Utenriksdepartementet: Grønt lys for Russland-penger

Kjøpte hus fra russisk konto

Proffspill i Russland kostet Mathias Normann landslagsplassen. Derimot så Utenriksdepartementet ingen problemer med at han kjøpte en norsk bolig for penger fra en russisk konto, viser e-poster Dagbladet har fått tilgang til.

REAGERTE: Mathias Normanns signeringsvideo for Dynamo Moskva trigget flere reaksjoner. En som ikke var imponert over stuntet, var landslagssjef Ståle Solbakken. Video: Dynamo Moskva/Sørø Olsen/Skingen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotballforbundet nølte ikke, da landslagsspiller Mathias Normann (27) et halvår etter Russlands angrep på Ukraina signerte for Dynamo Moskva.

- Ståle (Solbakken) og jeg er enige om at Normann ikke kan representere Norge når han nå skal spille for ny russisk klubb, sa fotballpresident Lise Klaveness i en pressemelding i september i fjor.

- Han har ingen sjanse å komme tilbake så lenge han spiller i Russland med det som skjer der. Ingen sjanse, sa landslagssjef Ståle Solbakken i mars i år.

Dermed var Normann fullstendig uaktuell for Norges kamper mot Skottland og Kypros nylig. Pengene han tjener i Russland, kan han likevel investere i Norge.

PÅ JOBB I RUSSLAND: Her er Mathias Normann i mars i år, under en kamp mellom klubben FC Zenit St. Petersburg og Dynamo Moskva på Gazprom Arena i Sankt Petersburg. Foto: NTB Scanpix/Mike Kireev/NurPhoto/Shutterstock
PÅ JOBB I RUSSLAND: Her er Mathias Normann i mars i år, under en kamp mellom klubben FC Zenit St. Petersburg og Dynamo Moskva på Gazprom Arena i Sankt Petersburg. Foto: NTB Scanpix/Mike Kireev/NurPhoto/Shutterstock Vis mer

Da han få måneder etter signeringen for Dynamo Moskva kjøpte en bolig i Svolvær, så Utenriksdepartementet (UD) ingen problemer ved å betale med penger fra Russland.

Det viser en epost-utveksling Dagbladet har fått innsyn i.

Dagbladet har ikke oppnådd kontakt med Mathias Normann.

Sanksjonsrammet bank

Epost-utvekslingen om boligkjøpet skyldtes at en mekler som var involvert i oppgjøret, ble usikker på om deler av pengene til kjøpet burde fryses.

«Egenkapitalen stammer fra russisk konto som er videreført til Norge», forklarte mekleren i en e-post til UD hvor han ba om råd.

I e-posten sto det at fotballklubben spilleren er utleid til eies av VTB Bank, som er rammet av sanksjonene. Han oppga ikke spillerens navn, men øvrige opplysninger avslører at det er Mathias Normann.

Mekleren ville vite om pengene, som da var kommet inn på konto, var omfattet av frysbestemmelsene. Det svarte UD nei til.

«På bakgrunn av de forelagte opplysningene kan ikke Utenriksdepartementet se at midlene i foreliggende sak er underlagt frysforpliktelsen», skrev UD, og forklarte at påbudet om å fryse penger og formuesgoder bare gjaldt sanksjonerte personer og enheter.

RUSSISK EGENKAPITAL: Denne boligen i Svolvær kjøpte Mathias Normanns norske selskap i desember i fjor. Egenkapitalen kom fra en russisk konto, ifølge en mekler som var involvert i oppgjøret. Foto: Google Maps.
RUSSISK EGENKAPITAL: Denne boligen i Svolvær kjøpte Mathias Normanns norske selskap i desember i fjor. Egenkapitalen kom fra en russisk konto, ifølge en mekler som var involvert i oppgjøret. Foto: Google Maps. Vis mer

- Ærlig og fortjent

Departementet skrev også at et forbud mot å motta innskudd på over 100 000 euro fra personer bosatt i Russland, ikke gjelder norske borgere.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Mathias Normann, men har stilt en rekke spørsmål til hans far Sten Normann.

Han er daglig leder og styreleder i sønnens selskap, som i desember ifjor ifølge Eiendomsregisteret kjøpte en bolig i Svolvær for 4,4 millioner kroner.

Vi har blant annet spurt om sønnen finner det urettferdig å kunne investere «russiske» penger i Norge men ikke få spille på landslaget, og om han ser problemer ved å lønnes av en klubb med en sanksjonert eier.

OVER OG UT: Mathias Normann (i midten) kan bare glemme å spille for landslaget så lenge han spiller i Russland, gjentok landslagssjef Ståle Solbakken nylig. Her er de to i Riga i 2021, da Normann fortsatt var på landslaget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
OVER OG UT: Mathias Normann (i midten) kan bare glemme å spille for landslaget så lenge han spiller i Russland, gjentok landslagssjef Ståle Solbakken nylig. Her er de to i Riga i 2021, da Normann fortsatt var på landslaget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Normann: - Vanskelig

- Han er fotballspiller. For ham er dette en ærlig og fortjent inntekt, som han har for å utøve sin sport, sier Sten Normann til Dagbladet.

Ellers har han ingen kommentarer.

Etter overgangen til Dynamo Moskva har Mathias Normann snakket lite om sitt forhold til landslaget, men sa dette i et intervju med russiske Sport Express som Dagbladet gjenga:

- Jeg forstår at du ønsker å spørre om dette, men forstå mitt ståsted. Det er veldig vanskelig for meg å snakke om. Jeg vil alltid elske og respektere landslaget, trenerne, spillerne og landet mitt, men jeg ønsker ikke å gå inn på noen detaljer rundt dette nå.

- Ingen menneskerett

Berit Lindeman i Helsingforskomiteen mener det er «vidt forskjellige ting» at Mathias Normann utestenges fra landslaget fordi han spiller i Russland, men kan sende pengene hjem til Norge.

- Det er ingen menneskerett å være på landslaget. At det settes visse grenser for sanksjonene, er en annen sak. Fotballforbundet er for så vidt strengere, men det er de samme prinsippene. Sanksjonene er for å straffe Russland, sier Lindeman.

LAGKOMPISER: Her er Mathias Normann sammen med Erling Braut Haaland i 2020, etter en kamp mellom Norge og Romania på Ullevaal stadion. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LAGKOMPISER: Her er Mathias Normann sammen med Erling Braut Haaland i 2020, etter en kamp mellom Norge og Romania på Ullevaal stadion. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Hun lar seg intervjue som generalsekretær i Helsingforskomiteen. Dessuten sitter hun i Etisk komité i Fotballforbundet, men deltok ikke i Fotballforbundets beslutning om å utestenge Normann fra landslaget.

Dagbladet har ikke fått kontakt med fotballpresident Lise Klaveness om denne saken.

- Ikke ønskelig

Berit Lindman synes det er greit at Normann sender penger hjem fra Russland, «så lenge han holder seg innenfor gjeldende regler».

- Men man kan spørre seg om grensene for hvor mye som kan sendes er satt for høyt, sier hun, før hun reiser et mer grunnleggende spørsmål:

- Er det etisk forsvarlig å operere i det hele tatt i Russland nå?

LANDSLAGSSPILLER: Her er Mathias Normann i mai 2022, da han fortsatt spilte på det norske landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANDSLAGSSPILLER: Her er Mathias Normann i mai 2022, da han fortsatt spilte på det norske landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

For selskaper synes hun ikke svaret er opplagt, fordi russiske interesser kan overta verdiene de lar være tilbake hvis de trekker seg ut. For en fotballspiller synes hun det er enklere.

- Han kan jo avslutte kontrakten og reise hjem, men har valgt å ikke gjøre det.

- Hva synes du om det?

- Det er ingen tvil om at det var full enighet om at det er uakseptabelt at en norsk fotballspiller spiller i Russland, og da er det selvfølgelig ikke ønskelig at han tjener penger på det og tar de med seg hjem til Norge.

Normanns Russland-karriere

Mathias Normanns forhold til Russland begynte flere år før landet i fjor gikk til en fullskala krig mot nabolandet Ukraina.

Fra 2019 spilte han for FK Rostov. Etter et utlån til engelske Norwich i 2021, gikk han videre på utlån til Dynamo Moskva i september i fjor.

Det er kontroversielt blant annet fordi VTB Bank, som har vært på EUs sanksjonslister siden 2014, i mange år har vært eier og sponsor i klubben.

UTE: Mathias Normann er ikke aktuell for spill for det norske landslaget. Begrunnelsen er at han skal spille for den russiske klubben Dinamo Moskva. Dette sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

I februar i fjor, samme måned som Russland invaderte Ukraina, ble også toppsjefen i banken Andrei Kostin sanksjonert - såkalt listeført.

«Han har kommet med offentlige uttalelser som støtter annekteringen av Krim og som oppmuntrer russiske borgere til å feriere på Krim», sto det i begrunnelsen.

Han anklages for å underminere Ukrainas territoriale integritet, og for selv å tjene på annekteringen av Krim, hvor han skal eie både en vingård og et luksushotell.

UD: - Tetter hull i regelverket

UDs pressetalsperson Guri Solberg skriver til Dagbladet at departementet ikke kan kommentere enkeltsaker, og at Norge har sluttet opp om alle EU-sanksjoner mot Russland, med mindre tilpasninger. Disse er norske bedrifter og personer pålagt å følge.

Hun skriver at UD veileder bedrifter og personer om sanksjonsreglene, men at de må gjøre egne etiske vurderinger.

«Det riktige er at den enkelte tar selvstendige valg, slik Fotballforbundet gjør i denne saken», skriver Solberg.

«Sanksjonene blir stadig strengere, og det blir stadig vanskeligere å handle med Russland. I arbeidet med den ellevte sanksjonspakken fra EU forventer vi at det strammes til ytterligere, og at det vil bli tettet enda flere hull i regelverket», skriver Guri Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer