser, men vi har ikke hatt nok av de varene. Da er det klart at vi lytter og handler deretter og balanserer sortimentet, sier Sobin.

Det sortimentet var ikke like balansert før jul - dette er ting det tar tid å endre - og dermed mener XXL at også det bidro til å gi dem et svakere resultat enn de kunne ha hatt, om de hadde hatt nok varer tilgjengelig i de mest populære priskategoriene.

Corona-smell

Et annet viktig moment som XXL-sjefen mener kan bidra til å forklare de svake tallene er at de åtte negative kvartalene kommer i kjølvannet av en voldsom boom under pandemien.

- Det finnes en bunkringseffekt, der vi ser at sammenliknet med noen av våre konkurrenter så er vi mer eksponert mot kapitalintensive varer. Kjøpte du sykkel under pandemien - eller et telt, en sovepose eller et par ski - så er jo ikke det noe du behøver å kjøpe nytt hvert år, sier Sobin, og legger til:

- Man forkjøpte seg under pandemien, og derfor gjør det litt vondt for oss nå.

- Så coronapandemien virker altså inn på salget - i tillegg til alt annet?

- Jeg kan ikke bevise det, men det er en sterk hypotese vi har - at det kan dreie seg om en overkonsumering, som vi lider av i hele bransjen.

Torsdag presenterte han altså årsresultatene som XXL-sjef for aller første gang, og det var dystre tall. Selv er Sobin optimist. Glasset er snarere halvfullt enn det er halvtomt, og han mener at de underliggende tallene antyder at det går i riktig retning.

- Hva håper du å kunne stå å presentere under neste års resultatpresentasjon?

- Noe som er veldig mye mer positivt enn det vi presenterer i dag. Uten tvil.