Kjøttgigant anklages for juks

Tidligere ansatte framholder at slakteriet har drevet med systematisk svindel: - Trist og tankevekkende, sier eieren.

LURERI: Tidligere ansatte i den danske slakterivirksomheten Skare Meat Packers kommer med oppsiktsvekkende påstander om egne arbeidsrutiner da de jobbet på fabrikken. Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB
LURERI: Tidligere ansatte i den danske slakterivirksomheten Skare Meat Packers kommer med oppsiktsvekkende påstander om egne arbeidsrutiner da de jobbet på fabrikken. Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har blåst opp til storm rundt den danske slakterivirksomheten Skare Meat Packers.

Nå kommer ti tidligere ansatte med sjokkpåstander om at en av landets største kjøttprodusenter har drevet med systematisk juks om hvor produktene deres stammer fra.

Overfor danske Politiken beskriver ansatte, uavhengig av hverandre, hvordan bedriften har hatt rutiner på å endre opprinnelsesland på etiketten til storfekjøtt og kjøttdeig, før de sendes ut i dagligvarebutikker og kjøttdisken.

- Ingen tvil

De tidligere ansatte hevder at kjøttprodukter fra for eksempel Polen og andre europeiske land, blir solgt som kjøtt fra mer «ettertraktede» steder som Danmark eller Tyskland. Det skal være snakk om leveranser på flere tonn ukentlig, framholder flere ansatte.

- Det er ingen tvil om at dette er et selskap hvor det hele tida drives systematisk juks, og alle i selskapet er klar over det. Kjøttets nasjonalitet endres etter hva kundene ønsker, sier en tidligere høytstående leder i Skare Meat Packers til avisa.

De ansatte ønsker ikke å stå fram med navn, da de har signert en taushetsklausul om arbeidsforholdet. Ved å uttale seg offentlig, står de i fare for å bli saksøkt av tidligere arbeidsgiver. Politiken skriver at de kjenner samtliges identitet.

- Hårreisende

Avisa har også forelagt kritikken for administrerende direktør Kurt Skare - som eier slakteriet. Han kaller beskrivelsene for «hårreisende lesning», men mener det «ikke gir mening å kommentere de konkrete anklagene».

- Dette bekrefter dessverre at vi har tidligere ansatte som virkelig ønsker å skade oss. Det er veldig trist og tankevekkende, framholder han.

TRØBBEL: Da Uber-sjåføren Randy Clark skulle hente Hans Berglund kranglet de om en liten detalj. Da skjedde dette. Video: Randy Clark. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Sjokkbeskrivelsene om Skare Meat Packers kommer drøye to uker etter at virksomheten ble utgangspunkt for en kjøttskandale som fikk bred mediedekning.

Like før jul gjennomførte det danske Fødevarestyrelsen, tilsvarende Mattilsynet i Norge, en uanmeldt kontroll av slakteriet i Vejen i Danmark. Der avdekket kontrollorganet noe særdeles oppsiktsvekkende.

Gammelt kjøtt

I forbindelse med sine undersøkelser, ble det oppdaget 250 tonn med gammelt kjøtt på et lager. De skal blant annet ha funnet kjøtt som kunne spores tilbake til 2010, 2011 og 2014 - altså mer en 13 år gammelt.

Fødevarestyrelsens leder for besøket, Michael Rosenmark, uttalte til danske BT at et sentralt problem i saken er at de ikke kan spore alt kjøttet.

Selv om det i teorien ikke er ulovlig å oppbevare gammelt kjøtt, må man kunne framlegge dokumentasjon. Det skal ikke Skare Meat Packers, som er blitt beskrevet som en av Europas største kjøtteksportører, ha klart.

- Vi har gitt selskapet frist til 1. februar med å innhente fakturaer, fortalte Rosenmark videre til avisa.

- Destruert

Saken fikk umiddelbart konsekvenser for Skare Meat Packers, der Rema 1000 i Danmark har valgt å stanse samarbeidet med bedriften. Det opplyste dagligvarekjeden til danske TV 2 denne uka.

Slakteriet leverer for øvrig sine produkter til hotell- og restaurantbransjen, men det er ikke offentlig kjent om andre har brutt med virksomheten.

På egne nettsider har Skare kommet med en lengre uttalelse om saken. Han stiller seg blant annet kritisk til måten kontrollen ble gjennomført på.

Toppsjefen avviser videre at selskapet har håndtert kjøtt på ulovlig vis, og hevder de sitter på tilstrekkelig med dokumentasjon som vil bevise deres uskyld. Det er bare ett problem.

- Vi har et lass med kjøttkjøpsfakturaer fra 2017 og tidligere (...). Faktum er at vi - og mange andre bedrifter - på rutinebasis destruerer kjøpsfakturaer etter fem år. Hvis myndighetene insisterer, skal vi finne dem fra våre leverandører, men det vil generere et enormt arbeid, skriver han og ber derfor om mer tid til å finne fram til en løsning i saken.

I første utgave av denne artikkelen, ble det brukt et illustrasjonsbilde som viste kjøttdisken til en norsk pølsemaker. Virksomheten har ikke noe med dette sakskomplekset å gjøre, og illustrasjonsbildet ble derfor endret 20.50 søndag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer