Ola Borten Moe:

Kjøpte flere aksjer i juli

Dagen før Norge donerte avanserte våpensystemer, produsert av Kongsberg Gruppen, til Ukraina, kjøpte Ola Borten Moe enda flere aksjer i selskapet.

Ola Borten Moe (Sp) innrømmer å ha brutt regjeringens habilitetsregler. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er utrolig pinlig. Jeg er veldig lei meg for situasjonen jeg har sett meg selv og regjeringen i, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe til Børsen.

Seinest 11. juli kjøpte han (Sp) enda flere aksjer i Kongsberg Gruppen, etter at han i januar hadde kjøpt 1000 aksjer i samme selskap.

Dagen etter kjøpet i juli, ble det klart at Norge donerte mer materiell til det avanserte våpensystemet Nasams, som produseres av Kongsberg Gruppen, til Ukraina.

Selv framholder Borten Moe at timingen på kjøpene er helt tilfeldig.

- Det som har vært styrende for når kjøpene er gjennomført har egentlig handlet om at Okea, et selskap jeg har vært med å starte og har hatt eierskap i siden før jeg ble statsråd, betalte ut utbytte, som gjorde at det var naturlig å se på hvor man kunne plassere utbyttet som langsiktig sparing, sier Borten Moe.

Ola Borten Moe (Sp) innrømmer å ha brutt regjeringens habilitetsregler. Video: Dagbladet TV Vis mer

Kjøpte ei uke før møtet

I en tidslinje Kunnskapsdepartementet har satt sammen, redegjør Borten Moe for når han kjøpte aksjer og i hvilke selskaper han kjøpte aksjer.

Det var 5. januar at han kjøpte 1000 aksjer i Kongsberg Gruppen, som E24 først avslørte.

Uka etter, 12. januar, vedtok regjeringen å inngå en stor kontrakt med ammunisjonsfabrikken Nammo. Kongsberg Gruppen eier indirekte 25 prosent av Nammo, via et tredje selskap.

Borten Moe var til stede på dette møtet, og beklager for at han ikke allerede da erklærte seg inhabil.

Dagen i forveien, 11. januar, fikk Kunnskapsdepartementet og Borten Moe informasjon om at Forsvarsdepartementet planla å inngå en stor avtale med Nammo.

Økte Nammo-kontrakten

Borten Moe var også til stede på et nytt regjeringsmøte 30. mars hvor kontrakten med Nammo var et viktig tema.

Under dette møte ble ikke bare den endelige behandlingen av kjøpet vedtatt, men kostnadsrammen for prosjektet ble også nesten doblet.

Da regjeringen vedtok avtalen i januar, var kostnadsrammen på 2,6 milliarder kroner. Etter regjeringsmøtet 30. mars var kostnadsrammen økt til 4,2 milliarder kroner.

Også under dette møtet erkjenner Borten Moe at han burde ha erklært seg inhabil, heter det i en uttalelse fra Kunnskapsdepartementet.

Kjøpte aksjer igjen

Seinest 11. juli kjøpte Borten Moe enda flere aksjer i Kongsberg Gruppen.

Kjøpet ble gjennomført dagen før Norge, under Natos toppmøte i Vilnius, annonserte at regjeringen ville donere enda mer avansert våpenmateriell til Ukraina.

Materiellet er til våpensystemet Nasams, et luftvernsystem som også brukes rundt Det hvite hus i USA. Systemet er utviklet av Kongsberg Gruppen, i samarbeid med det amerikanske selskapet Raytheon.

Det er et underselskap av Kongsberg Gruppen, Kongsberg Defence & Aerospace som produserer Nasams.

Igjen hevder Borten Moe at han ikke kjente til informasjonen på forhånd, og at timingen var tilfeldig.

Statsråden sier at hans refleksjon da han skulle bruke utbyttepengene fra Okea til å investere var å sette de i solide, norske selskaper.

- Jeg tenkte at dette var noe jeg skulle ha, som mine barn kunne arve, sier Borte Moen, som selv konkluderer:

- Jeg ser nå at så enkelt er det ikke. Jeg sitter i regjering. Det er uryddig og det skal ikke skje at man kjøper enkeltaksjer i selskaper mens man er statsråd.

Økokrim undersøker saken

I en uttalelse til E24, som avslørte Borten Moes aksjekjøp, bekrefter Økokrim at de vil undersøke saken:

- Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere, for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på, sier Økokrimsjef Pål Lønseth til E24.

Til Børsen sier Borten Moe at det er naturlig at Økokrim vil se på saken, og at han vil bidra med å framskaffe alle relevant dokumentasjon og svare ut de spørsmålene som dukker opp.

- Du sier at timingen på kjøpene er tilfeldig, men ser du at det sett utenfra er vanskelig å tro på?

- Jeg forstår veldig godt de spørsmålene. Derfor er det en uhyre pinlig og alvorlig sak, rett og slett fordi det kan stilles den typen spørsmål som du stiller. Derfor er et av spørsmålene jeg stiller meg selv er hvordan det var mulig å tenke og reflektere som jeg gjorde på det tidspunktet, sier Borten Moe, og fortsetter:

- Jeg har kommet fram til at å sitte som statsråd og å kjøpe aksjer i store norske selskaper er uhyre uklokt og burde ikke skjedd.

Alle aksjene solgt

Torsdag solgte Borten Moe alle aksjene han hadde i Kongsberg Gruppen, samt Yara og Sparebanken Midt-Norge.

Da Borten Moe først kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen, 5. januar, kjøpte han 1000 aksjer til en pris på 415 kroner per aksje.

Da Borten Moe Kjøpte flere aksjer i Kongsberg Gruppen, 11. juli, kjøpte han ytterligere 1000 aksjer til en pris på 467 kroner per aksje.

Da han solgte aksjene torsdag, solgte Borten Moe i alt 2000 aksjer for 442 kroner per stykk.

I alt kjøpte Borten Moe aksjer i Kongsberg Gruppen for over 882 000 kroner, og solgte dem for 884 000. Det var en fortjeneste på 2000 kroner.

Borten Moe har imidlertid tapt penger på aksjene i Yara og Sparebank Midt-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer