Gunhild Stordalen

Klar beskjed etter MDG-nederlag

Dette forventer Gunhild Stordalen av Jonas og co.

ÅPEN: Gunhild Stordalen røper hva hun stemte i Dagbladets valgbod. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har en forventning om at Jonas-koalisjonen definerer klimakrisen som en krise og handler deretter, skriver Gunhild Stordalen i en SMS til Dagbladet.

Valgkvelden gjestet legen og EAT-gründeren Dagbladets valgbod, og avslørte at hun for første gang har gitt sin stemme til Miljøpartiet De Grønne.

Idet valglokalene stengte klokka 21.00, lå MDG an til å gjøre et brakvalg, med 4,2 prosent oppslutning og sju mandater på Stortinget.

I løpet av kvelden snudde jubelen til sorg. Partiet falt en hårsbredd under sperregrensa, og drømmen om vippemakt knuste i tusen biter da det ble klart at Jonas Gahr Støre har flertall for sin drømmeregjering, bestående av Ap, Sp og SV.

- FLERE REAGERER: På MDGs valgvake avslører våre reportere dagens meny, men en ting skiller seg ut. Video: Dagbladet TV Vis mer

Derfor stemte hun MDG

På spørsmål fra Dagbladet om hun er skuffet over resultatet, svarer Stordalen:

- Nå må vi fokusere på det utgangspunktet som velgerne har bestemt, men jeg håper Jonas lytter til SV og de andre foroverlente grønne på Stortinget og klarer å jekke opp klima- og miljøambisjonene til den nye regjeringen.

Tirsdag gikk hun ut med ti klimakrav til den nye regjeringen på sin Instagram-side. Her krever hun blant annet ukentlige pressekonferanser om regjeringens arbeid knyttet til klima og miljø.

I Dagbladets valgbod mandag kveld, forklarte Stordalen partivalget slik:

- Jeg er ikke nødvendigvis enig i alt de har av politikk, men de er det eneste partiet som setter klima- og miljøkrisa på toppen av agendaen og kaller det en krise.

- Hvorfor er det første gang du stemmer MDG i år?

- Fordi det har ikke vært så åpenbart hvor stor denne krisen er før nå, selv om vi selvfølgelig har visst at klimaendringene er veldig reelle i lang tid. MDG er det eneste av partiene som har en kriseforståelse og de mest ambisiøse målene. Jeg mener at en ny regjering trenger et sterkt MDG for at vi skal få en ambisiøs klimapolitikk, utdypet hun.

- Ganske utrolig

Dagen derpå omtalte Jonas Stein, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, MDG-nederlaget som valgets store bombe.

- Det overrasker meg. De har blødd mye til SV og til Rødt, og det er kanskje et signal på at folk har vært veldig opptatt av at klimapolitikk og avgifter kan ramme både geografisk og sosialt skjevt, og at det er en viktig del å ta med seg i omstillingen, sa han til Dagbladet.

Han slo også fast at partiet ikke har lyktes med å «treffe virkeligheten utenfor Oslo».

- De har nesten ni prosent i Oslo, og da er det ganske utrolig at de ikke klarer å komme over sperregrensa nasjonalt. Og selv i Oslo hadde de et håp om å gjøre det enda bedre. Det er kanskje et signal om at velgerne mener klimakrisa må tas på alvor, men at de mener MDGs løsninger er for radikale.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer