Kjøttgigant med masseoppsigelser

Kutter flere hundre jobber: - Nå ser bildet helt annerledes ut, og det gjør vondt.

NEDSKJÆRINGER: Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - varsler oppsigelser i Danmark. Foto: NTB
NEDSKJÆRINGER: Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - varsler oppsigelser i Danmark. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske kjøttvareprodusenten Danish Crown er i gang med en omfattende nedbemanningsprosess.

Ifølge Finans.dk har konsernet, som også er Europas største svineslakteri, besluttet å sparke 350 ansatte.

Ledelsen begrunner avgjørelsen med mangelen på griser inn til slakteriene. Bakteppet er at danske bønder har skrudd ned produksjonen av slaktegriser. Det skyldes igjen høye priser på alt fra strøm til dyrefôr, samt at bøndene får dårligere betalt for sine kjøttleveranser.

- De ansatte som er berørt av dette har gjort en utmerket innsats. Siden høsten 2020 og fram til for noen uker siden har vi nesten konstant hatt flere slakteklare griser enn vi kunne klare å slakte. Nå ser bildet helt annerledes ut, og det gjør vondt at vi nå etter alt å dømme skal si farvel til rundt 350 dyktige medarbeidere, sier produksjonsdirektør i Danish Crown, Per Laursen, til avisa.

Han legger videre til at konsekvensene av krigen i Ukraina er en medvirkende årsak.

- Oppsigelsene av 350 medarbeidere på slakteriene i Sæby og Ringsted er dessverre en konsekvens av Russlands invasjon av Ukraina. Det har betydd at prisene på energi er blitt rekordhøye, og det samme gjelder prisen på mat til grisene.

- Sliter

Oppsigelsene kommer bare få måneder etter at toppsjefen i Danish Crown advarte forbrukerne om at det vil komme et kraftig prishopp på selskapets kjøttprodukter.

Det ble begrunnet nettopp med stigende inflasjon, dyrere råvarer og høye transportkostnader.

- Vi sliter hver eneste dag med å tette gapet, men vi er langt fra mål. Salgsprisene våre må betraktelig opp, sa administrerende direktør, Jais Valeur, i mai.

Han anslo da at selskapet sto overfor en uforutsett ekstraregning på drøye 4,8 milliarder danske kroner i 2022. Ifølge Finans så Danish Crown ingen annen utvei enn å heve salgsprisene med nesten seks milliarder danske kroner for å utjevne ekstrakostnadene.

Valeur bekreftet at selskapet sto i en svært krevende situasjon, men uttalte seg ikke i detalj om hvor høy prisstigningen eventuelt skulle bli.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bil svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

Vurderer drastiske grep

Danish Crown er ikke alene om å kjenne på utfordringer i disse dager. Den norske kjøttkjempen Nortura vurderer også drastiske skritt for å dempe kostnadene.

- Vi har forsøkt å spare energi så godt det lar seg gjøre. Vi har sett på muligheten for å kutte mindre partier, men det kan få konsekvenser for salget, sa konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen, til Børsen i begynnelsen av september.

- I verste fall må vi innføre produksjonstopp enkelte steder. Et alternativ vi må vurdere er å redusere antallet produksjonsdager for å kutte kostnader, fortsatte hun.

Nortura-sjefen advarte samtidig om at forbrukerne risikerer enda dyrere matvarepriser.

- Vi er nødt til å fordele kostnadene videre i verdikjeden. Det betyr i siste instans at forbrukerne må betale mer for maten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer