Ambassadør Tormod Cappelen Endresen:

Kjøpte aksjer - skålte med selskapstoppene

Som Norges Singapore-ambassadør kastet han glans over selskapet BW Offshore. Nå kan Dagbladet avsløre at Tormod Cappelen Endresen privat tjente 250 000 kroner på aksjer i offshore-giganten.

HJERTELIG VELKOMST: Tormod Cappelen Endresen (t.v) hilser på Andreas Sohmen-Pao, styreleder for BW Offshore, under ambassadens fest, Norway Night i 2017. Til venstre daværende statssekretær Dilek Ayhan (H) i Nærings- og fiskeridepartementet. Foto: Den norske ambassaden i Singapore / Facebook
HJERTELIG VELKOMST: Tormod Cappelen Endresen (t.v) hilser på Andreas Sohmen-Pao, styreleder for BW Offshore, under ambassadens fest, Norway Night i 2017. Til venstre daværende statssekretær Dilek Ayhan (H) i Nærings- og fiskeridepartementet. Foto: Den norske ambassaden i Singapore / Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fullerton Bay Hotel, Singapore, 26. april 2017: Norsk sjømat av høy kvalitet og rikelig med alkohol venter på de dresskledde næringslivstoppene.

Ambassadens Norway Night blir beskrevet av magasinet Scandasia som årets fest under den maritime uka i Singapore.

Estimert prislapp for gildet: 420 000 kroner.

Festen er bare for inviterte.

Den norske ambassaden «satser på kvalitet, både med hensyn til gjester og bevertning», skriver ambassadøren.

Disse nøye utvalgte gjestene ønskes velkommen av en energisk mann med fast håndtrykk.

Å kjenne alt som kan krype og gå av viktige personer i næringslivet, er i kjernen av ambassadør Tormod Cappelen Endresens jobb.

Kontinentets største konsentrasjon av norske selskaper er lokalisert her i Sørøst-Asias ledende handels- og finanssenter.

VERTSENERGI: Ambassadør Tormod Cappelen Endresen hilser på én av mange gjester på Norway Night i 2017. «Vår ambisjon om å arrangere den best besøkte og omtalte mottakelsen under Singapore Maritime Week ble oppfylt», rapporterer ambassaden etter festen. Foto: Ambassaden i Singapore / Facebook
VERTSENERGI: Ambassadør Tormod Cappelen Endresen hilser på én av mange gjester på Norway Night i 2017. «Vår ambisjon om å arrangere den best besøkte og omtalte mottakelsen under Singapore Maritime Week ble oppfylt», rapporterer ambassaden etter festen. Foto: Ambassaden i Singapore / Facebook Vis mer

Endresen bærer selvsikkerheten til en tungvekter i utenrikstjenesten.

Han kan smykke seg med titlene «Årets ambassadør» fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), og kommandør av den Kongelige norske fortjenstorden.

Før han kom til Singapore, var han generalkonsul i Kina og avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet (UD). Det er ikke rart at han blir både lyttet og smilt til av næringslivstoppene på Norway Night.

Seks år etter denne kvelden i Singapore, har merittlista blitt lengre:

  • Fra 2020 til 2023 var han ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor.
  • Fra august 2023 kunne Endresen føre nok en prestisjefull jobb på lista. Denne gangen som ambassadør ved Norges faste delegasjon til FN i Genève i Sveits.

På samme tid stormet det rundt Endresens tidligere sjef, Erna Solberg, om ektemannens aksjekjøp. Solberg hadde vært inhabil i behandlingen av flere saker som involverte selskaper Sindre Finnes eide aksjer i.

Kanskje ga Finnes-saken ham noe å tygge på. Endresen har nemlig selv drevet med kjøp og salg på børsen, mens han har vært ambassadør.

Det har han gjort lenge, kan Dagbladet avsløre.

Rapporterte ikke

Da Dagbladet nylig kontaktet Endresen, avviste han at det har oppstått interessekonflikter når han har handlet aksjer i selskaper han har bistått i jobben.

- Ubetinget nei. Jeg har ikke hatt tilgang til børssensitiv informasjon i forbindelse med mitt næringsfremmende arbeid. Det er det sentrale her, sa han over telefon.

Endresen opplyste samtidig at han ikke har rapportert hjem til UD om sine aksjeinvesteringer.

- Det har ikke vært noen forventning om det fra min arbeidsgiver i den tida dette dreier seg om.

Utenriksdepartementet bekrefter at det til nå ikke har vært spesifikke krav om rapportering og registrering av aksjeeierskap for diplomater.

Det kan det imidlertid bli en endring på nå, slik Dagbladet forteller mer om i en annen sak publisert i dag:

Den kan du lese her.

Endresen sier at han i dag nok ville ha gjort andre vurderinger rundt sine aksjehandler. Han har etter vår henvendelse fått en revisor til å gjennomgå hans investeringer i BW Offshore.

Se mer om dette lenger ned i saken.

HØYT PÅ STRÅ: Som ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor, hadde Tormod Cappelen Endresen (bak Erna Solberg og Sindre Finnes) den nest høyeste administrative stillingen etter departementsråden. Bildet er tatt på en gallamiddag på Slottet i september 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB
HØYT PÅ STRÅ: Som ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor, hadde Tormod Cappelen Endresen (bak Erna Solberg og Sindre Finnes) den nest høyeste administrative stillingen etter departementsråden. Bildet er tatt på en gallamiddag på Slottet i september 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Nevnte «egne» selskaper

Allerede i 2013 sendte Endresen en oversikt til Utenriksdepartementet over viktige norske selskaper i Singapore.

I fem av disse 17 selskapene skulle han i løpet av sin ambassadørperiode komme til å eie aksjer.

RAPPORTERTE HJEM: I sin rapport om ambassadens arbeid med næringsliv, sendt til Utenriksdepartementet juni 2013, nevnte ambassadør Endresen flere selskaper. I noen av disse, REC, Kongsberg, Det norske oljeselskap, BW Offshore og Hydro, enten eide han aksjer, eller kom til å gjøre det de neste åra. Foto: Skjermdump, Oversiktsrapport over næringsfremme i 2013
RAPPORTERTE HJEM: I sin rapport om ambassadens arbeid med næringsliv, sendt til Utenriksdepartementet juni 2013, nevnte ambassadør Endresen flere selskaper. I noen av disse, REC, Kongsberg, Det norske oljeselskap, BW Offshore og Hydro, enten eide han aksjer, eller kom til å gjøre det de neste åra. Foto: Skjermdump, Oversiktsrapport over næringsfremme i 2013 Vis mer

I skrivet til UD framhevet han ambassadens rolle og «indirekte bidrag til norske selskapers framgang».

- Nær alle større norske børsnoterte selskaper har et nærvær i Singapore. Jeg har også eid aksjer i noen av disse, sier Endresen i dag om brevet til UD i 2013.

En av de store

Etter Norway Night i 2017 rapporterte ambassaden hjem til Nærings- og fiskeridepartementet, som sponset festen med 80 000 kroner.

Arrangementet hadde tiltrukket seg «en kritisk masse av senior redere og CEOs». Flere enn 400 gjester hadde dukket opp.

Blant dem ett av de virkelig store navnene innenfor den maritime næringa: Andreas Sohmen-Pao.

Østerrikeren er styreleder for BW Offshore, en av kveldens sponsorer. Selskapet har hovedkontorer i Singapore, er børsnotert i Oslo og er en del av en ynglende norsk næringsklynge på andre siden av jordkloden.

Dette er ikke tilfeldig.

MANGEMILLIARDÆR: Styreleder i BW Offshore, Andreas Sohmen-Pao, har ifølge Finansavisen børsverdier på 76 milliarder kroner i Norge. Bildet er fra Pareto-konferansen i 2023. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MANGEMILLIARDÆR: Styreleder i BW Offshore, Andreas Sohmen-Pao, har ifølge Finansavisen børsverdier på 76 milliarder kroner i Norge. Bildet er fra Pareto-konferansen i 2023. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Singapore regnes som en av verdens viktigste byer for shipping og maritim industri.

- Ambassadens viktigste oppgave er å fremme og samarbeide med norsk næringsliv. Det betyr mye utadvendt virksomhet og markedsføring av det Norge tilbyr, fra sjømat og turisme til skipsfart, offshore og subsea, fra kunstgjødsel til nettlesere, sa Endresen i et intervju med Sjømannskirken i 2013.

Det de færreste på Norway Night 2017 visste, var at ambassadøren også hadde et annet forhold til flere av disse selskapene.

La på røret

I ambassadens video fra Fullerton Bay Hotel i Singapore, blir en håndfull gjester stående og se på mens milliardæren Andreas Sohmen-Pao og Endresen hilser hjertelig på hverandre.

Vet Sohmen-Pao at ambassadøren er medeier i selskapet hans?

Da Dagbladet denne måneden snakket med Sohmen-Pao på telefon, avviste han å svare på noen spørsmål, men henviste til sin kommunikasjonsavdeling.

- Jeg er i en forretningsmiddag, forklarte milliardæren - og la på.

Heller ikke selskapet vil svare på Dagbladets spørsmål.

Jussprofessor: - Svært uheldig

Fire måneder før Norway Night, eide Endresen aksjer verdt rundt 155 000 kroner i BW Offshore.

I månedene fram mot arrangementet, gjorde han framstøt for blant annet å få en statssekretær fra Norge til å delta.

HJERTELIG: Tormod Cappelen Endresen og styreleder Andreas Sohmen-Pao i BW Offshore hilser på hverandre under Norway Night 2017 på Fullerton Bay Hotel. Øyeblikket foreviges av ambassadens innleide fotograf. Foto: Ambassaden i Singapore / Facebook
HJERTELIG: Tormod Cappelen Endresen og styreleder Andreas Sohmen-Pao i BW Offshore hilser på hverandre under Norway Night 2017 på Fullerton Bay Hotel. Øyeblikket foreviges av ambassadens innleide fotograf. Foto: Ambassaden i Singapore / Facebook Vis mer

Professor emeritus ved juridisk fakultet på Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, mener «det er svært uheldig hvis norske diplomater sitter med ikke helt små aksjeposter i selskaper som i neste omgang blir promotert gjennom utenrikstjenesten i utlandet».

- Det vil da kunne stilles spørsmål om inhabilitet for disse, ved beslutningen om å gi slik promotering.

FORVALTNINGSRETT-EKSPERT: Jan Fridthjof Bernt regnes blant Norges fremste eksperter på forvaltningsrett, som regulerer habilitetsspørsmål for offentlig ansatte. Foto: Eivind Senneset, UiB
FORVALTNINGSRETT-EKSPERT: Jan Fridthjof Bernt regnes blant Norges fremste eksperter på forvaltningsrett, som regulerer habilitetsspørsmål for offentlig ansatte. Foto: Eivind Senneset, UiB Vis mer

Den tidligere Singapore-ambassadøren er ikke alene blant diplomatene om å ha investert i aksjer.

Dagbladet har kartlagt ambassadører og generalkonsulers investeringer tilbake til 2012. Flere har hatt store verdier på børsen mens de har vært Norges representanter i utlandet.

Handlet 20 ganger på 3 år

Norway Night var en av mange topptunge tilstelninger Endresen deltok på under sin ambassadørperiode i Singapore mellom 2012 og 2017.

Foredrag, middager og konferanser er dokumentert gjennom Facebook-profilen til den norske ambassaden.

De forteller om en jobbhverdag som føles fjern for de fleste.

Middag signert Maaemo-kokk Esben Holmboe-Bang...

... og kjendiskokk Eyvind Hellstrøm, under den årlige sjømatmiddagen - hvor norske selskaper og ambassaden pleier sine kunder og kontakter.

Festlige lag med mektige personer - som daværende Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth.

Endresen solgte de siste aksjene sine i BW Offshore i 2017, etter at han var ferdig som ambassadør i Singapore.

En gjennomgang fra revisorfirmaet KWC, som har hjulpet ham i denne saken, viser at den totale gevinsten fra disse aksjene, mellom 2015 og 2017, var 250 000 kroner.

- Dette er en stor gevinst, primært drevet av oppgangen i oljeprisen i det aktuelle tidsrom, kommenterer han til Dagbladet.

I den samme perioden kjøpte og solgte han BW Offshore-aksjer til sammen 20 ganger.

Sjampanje-dåpen

På nyåret i 2017 nevner Endresen selskapet flere ganger i e-poster hjem til Næringsdepartementet.

I brevene foreslår ambassadøren at statssekretær Dilek Ayhan (H), som skal være gjest på Norway Night, også blir med på arrangementer for BW Offshore.

Det planlegges for en mottakelse for selskapet i ambassadørens residens, i tillegg til en skipsdåp for BW Offshores nye produksjonsskip.

Under dåpen i april blir det slått på stortromma:

Jubelen står i taket da sjampanjeflasken knuser mot skroget.

Ministre, ambassadører og selskapstopper fyller den røde løperen.

Blant andre Sohmen-Pao og Endresen, på et bilde som deles av ambassaden.

Til Dagbladet sier Endresen at han og Sohmen-Pao hadde et profesjonelt forhold i Singapore-tida, og at styrelederen ikke visste om ambassadørens aksjer.

- Vi har ikke hatt noen kontakt siden det; et sikkert tegn på at den kontakten var profesjonell og ikke personlig, sier han, og legger til at hans aksjekjøp i selskapet var basert på offentlig tilgjengelig informasjon.

Poserte med konsernsjefen

Dagbladet har funnet to andre eksempler på at Endresen var involvert som ambassadør i selskaper han investerte i privat:

  • November 2013: Da han søkte om penger fra Næringsdepartementet til en panelsamtale, og trakk fram det norske solcelle-selskapet REC i søknaden.
  • Desember 2014: Da han poserte med blant andre konsernsjefen under logoen til Det norske oljeselskap (seinere Aker BP).
STOLTE: Tormod Cappelen Endresen poserte på verftet som bygget dekket til Det norske oljeselskaps nye oljeplattform Ivar Aasen, sammen med blant andre Karl Johnny Hersvik (andre til høyre for Endresen), som samme år ble konsernsjef for Det norske (nå Aker BP). Foto: Ambassaden i Singapore / Facebook
STOLTE: Tormod Cappelen Endresen poserte på verftet som bygget dekket til Det norske oljeselskaps nye oljeplattform Ivar Aasen, sammen med blant andre Karl Johnny Hersvik (andre til høyre for Endresen), som samme år ble konsernsjef for Det norske (nå Aker BP). Foto: Ambassaden i Singapore / Facebook Vis mer

Siste børsdag i 2014 var aksjene til Endresen i Det norske oljeselskap verdt 29 000 kroner.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik visste ikke dette, sier pressetalsperson Ole Johan Faret i Aker BP.

- En leder i et selskap kan ikke til enhver tid ha oversikt over de mindre aksjonærene i et selskap.

OLJEGLIS: Ivar Aasen-plattformen ble seinere kalt Norges mest lønnsomme nybygg av E24. Foto: Ambassaden i Singapore / Facebook
OLJEGLIS: Ivar Aasen-plattformen ble seinere kalt Norges mest lønnsomme nybygg av E24. Foto: Ambassaden i Singapore / Facebook Vis mer

Siste børsdag i 2013 eide Endresen aksjer i både REC Solar og REC Silicon, til en samlet verdi av rundt 130 000 kroner - basert på hans egen oversikt og offentlig tilgjengelig informasjon.

- Sentral del av jobben

Etter over ti år i utlandet, vendte Endresen hjem til Norge. Fra 2020 bisto han statsministeren og regjeringsråden i internasjonale saker.

Samme år solgte Endresen seg helt ut av de børsnoterte aksjene han hadde eid mens han var i Singapore.

Dagbladet har presentert funnene i denne saken for Endresen, og stilt ham flere spørsmål om investeringene han gjorde mens han var ambassadør i Singapore.

- Det var min oppfatning at mine aksjehandler var forenlig med de regler og retningslinjer som jeg måtte forholde meg til som embetsperson på dette tidspunktet. Med den oppmerksomhet man i de seinere år har hatt rundt aksjehandel foretatt av personer i offentlige stillinger og deres nærstående, hadde jeg nok vurdert dette annerledes i dag, sier den nåværende FN-ambassadøren i et skriftlig svar.

Å fremme norske interesser i utlandet er en sentral del av jobben som ambassadør, sier Endresen videre.

