Ikea i Vestby:

Klager på stans av Ikea-planer

Vestby kommune tordner etter avgjørelsen.

REGJERINGEN GREP INN: Regjeringen satte ned foten for Vestby kommunes ønske om å bygge Ikea på en kornåker. Nå har kommunen svart med en formell klage. Foto: NTB
REGJERINGEN GREP INN: Regjeringen satte ned foten for Vestby kommunes ønske om å bygge Ikea på en kornåker. Nå har kommunen svart med en formell klage. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober ble det klart at regjeringen stanser Ikeas varehusplaner på et jorde i Vestby. Avgjørelsen fikk ordfører Tom Anders Ludvigsen til å se rødt den gang, og nå varsler kommunen en formell klage av vedtaket.

Vestby Avis skriver at kommunen mener kommunal- og distriktsdepartementets vedtak om byggeforbud for Ikea er ugyldig og at det er fattet på feil grunnlag og uten lovhjemmel.

- Ingen grenser

Lokalavisa viser til en pressemelding fra kommunen, der de går i detalj på hva som oppleves feil i beslutningen.

Mandag 9. oktober startet rettssaken mot en 44 år gammel mann i Oslo tingrett, tiltalt for drapsforsøk etter en skyteepisode utenfor Ikea på Furuset i Oslo 21. februar i år. En overvåkningsvideo fra parkeringsplassen viser 44-åringen løsne flere skudd med en automatrifle mot tre menn. Vis mer

- Blir vedtaket stående vil det signalisere en ny praksis hvor det tilsynelatende ikke er noen grenser for når regjeringen vil gripe inn i kommunal planlegging, tordner kommunen.

Ikea har lenge ønsket å oppføre et varehus på Delijordet i Vestby kommune. Prosessen har drøyd i mange år, men for en drøy måned siden satte regjeringen altså ned foten for å gjøre kornåkeren til varehus.

- Viktig

De innførte et midlertidig bygge- og deleforbud - stikk i strid med hva Vestby kommune selv ønsket, og i strid med Senterpartiets ønske om lokal selvbestemmelsesrett.

- Det er fordi jordvern er en nasjonal interesse. Da er det viktig at vi tar nasjonale hensyn også i lokale saker, sa landbruksminister Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Kommunal- og distriktsdepartementet har forklart at de har merket seg den lokale prosessen, og mener det er nødvendig å gjøre en vurdering av arealformålet fra nasjonale mål og interesser.

- Muligheter for alternativ lokalisering for Ikea kan da vurderes i dialog med kommunen, skrev regjeringen etter beslutningen.