Anniken Huitfeldt

Klandrer ikke ektemannen

Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt må i dagens stortingshøring svare for sin manns aksjehandel.

HØRING: Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt svarte tirsdag på spørsmål om habilitet under åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der kom hun med et stikk til pressen. Reporter: Edward Stenlund / Kjetil Kjær Andersland Video: Anabelle Bruun Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er her fordi jeg har gjort feil. Min ektefelle har eid aksjer som kan ha gjort meg inhabil i saker jeg har behandlet som utenriksminister, sier Anniken Huitfeldt.

Den tidligere utenriksministeren er den fjerde i rekka av toppolitikere som tirsdag skal inn på teppet. Foran Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité må de svare for sommerens og høstens habilitetssaker.

- Mengden habilitetssaker i sum, er egnet til å svekke tilliten til politikere, sier Huitfeldt.

Huitfeldt fortalte i sommer at hennes ektemann Ola Flem hadde gjennomført en rekke aksjehandler mens hun var statsråd. Dette har gjort henne inhabil i flere saker.

I oktober ble hun byttet ut som utenriksminister, mot sin vilje.

- Aksjer har vært en blindsone

- Jeg klandrer ikke min ektefelle for dårlig opplæring, for dette er fullt og helt mitt ansvar.

Huitfeldt vektlegger at hun alltid har vært redd for å gjøre feil. Hun viser til flere eksempler der hun har meldt seg inhabil.

- Men det hjalp meg altså ikke her, sier hun.

Systemet og opplæringen av statsråder får gjennomgå i Huitfelts forklaring. Det har vært lite oppmerksomhet rundt ektefellers aksjer, påpeker hun. Under vettingen var det «fokus på metoo, pendleleiligheter og gaver», påpeker Huitfeldt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.