- Den type arrangementer og samarbeid Dagbladet viser til, var noe vi gjorde mye av. For eksempel var det flere ganger per måned arrangementer i embetsboligen for å markedsføre norske bedrifter og utvide deres kontaktnett.

Ambassadøren sier at han solgte stort sett alle aksjene sine i 2020 fordi han bygget hus og trengte pengene.

- Jeg beholdt noen mindre aksjeposter.

- En åpen dør

Endresen forklarer at ambassadør-oppdraget er basert på føringene ambassadørene får fra Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet, samt samarbeidet med det øvrige virkemiddelapparatet.

- At jeg eide aksjer i noen av de om lag 250 norske selskapene representert i Singapore, påvirket ikke hvordan ambassaden løste sitt oppdrag. Det er selvsagt ikke en ambassadørs interesser som er styrende. Ambassaden og Innovasjon Norge i Singapore hadde en åpen dør for alle norske selskaper, flertallet av dem var ikke børsnoterte, og mange var oppstartsvirksomheter.

Han avviser blankt at han har hatt tilgang til børssensitiv informasjon (som kan påvirke aksjekurser, red.anm) i sin tid som ambassadør.

- Uheldig

Endresen avviser også at ambassadens arbeid med fremme av norsk næringsliv, påvirket aksjekursen i store, børsnoterte selskaper, slik at han kunne oppnå en uberettiget fordel.

- Mine aksjeposter påvirket heller ikke hvordan ambassaden løste oppdraget vårt. Men det alene at det kan reises spørsmål om utenrikstjenestens integritet, er uheldig, svarer han på kritikken fra forvaltningsrett-ekspert Jan Fridthjof Bernt.

Endresen beskriver norsk næringsliv som veldig profesjonelle, med klare og etterprøvbare regler for håndtering av markedssensitiv informasjon.

- Jeg har ikke sittet på slik informasjon, eller handlet på bakgrunn av dette, heller ikke fra kontaktnettverket mitt. Sentralt i habilitetsvurderingen står om jeg gjennom å lede ambassadens virksomhet kunne påvirke aksjekursen på en måte som vil gi meg en personlig vinning. Dette er selvsagt ikke tilfelle, seminarer og mottakelser kan være viktige, men de har ikke kursdrivende effekt.

- Et viktig mål

Når det gjelder arrangementene rundt BW Offshore i 2017, påpeker Endresen at selskapet har betydelig virksomhet i Norge. Det gikk store norske utstyrsleveranser til byggingen av BW Catcher, sier han videre.

- Det var ønskelig at vi - også på politisk nivå med statssekretær Ayhan - markerte viktigheten av dette prosjektet.

Endresen forklarer at målet med Norway Night var å markedsføre norsk leverandørindustri under Singapore Maritime Week.

- På høyden eksporterte Norge til Singapore for om lag 15 milliarder kroner i året - det betyr mange arbeidsplasser i Norge, skriver han, og forteller at norsk næringsliv var med på å lage gjestelisten.

- Jeg hadde ikke gjort jobben min dersom jeg ikke hadde en relasjon til Andreas Sohmen-Pao, en helt sentral beslutningstaker for norske interesser i Singapore, skriver han til Dagbladet.

Også Det norske oljeselskaps prosjekt til Ivar Aasen-plattformen, inkluderte en stor andel norsk utstyr og tjenester, forklarer Endresen.

- Ambassaden la stor vekt på å promotere dette prosjektet som en modell for samarbeid mellom norske utstyrsleverandører og singaporsk verftsindustri. Jeg satt ikke på informasjon om prosjektet som ikke var offentlig tilgjengelig.

Han påpeker at han hadde minimal gevinst, eller tap, på disse aksjene: En samlet gevinst på 1857 kroner i 2014, og et tap på 778 kroner året etter.

Endresen forsvarer også søknaden om midler fra departementet, der han nevner REC samtidig som han eide aksjer i selskapet:

- Profilering av norsk fornybar energi var et viktig mål for ambassaden, derav søknaden om midler til dette, forteller Endresen, som tilføyer at han til sammen tjente rundt 50 000 kroner på REC-aksjer i 2013 og 2014.

UD lover innstramminger innen kort tid, les mer her: