Kjøpte luksushytte. Så kom sjokkbeskjeden

Toppsjef risikerer å måtte rive prakthytta si til 15,5 millioner kroner.

SJØLUKSUS: Statsforvalteren i Agder har satt ned foten og bestemt at søknadene om dispensasjon på denne eiendommen avslås. Det kan få store konsekvenser for eieren. Foto: Google Earth
SJØLUKSUS: Statsforvalteren i Agder har satt ned foten og bestemt at søknadene om dispensasjon på denne eiendommen avslås. Det kan få store konsekvenser for eieren. Foto: Google Earth Vis mer
Publisert

I 2018 sikret toppsjef i Cognite og mangemillionær John Markus Lervik (51) seg ei prakthytte på Lamøya i idylliske Larvik.

51-åringen punget ut 15,5 millioner kroner for å sikre seg fritidsdrømmen. Kort tid etter overtakelse oppsto det imidlertid trøbbel i paradis.

I 2019 var Larvik kommune på tilsyn hos Lervik, og konstaterte det de mener er en rekke feil og ulovligheter ved hytta. Byggingen, som den tidligere eieren skal ha stått ansvarlig for, ble også politietterforsket.

Saken ble seinere henlagt.

  • Den tidligere eieren bestrider de påståtte ulovlighetene på eiendommen. Les svaret fra vedkommende lenger ned i artikkelen.

Satte ned foten

Selv om lokalpolitikerne i fjor kjempet for å gi Lervik nødvendige dispensasjoner for å unngå riving, har saken nå tatt en dramatisk vending.

Statsforvalteren i Agder har nemlig satt ned foten og bestemt at søknadene om dispensasjon avslås. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.

Det skriver Østlandsposten, som omtalte saken først.

Avgjørelsen innebærer at Lervik mest sannsynlig må rive hele hytta si på Lamøya.

«Statsforvalteren er enig i kommunedirektørens vurdering om at dersom det i byggetillatelsen ikke er angitt høyde og heller ikke noen toleransegrense, så gjelder omsøkt høydeplassering som vist på søknadstegninger, uten slingringsmonn,» heter det i avgjørelsen, gjengitt av avisa.

- Kjedelig

Overfor Dagens Næringsliv har Lervik tidligere uttalt at han var uviten om det kommunen mener er ulovlige forhold, da han kjøpte hytta.

- Dette er en svært kjedelig sak vi uforskyldt er kommet opp i. Da vi ble kjent med forholdene, tok vi initiativ overfor Larvik kommune for å tilbakestille og korrigere feilene som ble gjort ved byggingen av hytta i 2005, skrev han i en e-post til DN.

Lervik er foreløpig ordknapp om den seineste utviklingen i saken.

- Foreløpig har jeg ikke annen kommentar enn at vi må se nærmere på Statsforvalterens begrunnelse før vi kan ta standpunkt til hva som skal skje videre, skriver Lervik i en SMS til Børsen.

- En rekke ulovligheter

Det var i oktober at Planutvalget i Larvik kommune ga to dispensasjoner for hytta, og dermed bestemte at hytteveggene og taket fikk bli stående.

- Nåværende eier har ikke utført noen av ulovlighetene, han har snarere tvert imot forsøkt å rette opp de ulovlighetene som var der fra før, sier leder for Planutvalget i Larvik, Marie Offenberg, til Børsen.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Offenberg sier Lervik arvet mange ulovlige tiltak på eiendommen da han overtok.

- Vi har krevd retting av det aller meste, noe Lervik har gjort.

Offenberg lister opp forholdene Lervik skal ha rettet opp i etter han overtok: Blant annet en 16 meter lang mur, flere plattinger, en bod, takhøyden i kjelleren som ga større areal, terrengoppfyllinger på tomta, samt en trapp fra stranda og opp.

Avviser påstander

Den tidligere eieren får listet opp de angivelige ulovlighetene på eiendommen, men avviser påstandene.

- Vi mener å ha dokumentert at de fleste av disse påstandene er feil, sier vedkommende til Børsen.

Den tidligere eieren ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

- Handler om centimeter

- Når det gjelder bygging her, er det veldig strengt. Og slik skal det være. Det er et voldsomt press på strandsonen, fortsetter Offenberg.

Planutvalget mente likevel at hytta burde kunne stå.

- I sum har Planutvalget ment at vi kunne gitt disse to godkjennelsene: Grunnflate og takhøyde. Det er en diskusjon om noen centimeter. Det er også noe usikkerhet omkring hva arkitekten har ment med mål skrevet for hånd på tegningene, sier Offenberg og legger til:

- Det er ikke sånn at statsforvalteren pålegger riving, men konsekvensene av at dispensasjonene om grunnflate og takhøyde ikke godkjennes, er at hytta må rives.

Konsekvensene dette har for eieren, å måtte rive hytta, står ikke i forhold til hva Statsforvalteren mener er overskridelser, hevder Offenberg.

- Det er en fryktelig lei og vanskelig sak som har ført til stor konflikt blant mange i byen. Mange mener at Statsforvalterens avgjørelse er helt på sin plass, mens andre mener det er for strengt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer