Kjøpte omstridt selskap: - Litt urolig nå

Stein Erik Hagens Orkla har betalt 3,1 milliarder kroner for et omstridt kosttilskudd-selskap. Hagen sier at han ikke visste om kritikken mot selskapet.

- UROLIG: Styreleder Stein Erik Hagen i Orkla. Han sier at han ikke visste om kritikken mot selskapet han nettopp har kjøpt. Foto: Terje Pedersen / NTB
- UROLIG: Styreleder Stein Erik Hagen i Orkla. Han sier at han ikke visste om kritikken mot selskapet han nettopp har kjøpt. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Søndag kveld skrev Orkla i en pressemelding at de hadde kjøpt selskapet NutraQ for rundt 3,1 milliarder kroner.

NutraQ eier en rekke merkevarer, blant annet VitaePro og Oslo Skin Lab.

Begge merkevarene har fått krass kritikk for ulike påstander de har kommet med i reklamekampanjer.

Det var ikke Orkla-eier Stein Erik Hagen klar over, sier han selv til Dagens Næringsliv.

- Ikke hørt om det

– Det er helt nytt for meg, ikke hørt om det, sier Hagen til Dagens Næringsliv.

På spørsmål om det bekymrer ham at uavhengige eksperter er så kritiske til blant annet VitaePro, er Hagen tydelig.

– Jo, jeg blir litt urolig nå. Helt ukjent for meg at de er kontroversielle. Det er litt pussig at jeg ikke er blitt opplyst om dette. Jeg er opptatt av at Orkla skal være en seriøs aktør. Dette må jeg undersøke nærmere. Men jeg antar at Orkla vil se grundigere på dette, og endre på det.

VitaePro har blant annet fått kritikk av Forbrukerinspektørene på NRK i 2009, Forbrukerombudet i 2015 og den svenske markedsdomstolen i 2016. Etter 2016-dommen måtte VitaePro endre markedsføringen sin.

NutraQ avviser kritikken.

- Biologisk umulig

Blant merkevarene NutriQ eier er kollagenpulveret «Oslo Skin Lab The Solution» som er blitt hyppig markedsført av norske influensere.

Pulveret lover mindre rynker om man inntar det.

- Dette er så kynisk. Det er biologisk umulig at pulveret leverer det produsentene lover. Det er bare tull og tøv. Dette er å lure forbrukerne, sa professor i molekylær ernæring, Bjørn Steen Skålhegg til Dagbladet, i mai.

Han fikk støtte av Steinar Madsen i Statens legemiddelverk som sa at kollagen som inntas stort sett blir brutt ned i tarmen:

- Det er ingen ting som tyder på at pulveret som inntas ender opp i huden. Det blir jevnt fordelt i hele kroppen, sa Madsen til Dagbladet.

- Vitenskapelige studier

Daglig leder i NutraQ, Gustaf Christensen, avviste kritikken til ekspertene.

- Hva gjelder kritikken fra Skålhegg, forholder vi oss til at våre produkter utvikles på basis av vitenskapelige studier som holder høy kvalitet, og som viser at produktet har god effekt på rynkedybde, elastisitet og antall cellulitter, sa Christensen i Dagbladet.

Han er ikke enig i at de lurer forbrukerne.

- Vi lurer absolutt ikke forbrukerne og er ikke enige i uttalelsen. Studiene som ligger bak «The Solution» er dobbeltblindt, randomiserte og placebokontrollerte samt gjennomgått av uavhengige fageksperter før publisering, og viser altså god effekt på rynker, hudelastisitet og cellulitter, sa Christensen i mai.

Styrelederen i NutraQ sier til Dagens Næringsliv at de har alle godkjenningene de skal ha.

– Påstandene våre er utelukkende godkjent av EUs organ for matsikkerhet, Efsa. Det er de som beslutter hvilke påstander man kan si. Man kan godt ha en mening om det, men det er veldig tøft og vanskelig å få disse godkjennelsene, sier styreleder Henning Søgaard i NutraQ.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer