Danish Crown:

Kjøttgigant advarer: - Vi tok feil

Toppsjefen i Europas største svineslakteri ber forbrukere forberede seg på kraftfulle endringer.

TAR GREP: Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - varsler forandring. Avbildet er danske dronning Margrethe på besøk ved et av selskapets slakterier i 2017. Foto: Keld Navntoft / NTB
TAR GREP: Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - varsler forandring. Avbildet er danske dronning Margrethe på besøk ved et av selskapets slakterier i 2017. Foto: Keld Navntoft / NTB Vis mer
Publisert

- Storfekjøtt kommer til å bli et luksusprodukt som vi spiser når vi vil skjemme oss bort.

Det mener toppsjefen i Danish Crown - Europas største svineslakteri - når selskapet nå tar grep og snur sin forretningsmodell på hodet.

Ifølge Berlingske legger selskapet drøye 12 milliarder danske kroner på slakterbordet for å gjennomføre en gigantoperasjon de neste fem åra. Den endringen vil trolig merkes på lommeboka til forbrukerne.

Hovedfokuset vil være grønne investeringer, med bærekraft og klima som rød tråd for forretningsvirksomheten.

- Blir luksusvare

Selskapet mener at dette er en direkte bestilling fra forbrukerne selv, etter å ha registrert en trend i reduksjon av kjøttforbruk.

- Oksekjøtt kommer ikke til å være veldig klimavennlig. Det blir som champagne, altså et luksusprodukt.

- Vi vil fortsatt ha en produksjon, men da vil det være snakk om okse- og kalvekjøtt, som stammer fra melkefe, kalver og storfe som beiter på en eng og skaper biologisk mangfold, sier administrerende direktør i Danish Crown, Jais Valeur, til avisa.

Selskapet mener det er langt mer krevende å ta grep om klimaavtrykket forårsaket av oksekjøtt-produksjon. En del av slakterigigantens plan er dermed å satse på verdiskapning i griseproduksjon, altså bedre utnyttelse av dyret.

I tillegg ønsker Valeur å utvikle plantebaserte produktalternativer til kjøtt.

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

- Som å avvise Beatles

Det var utenkelig for bare fem år siden.

- Da jeg tiltrådte for fem år siden, var Danish Crown i en utfordrende situasjon på flere områder. På et tidspunkt ble vi spurt om å vurdere plantebasert mat og klima av noen konsulenter, men avslo at det burde på dagsordenen.

Han følger opp:

- Det var litt som å avvise Beatles da de var på vei opp og fram. Her, fem år seinere, innrømmer jeg at vi tok feil.

Satser på bærekraft

Rent konkret har Danish Crown - som leverte rekordresultater og omsatte for 60 milliarder danske kroner i fjor - som mål å kutte i CO₂-forbruket og bli klimanøytral innen 2050.

De følger dermed i fotsporene til en rekke andre ledende selskaper på markedet.

Tidligere i år varslet Nortura - Norges største produsent av kjøtt- og eggprodukter - at også de skal utvikle et mer bærekraftig storfekjøtt. Det ble på samme tid iverksatt et prosjekt om å etablere landets og en av verdens første nullutslippsgårder.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer